Top-5 EMD in lokale valuta: Colchester aan kop

Na jaren van ondermaatse prestaties zijn emerging-market obligaties in lokale valuta dit jaar een van de best presterende obligatie categorieën. De hogere rendementen in opkomende markten maakten van lokale valuta obligaties een interessante strategie in 2023.

Thomas De Fauw 23 oktober, 2023 | 8:28
Facebook Twitter LinkedIn

Vooral Latijns-Amerikaanse valuta en obligaties waren populair onder professionele beleggers. Inflatie en monetair beleid speelden daarin net als bij beslissingen in meer ontwikkelde markten een hoofdrol. Zo plukt Brazilië nu bijvoorbeeld de vruchten van haar harde optreden tegen inflatie. Nadat het in 2021 als een van de eerste landen begon met de rente, die toen op 2% lag, te verhogen, maakte de Banco Central do Brasil begin augustus bekend de beleidsrente te verlagen met 50 basispunten tot 13,25% (inmiddels ligt die op 12,75%). Niet enkel Brazilië, maar ook andere Latijns-Amerikaanse landen maakten een goede beurt, al blijft Argentinië zoals wel vaker een geval op zich.

De verkiezingen van aanstaande zondag komen op een moment dat de Argentijnse kiezers zwaar getroffen zijn door torenhoge inflatie. Twee op de vijf Argentijnen leven inmiddels in armoede en economen waarschuwen voor hyperinflatie nu een van de presidentskandidaten zijn plannen waaronder het uitdelen van geld uiteenzette. Deze maatregelen zouden het nog moeilijker maken om hun afspraken met het IMF, die in juli nog een leningsprogramma afsloot, na te komen. Geen wonder dat internationale beleggers ver weg blijven van het Zuid-Amerikaanse land.

In Azië was inflatie helemaal niet zo’n groot thema als elders ter wereld. Integendeel, in Peking maken ze zich nu zorgen om deflatie waarbij economen en journalisten graag de vergelijking maken met de deflatie die Japan onderging na het ontploffen van hun vastgoed- en beursbubbel. Beleidsmakers hebben moeite de groei te bevorderen en het consumentenvertrouwen nieuw leven in te blazen nu de vastgoedmarkt, goed voor ongeveer een kwart van de economische activiteit in China, op z’n gat ligt.

 

Is het optimisme terug?

Vooral in het decennium tot 2021 heeft deze fondscategorie ondermaats gepresteerd. Het gemiddelde fonds binnen de Global Emerging Markets Bond – Local Currency Morningstar categorie kon slechts een jaarlijks rendement van 1,1 procent voorleggen ten opzichte van 3,1 procent voor de brede Bloomberg Global Aggregate index gemeten in euro. In 2022 wist de categorie minder te verliezen dan wereldwijde obligaties en die trend bleef intact in 2023 met een 5 procent winst voor het gemiddelde fonds over de eerste negen maanden van dit jaar versus een 1,4 procent verlies voor de brede Bloomberg Global Aggregate index.

De voornaamste redenen voor die recente outperformance zijn 1) een combinatie van een minder expansief begrotingsbeleid tijdens de corona pandemie en het vroegtijdig monetair optreden door centrale banken tegen inflatie, en 2) het hogere inkomen uit deze obligaties plus de recente rentedaling wat het totale rendement ondersteunt.

 

De Top-5

Voor de Top-5 van deze week kijken we naar de best presterende fondsen over de eerste negen maanden van 2023 die beleggen in emerging market obligaties in lokale valuta waarvan een recente portefeuille voorhanden is.

Colchester Local Markets Bond blijft een kwartaal later op één in het lijstje en kan bogen op een doorgewinterd en opmerkelijk stabiel team en een goed gestructureerd proces. Deze R fondsklasse krijgt van Morningstar analisten Above Average People en Process pillar ratings. Ian Sims en Keith Lloyd hebben ieder vier decennia ervaring. Sims was een van de oprichters van Colchester in 1999 en is sindsdien CIO terwijl Lloyd er ook al bij is sinds de lancering. De managers volgen een teambenadering met ondersteuning van 11 analisten die gemiddeld negen jaar in dienst zijn bij de firma.

Het beleggingsproces is gericht op het bepalen van voor inflatie gecorrigeerde reële waarderingen. Portefeuilleconstructie is een tweeledig proces; het team gebruikt een kwantitatief model om een portefeuille met lokale tarieven samen te stellen en een afzonderlijke valutaportefeuille. De twee modelportefeuilles worden vervolgens gecombineerd. Het team verwacht dat ongeveer twee derde van zijn outperformance ten opzichte van de JPM GBI Emerging Markets Global Diversified Index-benchmark zal komen van effectenselectie en een derde van de valutapositionering.

Verder kan het fonds vrij geconcentreerde landenblootstellingen (20-25% van de totale activa) innemen, maar deze risico’s zijn in het verleden steeds op verantwoorde wijze beheerd gezien de managers zich voornamelijk toeleggen op landen binnen de benchmark. Bovendien is de non-investment-grade blootstelling van de portefeuille beperkt tot 30%.

Ook nog steeds in de top-5 is het Capital Group’s EM Local Debt fonds dat van Morningstar analisten eveneens Above Average ratings krijgt voor People en Process. De strategie wordt momenteel beheerd door de ervaren Kirstie Spence, Robert Neithart en Luis de Oliveria, maar Neithart gaat aan het eind van dit jaar met pensioen. De drie hebben gemiddeld 30 jaar ervaring waaronder 28 jaar bij Capital Group. Eerder dan een consensus te zoeken is elke beheerder verantwoordelijk voor het beheer van ongeveer een derde van de portefeuille. Met ingang van 1 oktober 2023 zal het grootste deel van Neithart’s portefeuille worden beheerd door het zevenkoppig analistenteam van Capital Group.

Het proces combineert top-down macro inzichten met bottom-up fundamentele analyse. Het leeuwendeel van het vermogen wordt belegd in obligaties in lokale valuta, maar beheerders hebben enige ruimte om off-benchmark te gaan. De duration van de portefeuille, een maatstaf voor de rentegevoeligheid, kan met 1 jaar verschillen van die van de JPM GBI-EM Global Diversified benchmark. Landenselectie is waar het team verwacht de meeste waarde toe te voegen.

Op het podium nestelt zich ook een tracker. PIMCO Emerging Markets Advantage Local Bond Index UCITS ETF volgt een BBP-gewogen index in plaats van een traditionele marktgewogen index met een maximale blootstelling van 15% per land en een minimale rating van BB-. Het idee daarachter is dat marktgewogen indices focussen op landen met hogere schulden. De portefeuille had per eind-september een effectieve duration van 5,1 jaar en een geschatte yield-to-maturity van 7,6%. Haar grootste valuta blootstelling was aan Brazilië (15%), India (14,4%), China (13,6%), Mexico (13,3%) en Indonesië (11%).

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten