Dit zijn drie ondergewaardeerde Amerikaanse olie-aandelen

De energiesector laat het op de beurs afweten in de afgelopen weken, nadat het derde kwartaal juist heel sterk was. Sommige energie aandelen zijn nu zo goedkoop geworden, dat het interessant is geworden om in te stappen op waardering. Morningstar neemt drie Amerikaanse olie-aandelen onder de loep.

Francesco Lavecchia 22 december, 2023 | 9:40
Facebook Twitter LinkedIn

Oil & gas

De aandelen van energiebedrijven bewegen zich nogal eens grillig, en de koersontwikkelingen in het derde kwartaal van dit jaar afgezet tegen de maanden oktober en november van het vierde kwartaal, onderstrepen dat.

Het derde kwartaal verliep goed en energieaandelen stegen 13,3% volgens de Morningstar Global Energy index, terwijl benchmark Morningstar Global index die de brede markt weergeeft, juist 0,78% verloor. In de eerstetwee maanden van het vierde kwartaal is het juist andersom; de energiesector verloor bijna 8%, terwijl de benchmark 4,3% won.

Momenteel noteert 31% van de door Morningstar gevolgde energieaandelen tegen een korting en die beloopt gemiddeld 17% ten opzichte van de Fair Value die Morningstar's analisten calculeren. Dat betekent dat er volop mogelijkheden zijn in de energiesector, ook bij kwaliteitsbedrijven.

 

Wat is er gaande op de oliemarkt? 

Maar als er aantrekkelijke kansen zijn, waarom verkopen beleggers dan? Eén reden is de bezorgdheid over de verwachte vraag naar olie op de korte termijn. Volgens de analisten van Morningstar zal de lagere vraag naar benzine een negatief effect hebben op de vraag naar olie in 2024, en dit is vooral te wijten aan de lagere brandstofconsumptie in de VS. De Amerikaanse Energy Information Administration schat dat de vraag naar olie in 2024 op het laagste punt in twintig jaar uitkomt.

Dat heeft verschillende oorzaken: een toename van het thuiswerken waardoor er minder gereden wordt; het verbeteren van de energie-efficiëntie van auto's; de adoptie van elektrische voertuigen; en hogere olieprijzen. Bovendien is de Chinese vraag op dit moment niet voldoende om het lagere olieverbruik in Noord-Amerika te compenseren. De Chinese economie heeft last van deflatie en een vastgoedcrisis.

De tweede grote zorg betreft de aanbodzijde, zegt Stephen Ellis, aandelenstrateeg bij Morningstar in de VS: “Aan het begin van het derde kwartaal was de markt uiterst bezorgd over het opraken van de olievoorraad na de vermindering van de wereldreserves met 2,3 miljoen vaten per dag. Maar in het vierde kwartaal zijn de verwachtingen gericht op een toename van de oliereserves vergeleken met de voorgaande drie maanden. Bovendien zijn de bijdragen aan het aanbod van Venezuela en Iran nu duidelijker.

“Wij geloven dat Venezuela een van de weinige regio’s is die het potentieel heeft om de olieproductie te verhogen en de huidige aanbodcrisis te verlichten”, voegt Ellis toe. “In die zin lijkt de diplomatieke activiteit van de VS en de Europese Unie vruchten af te werpen. Onlangs kondigde de Venezolaanse regering een overeenkomst aan met oppositiegroepen om de verkiezingen in 2024 te houden. In ruil daarvoor schorten de VS de beperkingen op de Venezolaanse handel in goud, olie en obligaties op, en versnelt de EU haar proces van herziening van de sancties tegen Caracas (van elke twaalf tot elke zes maanden), zodat ze gemakkelijker kunnen worden opgeschort.”

Wat Iran betreft waren beleggers bovendien bezorgd over de mogelijke betrokkenheid van Teheran bij het conflict tussen Israël en Hamas, maar die bleef uit. Als de status quo standhoudt, zeggen analisten van Morningstar dat er geen repercussies mogen zijn voor ruwe olie. Iran zal echter een speciale waarnemer blijven, als een van de weinige landen die in staat zijn het mondiale olieaanbod te vergroten.

 

Wat gebeurt er met de gasmarkt?

Als het om gas gaat, zijn de analisten van Morningstar van mening dat beleggers zich blijven concentreren op betekenisvolle variabelen, en in het bijzonder op mogelijke onderbrekingen van de gasaanvoer, een scherpe daling van de temperatuur tijdens de wintermaanden en de mogelijke gevolgen van de oorlog tussen Israël en Hamas.

"Tot nu toe zijn de gasvoorraden in de EU in wezen voor 100% gevuld en dus zal Europa de winter aankunnen", zegt Ellis. “Desondanks zijn de gasprijzen en spreads in de EU volatiel gebleven. Naar onze mening is de impact van de huidige spanningen in het Midden-Oosten op de gasmarkt niet relevant, maar we verwachten dat de gasprijs volatiel zal blijven tot de eind 2024, wanneer er nieuw aanbod van vloeibaar aardgas uit de VS bij komt."

 

Waar liggen de kansen?

 

ExxonMobil

Morningstar rating: 4 sterren

Fair value: $123

ExxonMobil (XOM) heeft dit jaar tot dusver ruim 7% verloren en kent een korting van ongeveer 20% vergeleken met de reële waarde van $123. Tegen 2027 verwacht Exxon de winsten en kasstromen te zullen verdubbelen ten opzichte van de niveaus van 2019 dankzij de combinatie van drie factoren: structurele verlaging van de bedrijfskosten, verbeteringen in de activaportefeuille en omzetgroei.

In de loop van het afgelopen kwartaal heeft het bedrijf zijn doelstelling voor kostenbesparingen van $9 miljard eerder dan gepland behaald, $3,7 miljard aan dividenden uitgekeerd en voor $4,4 miljard aan eigen aandelen inggekocht. Het verhoogde ook het dividend over het vierde kwartaal met 4% naar $0,95. Het is van plan om in 2023 voor ongeveer $17,5 miljard aan aandelen terug te kopen. 

 

Equitrans Midstream

Morningstar rating: 4 sterren

Fair value: $15

Hoewel het aandeel Equitrans Midstrean (ETRN) sinds het begin van het jaar met 54% is gestegen (tot 14 december 2023, gemeten in in euro), kentt het aandeel een korting van ongeveer 30% vergeleken met de reële waarde van $15.

Het Mountain Valley Pipeline-project komt steeds dichterbij de ingebruikname en zal resulteren in een aanzienlijke verbetering van de bedrijfsresultaten. Morningstar-analisten verwachten een incrementele EBITDA van ongeveer $390 miljoen, wat grofweg een stijging van 40% zou zijn ten opzichte van de EBITDA van ongeveer $1 miljard in 2023. Ze zijn ook van mening dat de MVP tegen lage kosten met 500 miljoen kubieke voet per dag kan worden uitgebreid, wat een extra EBITDA van $55 miljoen zou kunnen opleveren. 

 

APA

Morningstar rating: 4 sterren

Fair value: $56

APA Corp (APA) is actief in de olie- en gasexploratie- en productie-industrie. Het bedrijf is voornamelijk actief in de VS, Egypte Suriname en op de Noordzee. De bewezen oliereserves bedroegen eind 2022 zo'n 890 miljoen vaten olie. APA heeft grote exploratiemogelijkheden in het Permbekken, waardoor het bedrijf de productiecapaciteit tegen lage kosten kan vergroten.

Maar het is de troef in Suriname die het beste een potentiële keerpunt voor APA vertegenwoordigt, omdat die het bedrijf in staat zou kunnen stellen zijn productie in de komende tien jaar te verdubbelen. Het aandeel is sinds het begin van het jaar met 23% gedaald per 14 december. Het heeft nu een korting van ongeveer 40% in vergelijking met de reële waarde van $56. 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Francesco Lavecchia

Francesco Lavecchia  è Research Editor di Morningstar in Italia

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten