Dit zijn de grootste posities in opkomende markten aandelenfondsen

Morningstar neemt de grootste opkomende markten aandelen fondsen onder de loep en onderzoekt welke aandelen de grootste posities innemen in hun portefeuilles. Drie namen vallen op, net als het hegeven dat het gewicht van China flink is afgenomen. India pakt die opgevallen ruimte en ziet zijn weging stijgen.

Fernando Luque 06 september, 2023 | 11:11
Facebook Twitter LinkedIn

Deze week staat in het teken van opkomende markten en we belicht tal van aspecten omtrent landen die hun economieën zich sterk zien ontwikkelen en die voor sommige beleggers nog onontgonnen terrein zijn. De ontwikkelingen kunnen snel gaan, maar soms ook weer snel keren, zoals we nu in China zien gebeuren.

De economie in China heeft het moeilijk en bedrijven die vol zitten met schulden komen in de problemen, en dan specifiek die in de vastgoedsector. Eerder hadden we Evergrande en nu dreigt vastgoedontwikkelaar Country Garden de rente op zijn obligaties niet te kunnen uitbetalen.

Fondsbeheerders maken vanwege de situatie in China andere keuzes en verkleinen hun posities in Chinese aandelen en obligaties ten faveure van posites in andere landen. Om beter inzicht te krijgen in hoe groot China is in opkomende markten fondsen zetten we de 10 grootste beleggingsfondsen in aandelen van opkomende markten op een rij en vervolgens kijken we naar welke bedrijven de grootste posities hebben in die fondsen.

China zakt weg en India komt op

Dat het gewicht van China in de portfolio's van emerging market equity fondsen is afgenomen, is een no-brainer gezien de daling van deze Aziatische grootmacht die we a; een tijd zien gebeuren. In de afgelopen drie jaar tot en met 31 juli 2023 is de Morningstar China NR Index met 7,1% gemiddeld per jaar gedaald vergeleken met een stijging van 5,7% voor de Morningstar Emerging Markets NR Index.

Dit verklaart waarom China's weging in emerging portfolio's is gezakt van 35% naar nipt boven 25%, zoals onderstaande grafiek (die is opgebouwd uit alle Morningstar Global Emerging Equity fondsen) laat zien. De grafiek laat ook zien dat China ondanks alles nog altijd de grootste bijdrage levert aan de fondsprestaties in deze categorie.

Maar welk land heeft dan geprofiteerd van het wegzakken van China? Dat is heel duidelijk India. In augustus 2020 was de weging van India 8,5% en dat is sindsdien gestegen naar 13,4% in juli dit jaar.

Passief domineert

Bij een nadere blik op de 10 grootste fondsen valt op dat de landenwegingen sterk afhangen van of een fonds actief of passief beheerd wordt. Van de 10 zijn er 7 passief, namelijk Vanguard, iShares, Royal London, Amundi, Northern Trust, Credit Suisse en Mercer. De weging van China in deze passieve Emerging Markets Equity fondsen ligt beduidend boven de gemiddelde weging van China in de overkoepelende opkomende markten categorie, hetgeen betekent dat China onderwogen is in veel portfolio's.

En inderdaad is de weging van China in de drie actief beheerde fondsen in bovenstaande lijst, JPMorgan, Schroder en Federated Hermes, bij allemaal lager dan in het geval van de passieve fondsen. 

De Magnificent Three

Als we inzoomen op welke aandelen de portefeuilles van de 10 aandelen domineren, dan zien we er drie terugkomen in veel portefeuilles: Taiwan Semiconductor, Tencent Holdings en Samsung Electronics. In die volgorde vormen zij de top-drie van de MSCI Emerging Markets-index, dus het is geen verrassing om ze net zo aan te treffen in passief beheerde fondsen. Een ook bij veel actief beheerde fondsen behoren ze tot de topposities. 

Taiwan Semiconductor (TSM) dat een Wide Moat rating en 5 sterren heeft, is de grootste positie in de geanalyseerde fondsen. Morningstar-analist Phelix Lee is optimistisch over TSMC ondanks een recente stortvloed aan slecht nieuws. Hij handhaaft zijn Fair Value schatting van TWD 850 per aandeel ($137 voor de Amerikaanse ADR), nadat hij zijn prognoses voor 2023 heeft verlaagd, maar projecties voor de verdere toekomst ongemoeid laat. Hij gelooft dat TSMC kan profiteren van high performance computing, waar generatieve kunstmatige intelligentie deel van uitmaakt.

Tencent Holdings (TCEHY) dat een Wide Moat rating heeft en 5 sterren is volgens Morningstar-analist Ivan Su duidelijk ondergewaardeerd. In zijn nieuwste rapport merkt hij op dat "hoewel de resultaten van Tencent voor het tweede kwartaal enigszins achterbleven bij onze schattingen, maar wel in lijn met de marktconsensus waren, zien we geen reden om onze groeiaannames voor de lange termijn te wijzigen, aangezien de groeimotoren intact blijven." Hij handhaaft zijn schatting van de reële waarde van HKD 704 per aandeel.

"Omdat de kernactiviteiten noteren tegen een vrije kasstroomopbrengst van ongeveer 7%, beschouwen wij het aandelen Tencent als zeer ondergewaardeerd. Wij zijn van mening dat de markt de omzetbijdrage van video-accounts op de langere termijn onderschat, net als het potentieel voor meer operationele winstgevendheid nu de internetgigant een efficiëntere kostenstructuur heeft neergezet", aldus analist Su.

Wat Samsung Electronics (005930) betreft dat een Narrow Moat rating en 4 sterren heeft, is Morningstar van mening dat het Zuid-Koreaanse bedrijf een leidende positie op de markt voor geheugenchips heeft, waardoor het een voorsprong op zijn concurrenten heeft opgebouwd, ondanks het op grondstoffen gebaseerde en zeer cyclische karakter van het businessmodel van het bedrijf. Morningstar heeft recentelijk de schatting van de reële waarde verhoogd van 78.000 Koreaanse won naar KRW 80.000 per aandeel.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten