Herstel bij Philips, maar orderinname blijft achter

De omzet en winst van Philips over het derde kwartaal zijn beter dan verwacht. Zelfs zo goed dat Philips de verwachtingen voor 2023 verhoogt. Punt van zorg is de afname van de nieuwe orders. Samen met het uitblijven van nieuws over de apneu-affaire leidt dat tot een koersdaling.

Robert van den Oever 23 oktober, 2023 | 10:21
Facebook Twitter LinkedIn

Philips (PHIA) heeft in het derde kwartaal hogere omzet- en winstcijfers geboekt dan werd verwacht. De hersteloperatie die is ingezet na het schandaal rond de apneu-apparaten, begint resultaten op te leveren. Een van de belangrijkste genomen maatregelen die nu in de cijfers zichtbaar wordt, is het eerder aangekondigde schrappen van 10.000 banen,

Ook het vereenvoudigen van operationele structuren binnen het bedrijf heeft resultaat opgeleverd. Want waar in eerdere kwartalen de omzet en winst werden geremd door tekorten aan onderdelen voor de medische appartuur die Philips bouwt, heeft betere efficiency die tekorten opgelost, waardoor er geen belemmeringen meer zijn.

De omzet steeg in het derde kwartaal op vergelijkbare basis met 11% tot €4,47 miljard en de winst (uitgedrukt als aangepaste EBITA) kwam uit op €457 miljoen, vergeleken met €209 miljoen in het derde kwartaal van 2022. De EBITA-marge bedroeg 10,2% versus 4,8% een jaar eerder.

Dit alles brengt Philips tot een verhoging van de verwachtingen voor 2023: een vergelijkbare omzetgroei van 6 tot 7% waar eerder 'mid-single-digit' groei werd verwacht; een aangepaste EBITA-marge van 10-11%, waar Philips eerder sprak van 'de bovenkant van de high-single-digit range'. De vrije kasstroom voor 2023 zal naar verwachting uitkomen aan de bovenkant van de bandbreedte tussen €0,7 en 0,9 miljard.

 

Orderinname zwakt verder af

Wel is er een punt van zorg bij de orderinname. Die daalde in het derde kwartaal met 9% en dat is al het vijfde kwartaal op rij met een daling. In het derde kwartaal van 2022 was de daling 6%. Philips-CEO Roy Jakobs stelt in zijn toelichting dat het orderboek nog altijd goed gevuld is en dat de ordergroei in de corona-periode uitzonderlijk hoog was, maar nu afneemt ten opzichte van de hoge percentages van toen. Hij benadrukt dat Philips probeert de lead time tussen het plaatsen en uitleveren van orders te verkorten.

 

Apneu-affaire

Over de apneur-affaire geeft Philips geen concrete nieuwe informatie, anders dan dat de operatie om de apparaten te vervangen gaande is. Kortgeleden gaf de Amerikaanse toezichthouder Food and Drug Administration (FDA) aan dat het niet tevreden was met de testen die Philips had laten doen met zijn apneu-apparaten om tot verbetering te komen en daarop ging de aandelenkoers bijna 10% onderuit.

Philips geeft ook geen financiële update over de kwestie, waardoor nog altijd onzeker is hoe groot de financiéle impact in termen van claims en dergelijke gaat zijn. Eerder nam Philips al een voorziening van €575 miljoen euro en deed het een afboeking van €1,3 miljard op de divisie Respironics.

 

Beleggers niet blij

De dalende orderinname en het uitblijven van nieuws over de apneu-kwestie stelt beleggers teleur, want het aandeel Philips is maandagochtend de grootste daler op de Amsterdamse beurs met bijna 4,5% verlies. Eerder gebeurde het ook al bij cijferpublicaties dat een gebrek aan informatie over de apneu-kwestie tot een koersdaling leidde.

De afname van de nieuwe orders is al langer aan de gang en lijkt niet bij te trekken, hetgeen weinig goeds belooft voor de omzet- en winstcijfers van de aankomende kwartalen. Immers, de nieuwe orders van nu gaan zorgen voor de omzet en winst van straks. Analisten van Jefferies stellen dat de voortgaande daling "de omzetgroei in de komende 12-18 maanden onder druk kan zetten". De daling beloopt gemiddeld genomen 6% over de voorbije vijf kwartalen die een min lieten zien.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten