Contrair beleggen: deze drie fondsen zijn interessant ondanks uitstroom

VIDEO - Morningstar-fondsanalist Mathieu Caquineau highlight drie actief beheerder fondsen die te maken hebben met uitstroom van vermogen vanwege recente underperformance. Maar onze analist ziet bij deze drie toch mogelijkheden voor goede rendementen op de lange termijn: dat is contrair beleggen.

Lukas Strobl 23 oktober, 2023 | 16:40
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Lukas Strobl: Eens in de zoveel tijd vinden de analisten van Morningstar een paar contraire fondsen. Dat zijn niet-geliefde strategieën die heel goed verborgen potentieel kunnen bevatten. Mathieu Caquineau is vandaag bij ons. Hij heeft drie van zulke fondsen voor ons.

Maar eerst, Mathieu, als je een contrair fonds zoekt, waar kijk je dan naar in een strategie?

Mathieu Caquineau: Laat ik beginnen met te zeggen dat veel beleggers helaas nog steeds gefocust zijn op korte-termijnprestaties, en dat ze de neiging hebben om hun fonds op het slechtste moment te verkopen. En wij bij Morningstar geven er altijd de voorkeur aan om naar de lange termijn te kijken. Dit is echt geworteld in ons onderzoek en de manier waarop we onze beoordelingen opbouwen.

Er kunnen goede redenen zijn waarom een fonds ondermaats presteert. Misschien is de beleggingsstijl momenteel uit de gratie. Misschien heeft de fondsbeheerder beslissingen genomen die op dit moment duur lijken, maar die later hun vruchten zullen afwerpen. En je moet niet vergeten dat het bij goed actief beheer vaak meer winnen dan verliezen is. En misschien maakt je fonds gewoon een verliezende fase door, en dat is oké. Het belangrijkste waar we naar op zoek zijn, is dus een fonds met hetzelfde beleggingsteam en een consistent toegepast proces.

Strobl: Laten we beginnen. Wat zijn je drie keuzes?

Caquineau: Ja, mijn eerste idee, Lukas, is Veritas Asian Fund. Dat is een Aziatisch aandelenfonds. Het is duidelijk dat het fonds in een moeilijke situatie verkeert. Vorig jaar presteerde het ondermaats. Dit jaar presteert het ondermaats. Beleggers beginnen er geld uit te halen. De reden daarvoor is dat het fonds zich echt richt op kwaliteitsgroeiaandelen, en dat waarde- en dividendaandelen vorig jaar beter presteerden. En dit jaar heeft de manager zijn blootstelling aan China vergroot. Helaas is China een van de slechtste plekken in de opkomende markten om nu te zijn. Maar dit blijft in onze ogen een geweldige strategie.

Fondsbeheerder Ezra Sun leidt dit fonds al bijna twintig jaar. Hij vertrouwt op een klein maar stabiel team. Hij heeft een robuuste aanpak ontwikkeld waarbij diepgaand fundamenteel onderzoek de aandelenselectie aanstuurt. En zelfs als het op de korte termijn moeilijk gaat, is het nog steeds een fonds dat de afgelopen tien jaar ruim 90% van zijn sectorgenoten overtreft. Dat is een fonds waar wij nog steeds zeer van overtuigd zijn. Het krijgt de hoogste ratings op 'People' en 'Process'.

Een ander fonds dat ik vandaag onder de aandacht wil brengen, is Fidelity Special Situations. Opnieuw verkopen beleggers dit fonds dit jaar. Ik bedoel, het presteert ondermaats, dus dat is begrijpelijk. De reden hiervoor is dat de blootstelling aan smallcaps pijn heeft gedaan. Maar als je kijkt naare de fundamentals, is dit nog steeds een uitstekend fonds. Manager Alex Wright is een ervaren belegger. Hij volgt deze benadering van tegendraadse waarden al een aantal jaren. Sinds 2012 heeft hij met dit fonds sterke rendementen behaald. Ook dit fonds haalt de hoogste ratings op People en Process.

Het laatste fonds waar ik het vandaag over wilde hebben, brengt ons naar Japan met JPM Japan Equity. Opnieuw een fonds dat het sinds 2021 echt moeilijk heeft. En dat zie je ook aan de vermogenssstromen. Ik bedoel, beleggers halen hun geld uit dit fonds. Misschien geven ze het op. Dat vinden wij geen goede beslissing. We zien hier nog steeds veel voordelen in.

Hoofdbeheerder Nicholas Weindling is een van onze favoriete managers in de categorie Japan Equity. Hij runt dit al heel lang, al 27 jaar, met geweldige resultaten en met dezelfde beleggingsaanpak. Het fonds krijgt de hoogste rating voor People en een Above Average rating op Process. Dus ook dit is nog een fonds waarvan wij vinden dat beleggers het niet moeten verkopen, Lukas.

Strobl: Als altijd vindt un de links naar deze strategieën in het transcript hieronder. Mathieu, dank voor je keuzes vandaag. Voor Morningstar ben ik Lukas Strobl.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Lukas Strobl  is editorial manager voor de regio EMEA bij Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten