Fund flows september: negatief sentiment verergert

Het negatieve sentiment onder Europese fondsbeleggers verergert, blijkt uit Morningstar's fund flow data. De netto-uitstroom van vermogen verdubbelde in september ruimschoots ten opzichte van de voorafgaande maand. Dit is Morningstar's fund flows overzicht over september.

Valerio Baselli 24 oktober, 2023 | 8:31
Facebook Twitter LinkedIn

flows 23-09 1

Het negatieve beleggerssentiment houdt aan en weerspiegelt de economische onzekerheid en de inflatie die hardnekkig lang hoger blijft dan eerder werd gedacht. De netto-uitstroom van €6,6 miljard uit Europese beleggingsfondsen die in augustus te noteren was, verdubbelde in september ruimschoots naar €13,4 miljard. 

De algemene zwakte op de aandelenmarkten hield in september aan – waarbij alleen de energiesector zich in positief terrein bevond – waardoor de winsten van afgelopen zomer verdampten. Aandelenfondsen kenden vorige maand een netto-uitstroom van €5,2 miljard, het op twee na slechtste maandresultaat sinds oktober 2022. In 2023 tot dusver hebben aandelenstrategieën per saldo €15,9 miljard aan instroom geïncasseerd.

Net als in de afgelopen maanden was de uitstroom, met uitzondering van juni, volledig toe te schrijven aan actief beheerde producten, die €11 miljard verloren; ondertussen trokken passieve aandelenfondsen €5,7 miljard aan. Vooral de wereldwijde opkomende markten en de Aziatische aandelenfondsen (ex-Japan) hadden het zwaar te verduren, met respectievelijk €1,3 miljard en €1,2 miljard aan netto-uitstromen.

Nu de rente op Amerikaanse staatsobligaties is gestegen naar het hoogste niveau in vijftien jaar, markeerden obligatiefondsen hun elfde opeenvolgende positieve maand in termen van kapitaalstromen, met een instroom van €4,3 miljard. Vorige maand was het merendeel van deze instroom gericht op fondsen die waren blootgesteld aan staatsobligaties in euro's en ponden. pond sterling, evenals obligaties met een vaste looptijd.

Wereldwijde aandelen daalden in augustus door zorgen over hernieuwde zwakte in de Chinese vastgoedsector. Ook de Chinese economische cijfers bleven teleurstellen, en de opkomende markten presteerden slechter dan de ontwikkelde landen. Tegelijkertijd stegen de effectieve rendementen op staatsobligaties, waardoor de obligatiekoersen daalden.

Allocatiestrategieën waren de grootste negatieve factor van de maand, met een netto-uitstroom van €6,5 miljard. Deze fondsen hebben sinds mei 2022 slechts drie positieve maanden in termen van fund flows beleefd.

De activa in Europa gevestigde langetermijnfondsen daalden van €10.997 miljard per eind augustus naar €10.790 miljard.

flows 23-09 2

 

Actief versus passief

Langetermijnindexfondsen boekten in september een instroom van €8,2 miljard tegenover 21,5 miljard aan netto-uitstroom voor actief beheerde fondsen. Afgelopen maand ondervonden alleen grondstoffen- en allocatiefondsen een uitstroom uit zowel passieve als actieve strategieën.

Het marktaandeel van langetermijnindexfondsen steeg van 23,54% in september 2022 naar 25,73% in september 2023. Wanneer we geldmarktfondsen meerekenen, die het domein zijn van actieve beheerders, bedroeg het marktaandeel van indexfondsen 22,08%, een stijging van 20,96% 12 maanden eerder. 

flows 23-09 3

 

De duurzame golf

Fondsen die binnen de reikwijdte van Artikel 8 van de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) vallen, hadden in september een netto-uitstroom van €9,4 miljard, het op twee na slechtste maandresultaat van de afgelopen elf maanden. Aandelen- en allocatieproducten waren de grootste negatieve factoren.

Tegelijkertijd werd er in de fondsen die vallen onder Artikel 9 (de zogenoemde “donkergroene” strategieën) in deze maand een netto-instroom van €529 miljoen belegd.

Vanuit een organisch groeiperspectief lieten de Artikel 9-fondsen in het derde kwartaal een organisch groeipercentage van 0,26% zien. Producten die in de Artikel 8-groep vallen, kenden in dezelfde periode een negatieve organische groei van 0,44%. Tussen juli en september hadden fondsen die volgens de SFDR niet onder Artikel 8 of Artikel 9 vielen, gemiddelde organische groeipercentages variërend van 0,48% tot -0,59%.

flows 23-09 5 SFDR2

 

Fondscategorieën: Leaders en Laggards 

In september waren opnieuw de fondsen in Amerikaanse en wereldwijde gemengde large-cap aandelen de bestverkopende. Hoewel de interesse in aandelenfiondsen als geheel afnam, deden deze Morningstar categorieën het nog altijd goed.

Bij de obligatiefondsen viel de categorie EUR staatsobligaties op met €3,3 miljard aan instroom. Daarmee beleefde deze categorie zijn op een na beste maand sinds juni 2019.

De tegenvallers waren - net als in augustus - te vinden in opkomende markten obligatiefondsen, zowel die in harde als die in lokale valuta. Beide categorieën kampten met fikse uitstroom, maar boven aan de lijst van verliezers prijkt de categorie GBP allocatie fondsen. Ook opvallend was het verlies bij goudfondsen.

flows 23-09 6

 flows 23-09 7

 

Fondshuizen: Leaders en Laggards 

In september weet Vanguard concurrent iShares van de eerste plek te verdringen bij de winnaars, dankzij de Vanguard S&P 500 ETF die in zijn eentje al €632 miljoen binnenhaalde. Het is lang geleden dat we een maand hadden waarin iShares niet boven aan de lijst uitkomt. Opvallend in dat licht is het dat de iShares Core MSCI World ETF het fonds met de hoogste individuele instroom is.

flows 23-09 8

flows 23-09 9

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten