Top-5 Aandelen Opkomende Landen Ex-China: New Capital aan kop

Chinese aandelen hebben aan belang gewonnen voor beleggers, met name de in opkomende landen geInteresseerde beleggerd. Zorgen over beleggen in China nemen echter toe en dat heeft zijn weerslag gehad op de prestaties van Chinese aandelen. Beleggers lijken in toenemende mate een voorzichtere houding aan te nemen. Inmiddels verschijnen er strategieën op de markt die het land expliciet uitsluiten. Sommige actieve beleggers kiezen bewust kiezen voor een forse onderweging van China in de portefeuille.

Ronald van Genderen 11 december, 2023 | 8:01
Facebook Twitter LinkedIn

Het belang van Chinese aandelen is fors toegenomen in de afgelopen twee decennia, met name voor beleggers in opkomende landen. Illustratief is dat 20 jaar geleden het gewicht van China in de MSCI Emerging Markets index vrijwel nihil was, terwijl dit 10 jaar geleden al was gegroeid naar circa 20%. Inmiddels is die allocatie verder gegroeid naar bijna 30%. Voor beleggers in opkomende landen is het daarmee steeds lastiger geworden om voorbij te gaan aan Chinese aandelen.

Hoewel fondsen in de Morningstar categorie aandelen emerging markets gemiddeld genomen een allocatie naar China hebben die gelijk is aan de MSCI Emerging Market index, lijken beleggers in toenemende mate een voorzichtigere houding aan te nemen. Zo zijn er wel degelijk beheerders die fors onderwogen zijn in Chinese aandelen. Daarnaast zijn er inmiddels fondsen die weliswaar in opkomende landen beleggen, maar daarbij China expliciet uitsluiten.

Voorbeelden van dergelijke fondsen zijn te vinden onder zowel actieve als passieve fondsen, maar vrijwel alle fondsen zijn pas zeer recent, in 2022 of dit jaar gelanceerd. Voorbeelden zijn iShares MSCI EM ex China ETF en Lyxor MSCI Emerging Markets Ex China ETF onder de indextrackers en Comgest Growth EM ex China, Fidelity Sustainable EM Ex China en Invesco Emerging Markets Ex China onder de actief beheerde fondsen.

Redenen voor deze terughoudendheid zijn er te over. Niet in de laatste plaats vormt China niet meer het groeisprookje dat het ooit was. Zeker sinds de coronapanemie. China heeft te maken gekregen met een zwak economisch herstel na het versoepelen van covid-beperkingen. Daarnaast ondervindt het land de gevolgen van een economische strategie die historisch gezien veel leunt op vastgoed, hoge lokale schulden en inefficiënte staatsbedrijven. Een voorbeeld hiervan is hoe dit culmineerde in de financiële problemen bij de grote vastgoedontwikkelaars Country Garden en Evergrande. Daarnaast zijn er de geopolitieke spanningen, zoals de aanhoudende kwestie rondom Taiwan en China’s aanspraak op en toenemende invloed in de Zuid-Chinese Zee (zelf de naam is omstreden).

 

Impact op rendementen

Deze zorgen zijn niet onopgemerkt geblezen bij beleggers en hebben hun weerslag gehad op de prestaties van de Chinese aandelenmarkt. De afgelopen drie jaar presteerde de MSCI China index ieder jaar slechter dan de MSCI Emerging Markets index. Er was ieder jaar zelfs sprake van een verlies in de dubbele cijfers. Zo daalde de index in 2021 met 15,78%, terwijl de index voor opkomende landen met bijna 5% steeg.

Het daarop volgende jaar was wereldwijd een slecht jaar voor aandelen. Chinese aandelen daalden gemiddeld met bijna 17%, terwijl aandelen uit opkomende landen net geen 15% inleverden. Dit jaar, tot en met eind november, is het wederom teleurstellend wat Chinese aandelen laten zien. Een min van 11%, terwijl opkomende landen wederom de voeten droog houden met een geringe plus van 3%.

 

De Top-5

De top-5 van deze week geeft een overzicht van de vijf fondsen met de laagste blootstelling aan Chinese aandelen in de Morningstar categorie Aandelen Emerging Markets. Daarbij zijn alleen fondsen geselecteerd waarvan portefeuilledata bij Morningstar bekend zijn die niet ouder zijn dan drie maanden. Tevens zijn fondsen die op basis van hun mandaat Chinese aandelen uitsluiten buiten de selectie gelaten.

Op de eerste plaats staat New Capital Emerging Markets Future Leaders Fund dat geen enkel Chinees aandeel in de portefeuille heeft per eind oktober 2023. Het fonds dat wordt aangeboden door EFG Asset Management, onderdeel van een Zwitserse private bank, staat onder leiding van het beheerdersduo Fergus Argyle en Chris Chan. Zij staan aan het roer van het fonds dat sinds eind maart 2022 werd geïntroduceerd. Beiden hebben circa 15 jaar ervaring als portefeuillebeheerder. Argyle met name in opkomende landen in het algemeen, terwijl Chan’s ervaring zich richt op het beheer van portefeuilles in Aziatische aandelen.

In plaats van Chinese aandelen kiest het duo voornamelijk voor beleggingen in Latijns-Amerika, dat een weging heeft van 35% versus 11% voor de MSCI Emergings Markets index. Wal - Mart de Mexico, Itau Unibanco Holding en Totvs behoren hier tot de grootste posities. Daarnaast is de portefeuille overwogen in Afrika en het Midden-Oosten. Deze regio kent een gewicht van 24% versus 7% voor de benchmark, mede door posities in Naspers en Saudi Telecom.

Op de vierde plaats staat Stewart Investors Global Emerging Markets Sustainability Fund dat van Morningstar analisten een Morningstar Medalist Rating ontvangt van Silver voor de distributievergoedingvrije aandelenklasse. Het fonds wordt beheerd door Jack Nelson en Sujaya Desai. Voorheen was de ervaren Nelson de hoofdbeheerder, maar in mei 2023 nam de veel minder ervaren Desai deze rol over. Dit deed echter niets af aan onze convictie, omdat Nelson betrokken bleef bij het fonds. Ook de uitstekende ondersteuning die zij krijgen van het bredere, 13 leden tellende team waar zij onderdeel van uitmaken, draagt bij aan de positieve rating.

Het bottom-up-proces zoekt naar kwaliteitsbedrijven die duurzame en voorspelbare groei kunnen realiseren via hun prijszettingsvermogen en franchisekracht. Hoewel de Aziatische regio licht overwogen is in de portefeuille met een gewicht van 53% tegenover 49% voor de MSCI Emerging Markets index, maken Chinese aandelen hier nauwelijks onderdeel van uit. Zij vertegenwoordigen minder dan 8% van de portefeuille verdeeld over een negental posities, waarvan Hangzhou Robam Appliances, Yifeng Pharmacy Chain en Shenzhen Inovance Technology de grootste weging krijgen.

Meer beleggingskansen zien de beheerders in India, dat een allocatie heeft van 43%. Dit betekent een forse overweging in vergelijking met het gewicht van 15% in de benchmark. HDFC Bank, Mahindra & Mahindra en Tube Investments of India zijn hier de grooste posities en vormen tevens de top 3 van de portefeuille.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten