Philips schikt in VS, maar orderniveau stelt teleur

De orderinname blijft krimpen bij Philips en dat is zorgwekkend. Voor de apneu-kwestie in de VS heeft Philips een schikking getroffen met justitie en de FDA in de VS, zodat afronding dichterbij komt. Dat schept enige duidelijkheid, maar het matige orderniveau voedt teleurstelling bij beleggers.

Robert van den Oever 29 januari, 2024 | 9:45
Facebook Twitter LinkedIn

Philips 1

Philips (PHIA) heeft in het vierde kwartaal 2023 opnieuw een daling van de orderinname op jaarbasis moeten incasseren: -3%, waardoor het cijfer voor heel 2023 op -5% uitkomt. Daarmee is het al het zesde kwartaal op rij dat Philips de nieuwe orders ziet krimpen.

Dat leidt tot teleurstelling bij beleggers, want in de eerste handelsuren van Euronext Amsterdam daalt het aandeel Philips met ruim 5% naar €19,90, waarmee het de grootste daler in de AEX is.

Tegelijk met de jaarcijfers meldt Philips dat het een schikking heeft getroffen met het Amerikaanse ministerie van justitie en de Amerikaanse toezichthouder FDA (Food and Drug Administration) met daarin een stappenplan met acties en verplichtingen om de problemen rondom de apneu-apparten op te lossen. Philips zal bestaande apparaten repareren of vervangen, maar voorlopig geen nieuwe meer verkopen.

De financiële consequenties van de overeenkomst behelsen volgens Philips 100 basispunten aan kosten in 2024, naast een voorziening van €363 miljoen die het bedrijf in het vierde kwartaal van 2023 heeft genomen voor de afwikkeling van de kwestie en afschrijvingen.

De schikking betekent dat Philips het traject met overheidsinstanties in de VS kan gaan afronden. Naast deze overeenkomst in de VS zijn er nog altijd rechtszaken van patiënten mogelijk. Voor zulke claimzaken heeft Philips in april vorig jaar al €575 miljoen apart gezet.

Buiten de Verenigde Staten blijft Philips de apneu-apparaten nog wel nieuw verkopen. Ook blijft het bestaande apparaten repareren en vervangen.

 

Verwachtingen 2024 en lange termijn

Voor het jaar 2024 verwacht Philips een vergelijkbare omzetgroei van 3-5% en een aangepaste Ebita-marge van 11-15%. De vrije kasstroom zal uitkomen tussen de €800 miljoen en 1 miljard. 

De doelen van Philips voor de langere termijn blijven ongewijzigd; omzetgroei in de 'mid-single digits' in 2023-2025, een 'low teens' Ebita-marge en een vrije kasstroom van €1,4-1,6 miljard. Wel zit het effect van de schikking daar nu in, aldus het bedrijf.

 

Update van 30 januari 2024 met Morningstar's visie:

Dat Philips geen nieuwe apneu-apparaten meer verkoopt in de VS, is een grote klap, stelt Morningstar-analist Javier Correonero, want de Amerikaanse markt was goed voor de helft van de omzet in deze slaapgerelateerde-business. Dit hindert de groeimogelijkheden voor de komende jaren, en de reputatie van Philips in de VS was al flink geschaad door het schandaal. De analist stelt dat het voor Philips "heel moeilijk zal worden om ooit nog zijn concurrentiepositie in deze markt in te nemen".

Na de resultatenpublicatie verlaagt Correonero zijn Fair Value voor Philips van €25 naar €21, voornamelijk vanwege de lagere omzet- en winstverwachting voor de divisie waar apneu onder valt. Die boekte in 2020 nog een recordomzet van €2,7 miljard, maar dat is nu gedaald naar €1 miljard.

De overige twee divisies, Diagnostics & Treatment en Oral Healthcare, die samen goed zijn voor 70% van de groepsomzet, deden het volgens de analist wel goed. Vooral de omzetgroei met 3% bij Oral Healthcare is volgens hem een opsteker gezien het onzekere macro-economisch klimaat.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten