ING gaat meer eigen aandelen inkopen

Het gaat goed bij ING Groep, zo goed zelfs dat er overtollig kapitaal naar aandeelhouders kan. De bank gaat voor 2,5 miljard euro aan eigen aandelen inkopen. Dat bijkt geen verrassing voor beleggers, want de aandelenkoers gaat licht in de min.

Robert van den Oever 02 november, 2023 | 10:14
Facebook Twitter LinkedIn

ING bank

De winst in het derde kwartaal verdubbelde naar net geen 2 miljard euro. Dat is voor een deel te danken aan gestegen rente-inkomsten; die stegen met 23,5%, en aan de commissie-inkomsten die bijna 4% groeiden. Ook overige inkomsten, waaronder handelsinkomsten uit financiële markten en hedging-effecten, stegen flink.

De resultaten leiden tot een CET1-kapitaalratio van 15,2%, terwijl 12,5% afdoende is voor ING. Alles daarboven biedt ruimte voor uitkering van kapitaal.

Inkoop van eigen aandelen is gunstig voor zittende aandeelhouders, omdat de winst dan over een kleiner aantal uistaande aandelen hoeft te worden verdeeld. Toch lijken aandeelhoders niet enthousiast – of ze zijn simpelweg niet verrast - want het aandeel ING staat donderdagochtend lichtjes in de min op het Damrak: 1,6% lager op 11,80 euro.

Vorig jaar kondigde ING eveneens bij zijn derdekwartaalresultaten een aandeleninkopprogramma aan. Meer Europese banken zijn na het opheffen van de uitkeringsrestricties tijdens de corona-periode weer als vanouds dividend gaan uitkeren en dat maakt ze weer aantrekkelijk voor beleggers, want ze hebben hun reputatie als interessante dividendaandelen teruggekregen.

 

Extra bankenbelasting?

In Nederland speelt specifiek de discussie over een mogelijke extra bankenbelasting. Na de val van het kabinet in juli kwam de Tweede Kamer zelf met een voorstel voor extra belasting op banken. Al snel werd dat voorstel aangepast naar beduidend lagere bedragen die geen grote directe impact hebben op de Nederlandse bankensector. Wel zorgde hetoverheidsingrijpen voor onrust en onzekerheid onder beleggers, omdat onduidelijk is wat voor plotselinge mogeijke ingrijpende effecten er nog meer zouden kunnen volgen. Dat kan leiden tot hogere risicopremies, legt Morningstar’s bankenanalist Johann Scholtz in een eerder artikel uit.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten