12 winnaars van 2023 die nu ondergewaardeerd zijn

Dankzij de eindejaarsrally hebben Europese aandelen 2023 positief afgesloten. De waarderingen zijn daardoor opgelopen, maar er zijn nog altijd interessante kansen te vinden die momentum hebben om verder te kunnen stijgen. Morningstar zet 12 aandelen op een rij die een Wide Moat hebben én aantrekkelijk gewaardeerd zijn.

Valerio Baselli 16 januari, 2024 | 8:15
Facebook Twitter LinkedIn

Toro e Orso

De Morningstar Europe Index NR is in 2023 met 15,5% gestegen, voornamelijk dankzij het herstel in de laatste twee maanden van het jaar, als gevolg van het positieve beleggerssentiment dat drijft op de gedachte dat de centrale banken klaar zijn met het verhogen van de rente en hoop dat de in de nabije toekomst mogelijk alweer snel verlaagd zal worden.

Zoals vaak gebeurt in dit soort situaties, heeft een groep aandelen bovengemiddelde rendementen behaald, en dat heeft de aandelenmarkten gestuurd. Het probleem voor beleggers is dat je deze namen doorgaans pas in de gaten krijgt als de koerswinst al voor een groot deel is geboekt. Zodra deze ‘winnende paarden’ zijn gevonden, stromen beleggers er massaal op af, en dan is het eigenlijk al te laat; de waarderingen gaan omhoog en het risico rondom die belegging neemt toe.

Maar niet altijd. Want terwijl beleggers die de wijsheid (of het geluk) hadden om er vroeg bij te zijn toen de rally begon, zien veel van de winnaars van 2023 hun koersstijgingen afvlakken of stagneren. Dus wie nu instapt is te laat, althans voor veel aandelen, want er zijn er ook die een goed momentum hebben waardoor verdere koerswinst in het verschiet  ligt. Morningstar probeert die aandelen te ontdekken.

 

Winnende aandelen

Neem bijvoorbeeld BE Semiconductor Industries NV (BESI), een van de marktleiders in de halfgeleiderassemblagesector. Dit aandeel, dat genoteerd is aan Euronext Amsterdam, boekte vorig jaar een koerswinst van maar liefst 146%. Volgens Morningstar heeft BESI nu een koers/Fair Value verhouding van 1,50, wat neerkomt op een overwaardering van 50%.

Hetzelfde geldt voor de Britse retailer Marks & Spencer (MKS), genoteerd aan de beurs in Londen: het aandeel is in 2023 met 127% gestegen en is nu 54% overgewaardeerd volgens Morningstar's aandelenanalisten.

Om de winnende aandelen van 2023 te vinden die hun momentum nog niet hebben uitgeput, hebben we een screening uitgevoerd van de Europese aandelen die door onze analisten worden gevolgd op die aandelen die vorig jaar met minstens 20% zijn gestegen.  Daaruit selecteerden we de aandelen met een Morningstar Rating van 4 of 5 sterren, wat indiceert dat ze zijn ondergewaardeerd. Deze groep aandelen omvat 49 namen. Onderstaande tabel omvat de 12 aandelen met de hoogste korting (data per 5 januari 2024): 

 

Wide Moat en 5 sterren

Beleggers die kansen zoeken die een grotere veiligheidsmarge bieden, kunnen kijken naar aandelen waar Morningstar een Wide Moat rating aan toekent; dat betekent dat onze analisten van mening zijn dat deze bedrijven een langdurig concurrentievoordeel hebben ten opzichte van hun concurrenten. In bovenstaande tabel tellen we één aandeel met 5 sterren én een Wide Moat en dat is het Zweedse farmaciebedrijf Elekta: 

 

Elekta

Stock rating: ★★★★★
Economic moat: Wide
Fair value: 127 SEK
Uncertainty rating: Medium

“De vraag naar radiotherapie zal naar verwachting de komende tien jaar robuust blijven. Elekta (EKTA B) zal hiervan profiteren, maar het succes ervan hangt af van de voortdurende acceptatie van Unity, een van de belangrijkste producten, en het vermogen om de concurrentie met Siemens Healthineers aan te kunnen”, zegt Morningstar-analist Alex Morozov. “De markt voor radiotherapieapparatuur wordt gekenmerkt door zeer hoge toetredingsdrempels, vanwege aanzienlijke benodigde intellectueel eigendom en technologische knowhow, evenals hoge overstapkosten door specifieke opleidingen en het risico op verstoring.”

Morozov is nog steeds van mening dat "de hele sector na de pandemie een groeitraject van gemiddeld eencijferige percentages volgt, maar de gunstigere geografische mix van Elekta, de vooruitzichten van Unity en het marktaandeel ondersteunen onze voorspelling van een iets hogere groei, namelijk 7 à 8% per jaar. Volgens onze schattingen zou de markt in Azië-Pacific tot 5.000 extra installaties kunnen ondersteunen. Gezien Elekta's sterke banden met klanten in opkomende markten, met name China, denken wij dat het bedrijf een aanzienlijk deel van de vraag in deze regio kan opvangen."

 

Wide Moat en 4 sterren

Naast Elekta met zijn 5 sterren zijn er in bovenstaand overzicht nog 5 namen die de markt in 2023 hebben verslagen, een wide Moat rating hebben én ondergewaardeerd zijn, maar in iets iets mindere mate en daardoor 4 sterren scoren op de Morningstar Rating voor aandelen (data per 5 januari in euro's). Die 5 zijn:

Rheinmetall (RHM)
Stock rating: ★★★★
Economic moat: Wide
Fair value: 343 EUR
Uncertainty rating: Medium

Safran (SAF)
Stock rating: ★★★★
Economic moat: Wide
Fair value: 200 EUR
Uncertainty rating: Medium

Assa Abloy (ASSA B)
Stock rating: ★★★★
Economic moat: Wide
Fair value: 320 SEK
Uncertainty rating: Medium

Schindler Holding (SCHN)
Stock rating: ★★★★
Economic moat: Wide
Fair value: 210 CHF
Uncertainty rating: Low

Airbus (AIR)
Stock rating: ★★★★
Economic moat: Wide
Fair value: 160 EUR
Uncertainty rating: Medium

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten