Instroom in Europese ETF's 80% gestegen in 2023

De instroom in Europese ETF's is vorig jaar gestegen met maar liefst 80%. Zowel aandelen- als obligatie-ETF's profiteerden van een positief beleggerssentiment. ESG-ETF's hadden het moeilijk, omdat beleggers koudwatervrees kregen na een teleurstellend 2022

Robert van den Oever 15 januari, 2024 | 14:30
Facebook Twitter LinkedIn

abstract tech image

De Europese markt voor exchange-trade funds (ETFs) is in 2023 stevig gegroeid in termen van instroom van nieuw vermogen. Volgens data van Morningstar is de netto-instroom in het vierde kwartaal met 45% gestegen naar €45,7 miljard, en gemeten over heel 2023 bedraagt de stijging maar liefst 80% naar €143,9 miljard.

Het beheerd vermogen in Europese ETFs bedraagt per ultimo 2023 €1.640 miljard, 24% hoger dan de €1.320 miljard een jaar eerder. De meeste assets zitten in aandelen, die goed zijn voor 69% van het totaal, gevolgd door 23% voor obligaties en 6% voor grondstoffen, zo blijkt uit Morningstar's fund flow data.

etf flow 1

 

Aandelen-ETFs

Het herstel op de aandelenmarkten gaf aandelen-ETF's een stevige boost, zeker in de laatste maanden van het jaar. De instroom in de aandelencategorie steeg over heel vorig jaar 73% naar €89,7 miljard. Het zwaartepunt lag bij aandelen uit ontwikkelde markten, concludeert Morningstar's ETF-expert José Garcia Zarate. De twee categorieën wereldwijde en Amerikaanse large-cap gemengd aandelen trokken het meeste nieuwe geld aan.

Opvallend is volgens Garcia Zarate dat ETF's in Japanse large-cap aandelen het goed deden. Japan was jarenlang symbool voor stagnate, maar in 2023 heeft het land stappen gezet op het gebied van corporate governance die de interesse van beleggers wereldwijd hebben gewekt.

Obligatie-ETFs

Ook obligatie-ETF's waren in trek dankzij de stijging van de rente, en dat leidde tot een 72% hogere instroom op €57,2 miljoen over heel 2023. Staatsobligaties maakten een ware inhaalslag doordat de stijgende rente de markt naar rendementen opstuwde die lange tijd niet gezien waren. Beleggers konden weer interessante vastrentende rendementen tegemoet zien, zonder dat het meer risico opleverde.

etf flow 4

 

ESG-ETFs

De ETF's die gericht zijn op ESG (environmental, social, governance) hadden een lastig jaar. De instroom daalde naar €42,3 miljard over heel 2023, waar dat in 2022 nog €51 miljard was (en in 2021 zelfs een record van €84,2 miljard). Was ESG in 2022 nog goed voor een aandeel van 64% in de totale ETF flows, vorig jaar verschrompelde dat naar 29%.

De aandelenrally aan het eind van het jaar wordt ook weerspiegeld in de ESG flow data, want het vierde kwartaal vertoonde €13,8 miljard instroom na €7,3 miljard in het derde kwartaal. Het beheerd vermogen steeg van €300 naar €323 miljard en daarmee zijn ESG ETF's goed voor 19% van het totaal aan Europese ETF assets.

Onderstaande grafiek laat het volatiele karakter van de flows in ESG-ETF's zien. Na een periode van sterke groei is de interesse van beleggers de laatste twee jaar duidelijk afgenomen. In 2022 hebben ESG-strategieën underperformed ten opzichte van de brede markt en dat heeft beleggers in 2023 voorzichtig gemaakt, hetgeen duidelijk tot uiting komt in de flow data.

etf flow 15

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten