Winstmarge Ahold Delhaize stelt teleur, oorzaak ligt in VS

Ahold Delhaize heeft een omzet geboekt die conform verwachting is, maar daar heeft het minder winst op gemaakt dan gedacht, met name in de Verenigde Staten. Die teleurstelling vertaalt zich in een koersdaling van het aandeel.

Robert van den Oever 08 november, 2023 | 10:25
Facebook Twitter LinkedIn

Ahold Delhaize (AD) heeft een goed derde kwartaal achter de rug in termen van omzet, maar de winstmarge kwam lager uit dan verwacht. Het Nederlands-Belgische supermarktbedrijf dat ruim de helft van zijn omzet in de Verenigde Staten haalt, boekte een omzet van €22 miljard en dat is 2% lager dan een jaar eerder, gerekend op basis van actuele wisselkoersen. Tegen constante wisselkoersen is sprake van een stijging met 2,9%.

Aan de omzet hield het minder over dan een jaar eerder, want de operationele marge daalde met 0,6 procentpunt naar 3,8%. Dat is te wijten aan de VS, waar de marge met 0,8 procentpunt kromp naar 4,2% als gevolg van hogere operationele kosten, terwijl de marge in Europa stabiel bleef op 3,5%. In de supermarktbranche zijn de marges erg dun en daarom maken tienden van procenten al een groot verschil.

Een positief punt is dat Ahold Delhaize zijn verwachting voor de vrije kasstroom in heel 2023 opwaarts heeft aangescherpt. Waar het eerst uitging van een bandbreedte van €2,0-2,2 miljard, is dat nu €2,2-2,4 miljard geworden. Tegelijkertijd schaaft het iets van zijn winst per aandeel outlook af. Die luidde eerst: 'omstreeks het niveau van 2022', en dat is nu 'iets onder het niveau van 2022'. Ook het investeringsbedrag gaat iets omlaag, van €2,5 naar 2,4 miljard.

Voor beleggers ook van groot belang is de aankondiging van aandeleninkoop ter waarde van €1 miljard vanaf januari 2024.

Toch zijn beleggers niet heel enthousiast, want het aandeel Ahold Delhaize daalt op de Amsterdamse beurs op woensdagochtend met ruim 8% naar €26,25 en behoort daarmee tot de grootste dalers.

 

Overname en verkoop

Tegelijk met de cijfers kondigt Ahold Delhaize een desinvestering in de VS aan. Het verkoopt bezorgbusiness FreshDirect aan Getir. Ahold had flitsbezorger FreshDirect in 2021 overgenomen en deze telt nu 3.800 medewerkers, vooral in en rondom New York.

Recentelijk kondigde Ahold Delhaize de overname van de Roemeense supermarktketen Profi aan. Die telt 1.654 winkels die in het gebroken boekjaar dat eindigde per ultimo juni 2023 een omzet haalden van €2,5 miljard. Ahold heeft al de keten Mega Image in Roemenië en met de toevoeging van Profi verdubbelt de business in Roemenië.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten