Top-5 Aandelen Frontier Markets: Magna aan kop

Frontier markets zijn de jongere broertjes van opkomende landen. Veelal gaat het om landen die zich in snel tempo ontwikkelen met hoge groeipercentages voor de economie. Dat biedt kansen, maar er in beleggen is geen sinecure door de beperkte toegankelijkheid en liquiditeit en risico’s op het gebied van politiek en ondernemingsbestuur. Beleggers lijken vooral oog te hebben voor de risico’s en eerder de vookeur te geven aan opkomende landen.

Ronald van Genderen 25 september, 2023 | 9:55
Facebook Twitter LinkedIn

Opkomende landen als China, India en Brazilië hebben zich de afgelopen decennia sterk ontwikkeld en laten zich steeds meer gelden op economisch en geopolitiek gebied. Daarmee groeiden zij steeds meer richitng het welvaartsniveau van Westerse landen. Zogenaamde frontier markets zijn de kleinere broertjes van emerging markets en staan nog aan het begin van deze onwikkeling. In veel gevallen is ook hier sprake van hoge economische groei, maar vanaf een nog relatief laag basisniveau. Die ontwikkeling biedt kansen voor beleggers.

Beleggen in frontier markets is echter geen sinecure. Zo is de de toegang tot effectenbeurzen en de liquiditeit van aandelenmarkten vaak een hindernis waar beleggers rekening mee moeten houden. Daarnaast zijn er risico’s, onder andere op het gebied van politiek, en zijn de corporate governance standaarden niet van eenzelfde niveau zoals we in ontwikkelde landen zien.

Tot slot zijn frontier markets volop in beweging qua ontwikkeling en dat betekent dat de term niet refereert aan een vastomlijnde groep van landen. Op het moment van schrijven bestaat de MSCI Frontier Market index uit 28 landen, waarbij Vietnam (28,4%), Roemenië (11,2%), Marokko (11,1%), Kazachstan (8,8%) en IJsland (8,1%) de vijf grootste weging hebben.

 

Regelmatig wijzigingen

Deze groep van landen wijzigt met enige regelmaat, afhankelijk van de ontwikkeling van de desbetreffende landen. Zo besloot indexsamensteller MSCI om in 2014 Qatar en de Verenigde Arabische Emirated te promoveren van frontier market naar emerging market. Gezamenlijk waren de twee landen tot dat moment goed voor 30-40% van de MSCI Frontier Market index. Hetzelfde geldt voor Pakistan, dat in 2017 promoveerde en tot die tijd een weging had van 10%. Ondertussen wordt er al jaren gesproken over een mogelijke promotie van Vietnam naar de classificatie van opkomend land, hetgeen een enorme hap zou nemen uit het belegbare universum binnen frontier markets.

De huidige groep landen in de MSCI Frontier Markets index vertegenwoordigen een hele andere regionale allocatie in vergelijking met de MSCI Emerging Markets index. Zo zijn er in de MSCI Frontier Markets index slechts vier landen uit Azië opgenomen, dankzij de weging van Vietnam komt de allocatie naar deze regio desondanks uit op 42% tegen meer dan 50% voor de MSCI Emerging Markets. Daarnaast is er geen enkel land uit Latijns Amerika opgenomen in de MSCI Frontier Markets index, terwijl deze regio voor bijna 9% meetelt in de MSCI Emerging Markets index. Landen uit het Midden-Oosten daarentegen hebben een weging van bijna 30% in de MSCI Frontier Markets index, oftewel drie keer zoveel als in de MSCI Emerging Markets index.

 

Interesse valt tegen

Hoewel frontier markets kansen bieden voor beleggers, lijkt de daadwerkelijke interesse van beleggers tegen te vallen en meer uit te gaan naar opkomende landen. Rond 2008 schommelde het totale vermogen in frontier market fondsen die in Europa worden verkocht tussen de 100 en 200 miljoen euro en dit piekte begin 2018 rond de 6 miljard euro. Procentueel weliswaar een enorme groei, maar opkomende landen fondsen hadden op dat moment meer dan 300 miljard onder beheer.

Bovendien is het vermogen in frontier market fondsen sindsdien gestaag gedaald naar net iets minder dan 3 miljard euro per eind augustus 2023. Het vermogen in opkomende landen fondsen is over die periode jusit licht gegroeid naar meer dan 330 miljard euro. Bovendien is het aantal frontier market fondsen dat in Nederland verkrijgbaar is op twee handen te tellen, terwijl er honderden opkomende landen fondsen voor handen zijn.

 

De Top-5

De top-5 van deze week geeft een overzicht van de vijf best presterende fondsen in de Morningstar categorie Aandelen Frontier Markets op basis van hun prestaties over de eerste acht maanden van 2023. Daarbij zijn alleen fondsen geselecteerd waarvan portefeuilledata bij Morningstar bekend is die niet ouder dan drie maanden is.

Magna New Frontier is dit jaar koploper onder frontier markets fondsen. Het fonds van het Canadese Fiera Capital wordt beheerd door het zeer ervaren duo Stefan Bottcher en Dominic Bokor-Ingram, die samen al bijna 10 jaar de skepter zwaaien over dit fonds. Hun benadering is gebaseerd op bottom-up aandelenselectie waarbij ze zoeken naar aantrekkelijk gewaardeerde kwaliteitsbedrijven met een sterk management en duurzame groei. In de circa 60 posities tellende portefeuille waren ELM (116%), Pireaus Financial Holdings (100%) en Saudi Automative Services (84%) de best presterende aandelen over de eerste acht maanden van 2023.

Runner-up is Schroder ISF Frontier Markets Equity dat van Morningstar analisten een Bronze Morningstar Medalist Rating ontvangt. Hun convictie is met name gebaseerd op hoofdbeheerder Rami Sidani’s die het fonds sinds eind 2010 onder zijn hoede heeft. Hij beschikt over een een grote kennis van frontier markets en dit komt tot uiting in sterke aandelenselectie resultaten. Hij heeft de ondersteuning van vier analisten en kan daarnaast leunen op de 51 leden van het bredere opkomende landen team van Schroders.

Zijn benadering is een combinatie van top-down en bottom-up inzichten. De landen allocatie is gebaseerd op een top-down model dat binnen Schroders is ontwikkeld. Vervolgens vind de aandelenselectie plaats die vooral waarderingsgedreven is. Per eind augustus 2023 was Arabian Contracting Services met een plus van 93% het best presterende aandeel, gevolgd door United International Transportation, Arabian Drilling, Saudi Aramco Base Oil, Emaar Development en Taalem Holdings, die allen een winst boekten van circa 60%.

 

Top-5 Aandelen Frontier Markets

top fm nl

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten