Alles over beleggen in opkomende markten

Deze week staat bij Morningstar in het teken van opkomende markten. Er zijn volop ontwikkelingen gaande waar beleggers alert op moeten zijn. Zo verliest het groeiverhaal van China behoorlijk veel van zijn glans en roeren de BRICS landen zich. We onderzoeken welke opkomende-markten fondsen het best presteren en we kiijken naar onderbelichte regio's die in opkomst zijn, zoals het Midden-Oosten en Afrika.

Robert van den Oever 04 september, 2023 | 11:43
Facebook Twitter LinkedIn

china housing

Helaas voor beleggers in opkomende markten zijn deze sinds het begin van 2023 achtergebleven bij de bredere wereldwijde aandelen. De Morningstar Emerging Markets TME-index is ongeveer 3% gestegen, terwijl de brede wereldwijde index het duidelijk veel beter deed met een stijging van 12%.

Beleggers hebben echter wel interesse getoond in de beleggingscategorie van opkomende markten, want de fund flow data van Morningstar laten over de eerste zeven maanden van 2023 een netto-instroom van bijna €17 miljard zien voor in Europa gevestigde aandelenfondsen die zijn gespecialiseerd in beleggen in opkomende landen. Dat cijfer zou hoger zijn geweest als er niet in juni en juli duidelijke onttrekkingen aan dit type fondsen had plaatsgevonden. De beweging die die twee maanden laten zien, is illustratief voor het begatieve nieuws omtrent China, waar we deze week uitgebreid aandacht aan zullen besteden.

 

Veranderend sentiment?

De stemming onder beleggers was in het eerste deel van het jaar positief, ook ten aanzien van opkomende markten. Sommige, waaronder India, Turkije en Hongarije, hebben recordhoogten bereikt. Het is echter mogelijk dat de positieve trend zich niet voortzet.

Want in augustus verslechterde het sentiment aanzienlijk, vooral als gevolg van de scherpe stijging van de rente op Amerikaanse staatsobligaties en de sterker wordende dollar, aldus een notitie van Raiffeisen Capital Management's emerging markets team: "Deze twee factoren zijn notoir een ongunstige combinatie voor de financiële markten van de opkomende landen. Als de Amerikaanse rente blijft stijgen, kunnen we nieuwe problemen verwachten voor aandelen over de hele wereld."

Bovendien kunnen beleggers die geïnteresseerd zijn in opkomende markten de geopolitieke dynamiek niet negeren, in de eerste plaats de spanningen tussen de Verenigde Staten en China en de ontwikkelingen van de oorlog in Oekraïne, evenals het steeds duidelijker wordende fenomeen van deglobalisering. “Dankzij het populisme en de door Covid veroorzaakte ontwrichting hebben verschillende landen, naast de implicaties van het conflict in Oekraïne, hun afhankelijkheid van een klein aantal leveranciers van goederen en grondstoffen in twijfel getrokken”, zegt David Rees, senior econoom opkomende markten bij Schröders.

“De opkomst van een nieuwe wereldorde zal waarschijnlijk ten grondslag liggen aan een nieuwe investeringscyclus, door de reorganisatie van mondiale waardeketens, de versnelling van de energietransitie en de stijging van de defensie-uitgaven.” Volgens Rees zullen sommige economieën hiervan profiteren, maar bestaat het risico dat “de nieuwe orde de wereldeconomie richting stagflatie zal leiden”.

 

Wegwijs in opkomende markten

Morningstar maakt u deze week dus wegwijs in opkomende markten met een brede waaier aan onderwerpen. We zullen ook specifiek kijken naar de beleggingsfondsen in opkomende markten aandelen die het hoogste rendement hebben behaald op de korte en de lange termijn. In deze rangschikking nemen we uitsluitend fondsen op die voorzien zijn van een Morningstar Medalist Rating.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten