Vooruitblik op Philips: stijgt de orderinname weer?

Beleggers in Philips kijken bij de jaarcijfers uit naar de inname van nieuwe orders; die daalt al vijf kwartalen op rij, terwijl het een cruciale factor is voor toekomstige groei. Intussen herstellen omzet en winst na de klap door de apneu-affaire.

Robert van den Oever 25 januari, 2024 | 19:26
Facebook Twitter LinkedIn

Philips (PHIA) is op weg naar herstel, maar het niveau van de nieuwe orders is cruciaal voor toekomstige groei. In het derde kwartaal van 2023 viel de orderinname tegen, dus de markt kijkt komende maandag 29 januari bij de jaarcijfers in het bijzonder uit naar het cijfer over het vierde kwartaal om te zien of er verbetering op handen is. Want het derde kwartaal was al het vijfde kwartaal op rij met een daling van de orderinname.

De omzet- en winstcijfers klimmen uit het dal nadat Philips onderuit ging door het schandaal met de apneu-apparaten die ondeugdelijk schuim bleken te bevatten dat patiënt-gebruikers konden inademen. Een kostebare terugroep- en vervangingsactie plus claims waren het gevolg.

Het derde kwartaal liet al operationele verbetering zien en wel zoveel dat Philips afgelopen oktober de verwachtingen voor 2023 verhoogde: een vergelijkbare omzetgroei van 6 tot 7% waar eerder 'mid-single-digit' groei werd verwacht; een aangepaste EBITA-marge van 10-11%, waar Philips eerder sprak van 'de bovenkant van de high-single-digit range'. De vrije kasstroom voor 2023 zal naar verwachting uitkomen aan de bovenkant van de bandbreedte tussen €0,7 en 0,9 miljard.

Een onverwachte steunbetuiging kwam van Exor, de investeringsmaatschappij van de Italiaanse familie Agnelli, de grondleggers van het Fiat-concern en alles wat zich daar omheen bevindt, van landbouwmachines tot verzekeringen, die in augustus vorig jaar een belng van 15% in Philips nam. De familie ziet potentieel in de medische focus van Philips op hoogtechnologische apparatuur.

 

Sterke positie door transformatie

Philips is volgens Morningstar-analist Javier Correonero een one-stop-shop voor medische diagnose- en behandelapparatuur met een sterke positie in veel ziekenhuizen wereldwijd, waardoor het kan profiteren van langetermijntrends in de gezondheidszorg, zoals de overgang naar niet- of minimaal invasieve procedures en de toegenomen vraag van ziekenhuizen naar efficiëntieverbeteringen. Door verschillende desinvesteringen en overnames heeft Philips zichzelf getransformeerd van een industrieel-medisch conglomeraat naar een gezondheidszorgbedrijf en primaire leverancier voor ziekenhuizen.

In veel markten exploiteert Philips een oligopolie waarbij een aanzienlijk marktaandeel in handen is van enkele spelers. Verschillende medische producten van Philips vereisen bedrijfseigen software of diensten, die zorgen voor een stabiele cashflows en helpen om klanten voor langere tijd aan zich te binden.

De analist is van mening dat het bedrijf ruimte heeft om zijn marges te verhogen door verbeterd operationeel management en kostenefficiëntie. Philips heeft hier vooruitgang geboekt met een consolidatie van de productie, waarbij het bedrijf in vijf jaar tijd van 50 naar minder dan 35 fabrieken is gegaan.

 

Langdurige klantenbinding

Op het gebied van diagnose en behandeling heeft Philips in de loop van vele tientallen jaren een grote geïnstalleerde basis opgebouwd, die potentieel biedt voor langjarige serviceverlening en - inkomsten door middel van monitoring op afstand, productverfijning en overeenkomsten voor risicodeling. Wij geloven dat de monitoringmarkt op de lange termijn zal profiteren van covid-19, omdat ziekenhuizen zich realiseren dat er behoefte is aan efficiëntie in het patiëntenbeheer wanneer de ziekenhuisbezetting hoog is. 

De kwestie met de apneu-apparaten, onderdeel van de divisie connected care , begon in 2021, maar is nog steeds aan de gang; Correonero denkt dat het zal resulteren in een permanent verlies van marktaandeel ten opzichte van concurrent ResMed. Wat andere consumentenelektronica betreft, ziet de analist op de lange termijn een conversie bij tandenborstels van handmatig naar elektrisch, aangezien een groot percentage van de bevolking nog steeds handmatig poetst, en dat zal leiden tot duurzame groei. 

Analist Correonero hanteert een Fair Value schatting van €25 per aandeel. Hij vindt de outlook voor 2023 "bleekjes" en is van mening dat Philips nog atlijd worstelt met het verbeteren van de operationele prestaties. 

 

Morningstar over Phlips

Fair Value: €25

Morningstar rating: 4 sterren

Economic Moat: Narrow

Uncertainty Rating: High

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten