De nieuwste ratingwijzigingen door Morningstar

Na de upgrades en de nieuwe ratings krijgt u deze keer de downgrades en een re-rating die de fondsanalisten van Morningstar in de afgelopen weken hebben doorgevoerd in hun fondsencoverage.

Robert van den Oever 30 augustus, 2023 | 9:43
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar analyst ratings

Downgrades

 

BNY Mellon Global Real Return - van Silver naar Bronze

BNY Mellon Sustainable Global Real Return - van Silver naar Bronze

Francesco Paganelli

Hoewel dit beleggingsproces op hoog niveau voldoende goed gestructureerd is, blijft de complexiteit van de portefeuille gestaag toegenomen, waardoor de uitvoering een centrale rol speelt in het succes van de strategie. Dat vergroot naar onze mening de onzekerheid over de herhaalbaarheid van deze aanpak. En hoewel de strategie goed scoort in defensief opzicht, leidt de aanhoudende worsteling om op een consistente basis alpha te leveren ten opzichte van de categoriebenchmark bij ons tot enige twijfel.

Als gevolg hiervan verlagen we de Proces Pillar beoordeling naar Average. Het team verloor een waardevolle teamleider toen voormalig hoofd Suzanne Hutchins in 2022 plotseling overleed. Toch kan de groep rekenen op een groot aantal deskundige asset allocators en een uitgebreide, nieuw gevormde onderzoeksgroep. Omdat we vertrouwen blijven houden in de capaciteiten en ondersteunende middelen van het team, handhaven we voor deze strategie de People Pillar beoordeling op Above Average. Alles bij elkaar leidt dit tot een verlaging van de Morningstar Medalist Rating van Silver naar Bronze, voor zowel de conventionele fondsvariant als het duurzame zusterfonds.

 

Capital Group New Perspective - van Gold naar Silver

Stephen Welch

Doorgewinterde leiders staan aan het hoofd van deze strategie en ze hanteren een beproefde methode die zich op bedrijven richt die profiteren van de wereldhandel. De bewezen multimanager-aanpak van de strategie zorgt voor succes op de lange termijn.

Capital Group verdeelt het beheerd vermogen van $120 miljard van deze strategie in individuele portefeuilles onder negen aparte fondsmanagers, een handvol onbekende nieuwkomers en twee door analisten geleide onderzoeksafdelingen. Twee hoofdbeheerders laten deze aparte portefeuillesegmenten samensmelten tot een gediversifieerde wereldwijde portefeuille. De beheerders hebben veel vrijheid bij het invullen van hun segment, maar moeten wel vasthouden aan bedrijven die ten minste 25% van hun inkomsten van buiten hun thuisregio ontvangen en die op het moment van aankoop een marktkapitalisatie van ten minste $3 miljard hebben.

Hoewel we de Process Pillar rating op Above Average en de People Pillar op High handhaven, resulteren veranderingen in het concurrentielandschap binnen de Morningstar-categorie in een verlaging van de Morningstar Medalist Rating van Gold naar Silver.

 

PGIM Jennison US Growth - van Gold naar Bronze

Chris Tate

De groep van vier managers die deze strategie stuurt heeft voordelen, maar we hebben ons vertrouwen in hun vermogen om te profiteren van de volgende groeicyclus deels verloren. Managers Kathleen McCarragher, Blair Boyer en Michael Del Book kunnen bogen op een benijdenswaardige 139 jaar collectieve ervaring in de beleggingswereld, maar raken alledrie dichter bij het einde van hun carrière. De generatiekloof binnen het managementteam moet zorgvuldig worden beheerd om de vierde manager, Natasha Kuhlkin, in de toekomst te kunnen ondersteunen.

Het fondshuis kreeg te maken met het ongelukkige overlijden van mede-oprichter Sig Segalas in januari 2023. Ruim vijftig jaar was hij directeur van Jennison. Bovendien verliet Rebecca Irwin de strategie in maart 2023 en stapte over naar het wereldwijde aandelenteam van Jennison. Toch krijgen de managers solide steun van een doorgewinterd analistenteam van twaalf leden.

Goede, maar niet geweldige prestaties van de managers hebben historisch gezien geleid tot een respectabel trackrecord in vergelijking met de concurrentie in het segment van large-cap groei aandelen. Maar met het extra risico in beschouwing genomen – actieve posities bevonden zich meestal in volatielere aandelen – is het prestatiepatroon omlaag gegaan in een periode waarin groeiaandelen het juist beter deden. Hoewel de aanpak solide is, heeft ons vertrouwen een deuk opgelopen en daarom gaat de People Pillar beoordeling omlaag van High naar Above Average. Daardoor krijgt de Morningstar Medalist Rating een downgrade van Gold naar Bronze.

 

Schroder ISF Euro Corporate Bond - van Bronze naar Neutral

Giovanni Cafaro

Dit fonds blijft een goede keuze in de categorie euro bedrijfsobligaties, want het profiteert van een team met voldoende middelen en een beproefd beleggingsproces. De doorgewinterde hoofdportfoliomanager Patrick Vogel leidt de strategie sinds 2012 en in die periode heeft hij sterke resultaten geboekt, hoewel dit soms gepaard gaat met een hogere volatiliteit.

De consistente, thematische aanpak van het team, gericht op fundamenteel kredietonderzoek en op stabiliteit, hebben bijgedragen aan het behoud van een concurrentievoordeel binnen de Morningstar Categorie. Echter, veranderingen in dat concurrentielandschap van de categorie hebben geresulteerd in een downgrade van de Morningstar Medalist Rating van Bronze naar Neutral.

 

Re-rated na Under Review

 

Fidelity Europe - Neutral

Francesco Paganelli

De hoofdmanager van Fidelity Europe, Victoire de Trogoff, zal met vervroegd pensioen gaan en het fondshuis eind 2023 verlaten. De strategie zal daarna worden geleid door Vincent Durel, die de functie van hoofdportefeuillebeheerder zal overnemen, ondersteund door Christian von Engelbrechten, de huidige hoofdportefeuillemanager van Fidelity Duitsland.

Het nieuwe leiderschap moet nog wennen; er zijn in dit stadium verschillende onzekerheden die resulteren in een People Pillar rating van Average. Er wordt verwacht dat het proces ook op verschillende manieren zal veranderen naarmate de strategie de komende maanden overgaat naar nieuwe beheerders. De Process Pillar rating is evenees Average, wat resulteert in een Morningstar Medalist Rating van Neutral nadat dit fonds enige tijd Under Review is geweest.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten