De nieuwste ratingwijzigingen door Morningstar

De fondsanalisten van Morningstar brengen u de nieuwste upgrades en downgrades van beleggingsfondsen die ze in de afgelopen weken hebben doorgevoerd in hun fondsencoverage.

Robert van den Oever 27 september, 2023 | 11:13
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar analyst ratings

Upgrades

 

T Rowe Price Asian ex-Japan Equity Q USD - van Bronze naar Silver

Claire Liang

Deze strategie profiteert van een ervaren manager die een beproefde beleggingsaanpak toepast en wordt ondersteund door aanzienlijke analytische middelen, waaronder 26 analisten. Hoofdmanager Anh Lu brengt 28 jaar ervaring mee, waarvan 22 jaar bij T. Rowe Price, en leidt deze strategie sinds juni 2009. Ze heeft tijdens onze bijeenkomsten solide beleggingscases naar voren gebracht en de portefeuille op doordachte wijze opgebouwd.

Na een relatief hoog personeelsverloop in de eerste helft van 2022 heeft het team het afgelopen jaar een betere stabiliteit laten zien. Wel blijft het gebrek aan expertise op het gebied van de gezondheidszorg in het team een aandachtspunt. De bottom-up beleggingsbenadering is gericht op kwaliteitsgroei en zoekt naar bedrijven die over een periode van meerdere jaren houdbare winst- en cashflowgroei kunnen realiseren en tegelijk redelijke waarderingen hebben. Dit proces wordt consequent toegepast en heeft onder Lu's leiding robuuste rendementen opgeleverd. Er hebben zich veranderingen voorgedaan in het concurrentielandschap binnen deze Morningstar Categorie en dat resulteert in een upgrade van de Morningstar Medalist Rating van Bronze naar Silver.

 

Downgrades

 

FSSA Indian Subcontinent I USD Inc en FSSA Regional India Fund Class A Acc - van Gold naar Silver

Ramanand Kothari

De best-in-class portefeuillebeheerder van de strategie, een solide beleggingsteam met een van de beste beleggingsculturen in de regio en een onderscheidende, beproefde beleggingsaanpak krijgen nog altijd de High rating voor de pijlers People en Process. Hoofdmanager Vinay Agarwal maakt indruk als belegger en hij staat sinds 2012 aan het roer. Hij brengt twee decennia aan beleggingservaring met zich mee en kwam in 2011 bij het fondshuis.

Agarwal heeft voortdurend indruk op ons gemaakt met zijn uitzonderlijke kennis van de managementteams van Indiase bedrijven en een gedegen kennis van portefeuilleposities en het belegbare universum. Het team maakt gebruik van een bottom-up, kwaliteitsgerichte en op overtuiging gebaseerde beleggingsaanpak die zich in de praktijk heeft bewezen. Bovendien is deze effectief gebleken gedurende verschillende marktcycli, met een solide trackrecord op het gebied van prestaties.

Het team zoekt naar bedrijven van hoge kwaliteit met groeivooruitzichten op de lange termijn, die aantrekkelijk gewaardeerd zijn. Het meest cruciale aspect is de kwaliteit van het managementteam van een bedrijf, gevolgd door de kwaliteit van de bedrijfsvoering en de financiën. Over het geheel genomen is dit proces minder prijsgevoelig dan andere en biedt het flexibiliteit. Agarwal is bereid een hogere premie te betalen als het bedrijf aan zijn strenge kwaliteitscriteria voldoet. Vanwege veranderingen in het concurrentielandschap binnen de Morningstar Categorie krijgt de Morningstar Medalist Rating een downgrade van Gold naar Silver.

 

Ninety One Global Strategic Equity I Acc - van Silver naar Neutral

Michael Born 

Mark Breedon, jarenlang manager van de Ninety One Strategic Equity-strategie en medehoofd van het 4Factor-team, zal eind 2023 met pensioen gaan. Hoewel zijn vervangers Dan Hanbury en Rhynardt Roodt veel ervaring hebben, is het afwachten hoe goed de nieuwe opzet zal werken. Roodt maakt al wat langer deel uit van het team en maar de ervaring van Hanbury concentreert zich meer op Groot-Brittannië.

Omdat onze overtuiging in het proces enigszins verankerd is in de ervaring en het trackrecord van de strategie op de lange termijn, zijn er door de opvolging onzekerheden ten aanzien van zowel het team als het proces ontstaan. Tegelijk is er ook potentieel dat de nieuwe opzet goed zal werken. Als gevolg van de onzekerheden die uit deze verandering zijn voortgekomen, krijgt de strategie een downgrade van de Morningstar Medalist Rating van Silver naar Neutral.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten