Inflatie eurzone gestegen; hoop op snelle rentedaling vervliegt

De kerninflatie in de eurozone is in december verder gedaald, maar het overkoepelende cijfer steeg juist met 50 basispunten. Dat slaat hoop op snelle renteverlagingen de bodem in.

Antje Schiffler 05 januari, 2024 | 13:35
Facebook Twitter LinkedIn

ECB

De inflatie in de eurozone bedroeg in december 2,9% en dat cijfer doet de hoop op renteverlagingen door de Europese Centrale Bank (ECB) vervliegen. Volgens de raming van Eurostat bedroeg de inflatie op jaarbasis in de eurozone in december 2,9%, vergeleken met 2,4% in november. Dit was de eerste stijging van de inflatie in de regio sinds april.

Na het inflatiecijfer zakken de Europese aandelenmarkten intraday dieper in het rood. De Stoxx Europe 600-index is sinds de opening bijna 0,9% gedaald, nadat de opwinding over een renteverlaging door de ECB was verdwenen. De euro daalde ook ten opzichte van de Amerikaanse dollar en was op het moment van schrijven € 1,09 waard.

"Voor degenen die hopen dat de inflatie lineair zal blijven dalen, zal het nieuws dat de Europese inflatie in december met 50 basispunten is gestegen naar 2,9% een schok zijn", zegt Michael Field, Morningstar's Europese marktstrateeg. "Nu de inflatie zo dicht bij het door de ECB beoogde niveau van 2% is gevallen, is het natuurlijk teleurstellend om de inflatie weer te zien stijgen."

Daar is echter een zeer redelijke verklaring voor: "Zoals we eerder deze week in Frankrijk en Duitsland zagen, waren de stijgende energieprijzen de oorzaak van deze stijging van de totale inflatie. Dit is in wezen een technische kwestie. De olieprijzen zijn enorm gedaald ten opzichte van hun hoogtepunt in 2022, maar in december zijn de limieten die veel Europese regeringen hanteren de energieprijzen waren opgelopen, wat betekende dat de prijzen stegen, wat een impact had op de inflatie", aldus Field

De kerninflatie, die de prijsstijgingen laat zien zonder energie en voeding mee te tellen, daalde in december zelfs met 20 basispunten tot 3,4%. “De echte conclusie is dus dat we nog steeds in de goede richting bewegen, en dat de onderliggende inflatie nog steeds daalt”, voegt Field toe. 

In december leverden voeding, alcohol en tabak met+6,1% op jaarbasis de grootste bijdrage aan de inflatie in de eurozone, gevolgd door diensten die +4% kenden, industriële goederen exclusief energie droegen +2,5% bij en energie -6,7%, aldus Eurostat.

Later vanmiddag zullen de markten zich concentreren op de Amerikaanse maandelijkse niet-agrarische looncijfers, op zoek naar signalen dat de Federal Reserve (Fed) de rente zou kunnen verlagen.

“Sommige beleggers zullen zich ongetwijfeld zorgen maken dat deze inflatiepiek de ECB er vroeg of laat van zal weerhouden de rente te verlagen. Centrale bankiers waren zich echter altijd bewust van de mogelijkheid van deze inflatiepiek en daarom zouden ze die moeten negeren in hun beslissingsproces”, zegt Field. “Nu zijn alle ogen gericht op de inflatiecijfers van volgende maand en dan zien we of die belangrijke neerwaartse trend zich herpakt.”

Commerzbank merkt op haar beurt op dat het einde van een lager BTW-tarief op aardgas en restaurantdiensten in januari, naast hogere CO2-prijzen in Duitsland, een verdere daling van de inflatie in de eurozone zou kunnen verhinderen.

Gecorrigeerd voor deze effecten zou de onderliggende opwaartse druk op de prijzen in de loop van het jaar echter moeten blijven afnemen. Dat is te danken aan goedkopere energie die de prijsstijgingen voor niet-energiegoederen en -diensten nog een paar maanden tempert. De bank schat nu dat de kerninflatie rond medio 2024 waarschijnlijk zal dalen tot 2,5%.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Antje Schiffler  is editor voor Morningstar in Frankfurt.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten