Druk op Shell om te vergroenen neemt toe

Een grotere groep beleggers voert de druk op Shell op om te vergroenen. Activistisch aandeelhouder Follow This krijgt steun van 27 institutionele beleggers die samen 5% van Shell in handen hebben. Zij scharen zich achter de klimaatresolutie op de komende aandeelhoudersvergadering. Follow This hoopt op méér steun voor zijn resolutie dan de 20% van vorig jaar.

Robert van den Oever 16 januari, 2024 | 0:30
Facebook Twitter LinkedIn

Shell logo

Een groep van 27 institutionele en professionele beleggers voert de druk op Shell verder op om méér te doen aan vergroening. De groep schaart zich achter Follow This, de activistsche aandeelhouder die al jaren bij Shell aandringt op méér actie tegen klimaatverandering. Follow This diende de afgelopen jaren op de jaarlijkse aandeelhouders vergadering van de oliereus steevast een klimaatresolutie in. De groep van 27 steunt die bij de aankomende vergadering van dit jaar.

Samen hebben de 27 een belang van ongeveer 5% in Shell. Vermogensbeheerder Amundi, de grootste van Europa, behoort tot de groep, naast onder andere Edmond de Rothschildt Asset Management en Degroof Petercam Asset Management als grote namen en spelers zoals het Brunel Pension Partnership. Hun gezamenlijke beheerd vermogen beloopt bijna  €4 biljoen (€4.000 miljard). Follow This meldt dat er nog vier partijen zijn, naast de 27, die zich later zullen uitspreken over hun deelname.

In de resolutie dringen Follow This en zijn sympathisanten aan op meer haast met het verlagen van de CO2-uitstoot door concrete stappen en doelen vast te leggen, en ze roepen op om het behalen van de klimaatdoelen die zijn afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs, met als kern het beperken van de opwarming van de aarde tot 1,5 graad.

Shells eigen doelstellingen voor de middellange termijn voor scope 3-emissies om de 'net carbon intensity' (NCI), een maatstaf voor de uitstoot per verkochte eenheid energie, in 2030 met 20% en in 2035 met 45% te verlagen ten opzichte van 2016 dat als uitgangswaarde geldt.

Shell heeft naar eigen zeggen zijn NCI per eind 2022 met 3,8% verlaagd, waarvan het grootste deel door het vermijden van uitstoot en het actief reduceren ervan. Een woordvoerder van Shell zei dat Shells eigen klimaatdoelstellingen “in lijn zijn met de ambitieuzere doelstelling van het Akkoord van Parijs”. 

De aandelenkoers van Shell (SHELL) komt amper in beweging op dit nieuws; het aandeel daalt 0,6% op €28,83. 

 

Resolutie al sinds 2016

De resolutie die de groep dit jaar zal inbrengen, verschilt op een paar punten van die van vorig jaar. Het Parijs-akkoord blijft de kern. De formulering "2030 target" voor het verlagen van de uitstoot is veranderd in "medium-term targets" en de tekst van de resolutie is meer gericht op uitstoot als probleem.

Follow This diende in 2026 voor het eerste een klimaatresolutie in op de AvA van Shell en heeft dat sindsdien ieder jaar gedaan. Geleidelijk aan verwerft de club meer steun, want in 2016 stemde 2,7% van de aandeelhouders vóór en op de vergadering van afgelopen jaar was dat gestegen naar 20%. De resolutie haalt het dus steeds niet, maar de trend is duidelijk.

De resolutie is ieder jaar min of meer hetzelfde van inhoud, maar de steunende partijen spreken zich ieder jaar nadrukkelijker uit. NEST bijvoorbeeld, een van de 27, zegt in het persbericht van Follow This: "We urge Shell to set a credible scope 3 absolute emissions target. This would demonstrate leadership, show Shell is serious about transitioning its business, and play a role in generating real-world change."

 

Belangrijke stem

Er is een onmiskenbare ontwikkeling gaande dat grote institutionele partijen actief keuzes maken om klimaatverandering tegen te gaan en vergroening te stimuleren. Het blijft dan niet bij Eerder al nam Nederlands belangrijkste pensioenuitvoerder APG afscheid van beleggingen in  de fossiele industrie.

Follow This-voorman Mark van Baal stelt dat de toegenomen steun voor zijn initatief dit jaar te maken heeft met het feit dat Shell afgelopen jaar is teruggekomen op een aantal van zijn eerdere vergroeningsplannen. Bijvoorbeeld in juni liet Shell het plan om de olieproductie tot aan 2030 ieder jaar met 1 à 2% te verminderen vallen. 

De stem van grote, invloedrijke beleggers is volgens Van Baal noodzakelijk om Shell op andere gedachten te brengen.

Shell zelf komt tijdens de aanstaande aandeelhoudersvergadering zoals gebruikelijk weer met een eigen klimaatresolutie. Die krijgt volgens een woordvoerder deze keer de vorm van een Energy Transition Strategy update, en die zal volgens Shell weer in lijn zijn met de doelen van het Parijs-akkoord.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten