Markten Midden-Oosten geschokt door aanval op Israel

Beleggers stappen massaal uit aandelen van de beurzen in de regio Midden-Oosten na de hevige geweldsgolf in Israel. De duur, reikwijdte en intensiteit van het conflict zijn nog ongewis na de massale terreuraanval op zaterdag.

Lukas Strobl 09 oktober, 2023 | 14:18
Facebook Twitter LinkedIn

Billowing clouds after an IDF airstrike on Gaza on Sunday, Oct. 8

Israelische aandelen zijn omlaaggedoken toen de markt daar op zondag weer open ging na een dag waarin het land werd aangevallen met het dodelijkste geweld in zijn historie. Beleggers schrokken van het oproer in de regio en stapten massaal uit de Israëlische munt, de shekel, en verkochten aandelen op de aandelenbeurzen van landen in de regio genoteerd zijn. 

De TA-35 index die Israël's grootste aandelen omvat, verloor op zondag zo'n 8% en noteerde op maandag een licht verlies. Indices van Dubai, Riyadh en Istanboel zijn sinds zaterdag met ruim 2% gedaald.In een toespraak op zaterdag verklaarde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat zijn land "in oorlog" is en hij mobiliseerde reservetroepen om terug te slaan "met een intensiteit die de vijand nog niet heeft meegemaakt".

Het conflict dreigt te escaleren tot meer dan alleen de Gaza-strook nu vanuit Iran en vanuit de Hezbollah-beweging in het noorden van Israël steun klinkt voor Hamas.

De situatie vindt plaats op een gevoleig moment voor Israël, waar Netanyahu aan het hoofd staat van een coalitie van centrum- en extreem-rechtse partijen die te maken heeft met stevig verzet tegen controversiële hervormingen. De nationale munt was al in een neerwaartse beweging en bereikte na de aanval van zaterdag het laagste punt in zeven jaar. Om de volatiliteit van de shekel te dempen en liquiditeit op de financiële markten te verzekeren, kondigde de Bank of Israel maandag de verkoop van $30 miljard aan buitenlandse valuta aan. 


Op maandag gingen de pogingen van Hamas om Israël binnen te komen via doorbraken in de grensversterkingen door. Nog altijd zijn er Israëlische burgers gegijzeld in Gaza. Volgens het Israëlische leger zijn ruim 700 Israëli's omgekomen. Tegenaanvallen van Israël op Gaza hebben omstreeks 500 levens geëist.

De kwestie heeft impact op de financiële markten. Naast de daling van de Israëlische beurs gingen ook andere aandelenmarkten in de regio Midden-Oosten in het rood, maar minder diep. "Op dit moment lijkt hete conflict zich te beperken tot Israel en Hamas. Aandelen in andere markten in de regio hebben slechts minimale exposure aan Israel vanwege decennia van isolatie die pas recentelijk ten einde is gekomen," zegt Morningstar's Europese aandelenstrateeg Michael Field. "Handelaren zullen nog niet hun posities in andere grote markten in de regio willen verkopen totdat meer duidelijk is en het beeld verandert."

De Israëlische aandelenmarkten zijn sterk overwogen in de technologiesector die kan bogen op stabiele supply chains en een hoogekwalificeerde beroepsbevolking. Dat maakt het land gevoeliger voor schokken, aldus Field.


 

Defensie-aandelen stijgen

Op de Europese aandelenmarkten maken defensie-aandelen bij opening op maandag meteen een sprong. Dat beeld is breed gedragen met niet alleen Franse, Britse en Duitse namen zoals Rheinmetall (RHM) met +4,8%, Leonardo (LDO) +5,2%, Thales (HO) +4,6% en Dassault Aviation (AM) +4.,%, maar ook de Amerikaanse bedrijven staan in de plus in de voorbeurshandel; Lockheed Martin (LMT) +5%, Northrop Grumman (NOC) +3.7% en General Dynamics (GD) +3,3%. De enige grote Israëlische naam in de defensie-industrie met een beursnotering is Elbit Systems (ESLT) en dat aandeel book maandag in de min met 4,4%.

Daar blijft het mogelijk niet bij met de winsten van de defensie-aandelen. Een langdurig conflict ligt op de loer. Morningstar's aerospace & defensie-analist Loredana Muharremi ziet een algemene positieve impact op defensie-aandelen. In het bijzonder geldt dat voor BAE Systems, omdat dit bedrijf een grote leverancier aan Israël is.Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Lukas Strobl  is editorial manager voor de regio EMEA bij Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten