Magere outlook ASML treft aandelenkoers hard

Het aandeel ASML gaat onderuit op de Amsterdamse beurs na een magere verwachting voor 2024; de Veldhovense chipmachinefabrikant verwacht een omzet voor 2024 die vergelijkbaar zal zijn met 2023. De grote groei van de afgelopen jaren lijkt dus voorbij.

Robert van den Oever 18 oktober, 2023 | 10:15
Facebook Twitter LinkedIn

Het is even wennen dat ASML (ASML) een verwachting uitspreekt die somberder is dan waar de markt op had gerekend. De afgelopen jaren wist de chipmachinebouwer uit Veldhoven steevast de markt te verrassen met nóg positievere verwachtingen en groeicijfers. De verwachte omzetgroei van 30% voor 2023 ten opzichte van 2022 is een voorbeeld daarvan.

Maar deze keer is dat anders: bij de bekendmaking van de derdekwartaalcijfers zegt ASML dat 2024 wat omzet betreft "een vergelijkbaar jaar als 2023" zal worden. De verwachte 30% groei voor 2023 haalt ASML wel, maar daar stokt het dus, blijkt uit de toelichting van CFO Roger Dassen: "De halfgeleiderindustrie gaat door de bodem van de cyclus heen."

Beleggers zijn teleurgesteld over ASML's outlook en zetten het aandeel woensdagochtend kort na opening ruim 3,5% lager. Dat is fors voor ASML-begrippen en het maakt dit aandeel in de eerste handelsuren tot de grootste daler. Later in de ochtend vermindert het koersverlies tot ongeveer 0,5%.

 

Door de cyclus heen

De afkoelende economieën wereldwijd en de afnemende bestedingen bij consumenten én industrie laten zich nu voelen in de resultaten en de orderinname van bedrijven. Chipmakers zijn terughoudend vanwege de afnemende vraag in hun eindmarkten en worden voorzichtiger met het bestellen van nieuwe chipmachines. Dat laat zien dat de chipindustrie en daarmee ook ASML nog altijd gevoelig zijn voor de bewegingen van de conjunctuur, al is dat wel stukken minder dan in het verleden.

Het cijfer over de nieuwe orders zegt alles over die voorzichtigheid: €2,6 miljard aan nieuwe orders vergeleken met €4,5 miljard in het voorafgaande tweede kwartaal van 2023. De kwartaalomzet kwam uit op €6,6 miljard tegen €6,9 in het tweede kwartaal.

 

Onzekerheid over 2024 uit de weg

Analisten van JP Morgan noemen de orderinname "zeer zwak". Zij merken op dat de magere outlook mogelijk 'de reset is waar de markt op zat te wachten' en ze wijzen daarbij naar de kwestie rond China. ASML heeft te maken met exportverboden voor zijn nieuwste generaties chipmachines naar China die vanaf 2024 invloed gaan hebben. Met de outlook die het geeft, neemt ASML 'overhang uit de markt' over de impact van die leveringsverboden op de omzet.

Bij Citi zijn de analisten eenzelfde mening toegedaan. De outlook voor 2024 maakt de weg vrij voor een hernieuwde waardering van het aandeel. Zij wijzen erop dat de doelen voor 2025 die ASML bekendmaakte op de capital markets day van eind 2022 nog altijd gelden: een jaaromzet van €30 tot 40 miljard. Uitgaande van een omzet voor 2024 die gelijk is aan 2023, zou dat een groei van zo'n 40% betekenen voor de bovenkant van de range. Als de economische cyclus weer gaat aantrekken ten opzichte van de bodem nu, is dat geen onwaarschijnlijk pad.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten