Top-5 Aandelen Emerging Markets: New Capital aan kop

De afgelopen jaren kenden opkomende landen aandelenfondsen een opmerkelijk sterke interesse van beleggers. Ook het eerste kwartaal van 2023 kenmerkte zich door een sterke instroom van nieuw beleggersgeld ondanks de aanhoudend zwakke rendementen. In het derde kwartaal lijken die trends zich te keren. Beleggers onttrokken per saldo geld uit de fondsen en opkomende landen behaalden een outperformance ten opzichte van ontwikkelde landen. Bovendien lijken er lichtpuntjes te ontwaren in de nabije toekomst voor de rendementsvooruitzichten van opkomende landen.

Ronald van Genderen 16 oktober, 2023 | 8:36
Facebook Twitter LinkedIn

Ondanks jaren van underperformance begonnen beleggers met een optimistische blik op opkomende markten aan het beleggingsjaar 2023. In de tien voorgaande jaren wisten opkomende markten slechts in vier gevallen aandelen uit westerse landen te verslaan. Om het gapende gat in prestaties nog beter te duiden. Het gemiddelde jaarlijkse rendement over die tien jaar was 11,2% voor de MSCI World index, terwijl de MSCI Emerging Markets index het moest doen met een schamele 3,6%. Toch stroomde er in het eerste kwartaal van 2023 bijna 15 miljard euro naar aandelenbeleggingsfondsen in opkomende landen die aan Europese beleggers worden verkocht.

Nu hebben deze fondsen de laatste jaren al geen klagen over de aandacht die ze kregen van beleggers. In de zeven jaar tot en met eind 2022 verwelkomden deze fondsen al 72 miljard euro en daarmee kwam het totale beheerde vermogen op circa 300 miljard euro. Het lopende jaar leek met de positieve start een recordjaar te worden qua instroom, maar de instroom nam af tot 3,9 miljard euro in het tweede kwartaal en mondde zelfs uit in een uitstroom van bijna 800 miljoen euro over de maanden juli en augustus.

Na underperformance in het eerste en tweede kwartaal van dit jaar, wisten opkomende markten in het derde kwartaal een kleine outperformance te realiseren. De MSCI Emerging Markets index behaalde een rendement van 0,03%, terwijl de MSCI World tegen een minimiem verlies van 0,52% aanliep. Er resteert over de eerste negen maanden van het jaar een underperformance van bijna 10%.

 

Redenen voor underperformance

De afgelopen jaren kwam de underperformance van opkomende landen, afgezien van landenspecifieke factoren, met name op het conto van een sterke Amerikaanse dollar, geopolitieke spanningen en een tegenvallende winstgroei. Over het algemeen waren deze factoren ook in de eerste maanden van dit jaar reden voor de ondermaatste prestaties van opkomende landen. Echter, er zijn ook aanwijzingen dat het tij wel eens kan worden gekeerd. Zo is de dollar de afgelopen maanden aan kracht aan het inboeten en is er inmiddels sprake van een relatief lage waardering voor aandelen uit opkomende landen. Zo noteert de MSCI Emerging Markets index op een gemiddelde koerswinstverhouding van 11,6 op basis van de verwachte winsten voor de komende 12 maanden, terwijl de MSCI World index wordt gewaardeerd op een ratio van 16,1.

Daarnaast is er in veel opkomende landen sprake van een piek in inflatie en dat levert potentieel voor renteverlagingen. Bovendien zijn opkomende landen over het algemeen vroeg-cyclisch, hetgeen betekent dat wanneer de wereldwijde economie herstel laat zien, zij er als eerste van zullen profiteren.

 

De Top-5

De top-5 van deze week geeft een overzicht van de vijf best presterende fondsen (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland) in de Morningstar categorie Aandelen Opkomende Markten op basis van hun prestaties over de eerste drie kwartalen van van 2023. Daarbij zijn alleen fondsen geselecteerd waarvan portefeuilledata bij Morningstar bekend zijn die niet ouder zijn dan drie maanden.

De ranglijst wordt aangevoerd door New Capital Emerging Markets Future Leaders dat vorig jaar maart werd geïntroduceerd. Het beheer is in handen van het duo Chris Chan en Fergus Argyle. Chan werkt sinds 2015 bij de onderneming en heeft in totaal ongeveer 13 jaar ervaring en was hiervoor ondermeer bij Signia Wealth en Blackfriars Asset Management actief. Argyle kwam aan boord om dit fonds te gaan beheren en heeft ongeveer 12 jaar ervaring bij onder meer Somerset Capital, Mobius Capital en BlackRock.

Het fonds belegt in bedrijven die de potentie hebben om in de toekomst toonaangevend te zijn. Dat resulteert in een portefeuille die belegt in het volledige marktkapitalisatiespectrum, varierend van mega-caps, zoals Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, Samsung Electronics en Reliance Industries, en micro-caps, waaronder Universial Vision Biotechnology, Locaweb Servicos de Internet en Despegar.com.

Opvallend aan de portefeuille is de sterke onderweging van China, de overweging naar Braziliaanse aandelen, met ondermeer Itau Unibanco, Weg en Totvs, en de beleggingen in een vijftal bedrijven uit Saudi-Arabië die gezamenlijk een weging hebben van bijna 10 procent. Deze posities omvatten onder andere Nahdi Medical, Saudi Telecom en ELM. Onder de best presterende aandelen vinden we ELM, Mytilineos en Petrobras.

Op de derde plek noteert GQG Partners Emerging Markets Equity, dat van Morningstar analisten een Morningstar Medalist Rating krijgt van Gold, het hoogst haalbare predikaat. Dit is een fonds uit de stal van het fondshuis dat hoofdbeheerder Rajiv Jain oprichtte in 2016, nadat hij lange tijd aan het roer had gestaan van Vontobel’s Quality Growth boutique en daar furore had gemaakt. Binnen GQG past Jain eenzelfde benadering toe als voorheen bij Vontobel.

Omdat het beperken van verliezen een prioriteit is, zoekt Jain naar bedrijven met een solide financiële basis die moeilijke economische periodes hebben doorstaan en waarvan de industrieën groeien in plaats van stagneren. Dat betekent echter niet dat hij in alle opzichten op safe speelt; hij is bereid sectoren of landen zwaar te overwegen als de bedrijfsfundamentals daartoe leiden. Zo heeft de portefeuille per eind augustus een weging van meer dan 20% in de energie sector, met onder andere posities in Petrobras, TotalEnergies en Adani Enterprises, oftewel een overweging met 17% ten opzichte van de MSCI Emerging Market index.

Daarnaast bestaat de portefeuille voor 30% uit Indiase aandelen, zoals ICICI Bank, Housing Development Finance Corp en State Bank of India, terwijl de benchmark slechts een allocatie heeft van 17%. Aandelen als NVIDIA, POSCO en PetroChina behoren in het lopende jaar tot de best presterende posities in de portefeuille.

Op de vijfde plek staat Brandes Emerging Markets Value dat wordt beheerd volgens een al geruime tijd toegepaste deep-value benadering. Daarbij heeft het beheerteam bij de uitvoering van het proces blijk gegeven niet bang te zijn om tegen de mening van de massa in te gaan. Het vierkoppige beheerteam, bestaande uit gevestigde veteranen Louis Lau, Christopher Garrett, Gerardo Zamorano en Mauricio Abadia, maakt gebruik van de ideeën van analisten die putten uit het gehele marktkapitalisatiespectrum om een compacte portefeuille op te bouwen waarbij maar weinig beperkingen zijn.

Hoewel de prestaties over langere tijd erg sterk waren, hebben enkele recente misstappen de rendementen in de afgelopen jaren onder druk gezet. Desondanks zijn de presaties in 2023 weer prima, onder meer dankzij posities in Wiwynn, Petrobras en Cemex.

 

Top-5 Aandelen Emerging Markets

top 5 em nl

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten