Vooruitblik op ASML: concrete outlook ondanks China?

Beleggers in ASML kijken uit naar een concrete verwachting voor omzet en winst in 2024 als het op woensdag 24 januari voorbeurs met de jaarcijfers over 2023 komt. Want anders dan gebruikelijk heeft ASML de outlook tot dusver vaag gehouden. Dat komt door het politiek steekspel rond China.

Robert van den Oever 19 januari, 2024 | 17:38
Facebook Twitter LinkedIn

asml cleanroom

Als ASML (ASML) woensdag voorbeurs met de resultaten over het vierde kwartaal en heel 2023 komt, zullen alle ogen gericht zijn op de verwachtingen voor 2024. Want die heeft de chipmachinebouwer uit Veldhoven vooralsnog - anders dan gebruikelijk - maar zeer summier gegeven. Het jaar 2024 zal vergelijkbaar zijn met 2023, is alles wat ASML erover heeft gezegd. Terwijl tot nu altijd vrij precies werd uitgesproken wat het bedrijf voor het opvolgende kwartaal of jaar verwachtte voor de omzet, de winst en de orders.

Reden voor de vaagheid is de kwestie rond China. Als gevolg van steeds strenger geworden Amerikaanse regelgeving is de export van ASML-machines naar China beperkt. ASML mag de nieuwste generatie, de extreme ultra violet (EUV) technologie, niet leveren aan China, en sinds kort ook de iets oudere DUV technologie van sommige nieuwere generaties ook niet meer. Het is lastig in te schatten welke impact dat op de omzet zal hebben.

Morningstar's aandelenanalist Javier Correonero volgt ASML en hij kent het aandeel een Fair Value van €700 toe. Bij een actuele koers van omstreeks €685 is het aandeel ondergewaardeerd. Wel is het aandeel de afgelopen weken opgelopen vanaf ongeveer €615, dus de koers kruipt steeds verder in de richting van de Fair Value.

Ook geeft de analist ASML een Wide Moat rating vanwege de enorme technologische voorsprong die volgens hem zeker nog 20 jaar kan aanhouden.

 

Blijven investeren noodzakelijk

Analist Correonero verwacht voor de komende tien jaar een compound annual growth rate van 10% en een margegroei naar 43% ten opzichte van 31% in 2022. Een steeds groter deel van de omzet zal komen van de nieuwste en profijtelijkste generaties EUV-machines. Daarnaast blijven de oudere machines met eenvoudigere technologie ook gevraagd, want die kunnen chips produceren voor simpelere toepassingen die niet veranderen met de tijd.

Bovendien kan ASML omzet maken uit de bestaande hoeveelheid machines die aan het werk is bij klanten (de zogeheten installed base), want die hebben onderhoud en eventueel upgrades nodig. Ook daar zal de omzet en de marge verder groeien, verwacht analist Correonero.

ASML's klanten, zoals de chipfabrikanten Intel en TSMC, moeten blijven investeren in nieuwe generaties chipmachines om steeds efficiënter te kunnen blijven produceren. Bijblijven in de wedloop die we kennen als de Wet van Moore (de rekenkracht van chips verdubbelt elke twee jaar) is noodzakelijk om de productiekosten per chip laag te houden. ASML maakt machines die met verfijnde lichttechnologie via lenzen steeds méér en steeds kleinere chips op een plak silicium kunnen etsen. De nieuwste EUV machines kunnen 200 tot 300 miljoen euro per stuk kosten en het duurt 12 tot 18 maanden om er een te bouwen.

 

ASML volgens Morningstar

Fair Value: €700

Actuele beurskoers: €685

Morningstar sterren: ★★★ 

Economic Moat rating: Wide

Uncertainty rating: High

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten