Verwachting ING voor rentebaten stelt teleur

ING is volgens beleggers nogal somber over de te verwachten rente-inkomsten voor dit jaar. Daardoor daalt het aandeel 9%.

Robert van den Oever 01 februari, 2024 | 11:14
Facebook Twitter LinkedIn

ing leeuw

ING Group (INGA) heeft de winst in het vierde kwartaal van 2023 met ruim 40% zien stijgen, maar toch zijn beleggers teleurgesteld. Dat komt door de omzet, en dan specifiek de rente-inkomsten. Bovendien waarschuwt ING in de outlook voor 2024 voor lagere rente-inkomsten dan in 2023.

Die mededeling valt slecht bij beleggers en zij sturen met aandeel 9% in de min op 12 euro.

ING zegt in de toelichting op de resultaten uit te gaan van een positieve rente-omgeving in 2024 die "iets lager" zal zijn dan 2023. De totale inkomsten van de bank zullen "sterk blijven"  waarbij ING mikt op een groei van de fee-inkomsten met 5-10%. De kosten zullen naar ING's eigen verwachting stijgen met zo'n 3%.

De rente-inkomsten in het vierde kwartaal lagen 153 miljoen euro lager dan een jaar eerder als saldo van hogere rente-inkomsten bij retailbankieren, maar lagere bij financial markets and treasury, omdat de financieringskosten stegen als gevolg van de algemene renteverhogingen door de centrale banken.

De nettorentemarge bedroeg in het vierde kwartaal 1,54% en dat is 3 basispunten lager dan in het voorafgaande derde kwartaal van 2023. Op jaarbasisw steeg de marge juist met 6 basispunten.

 

Dividendbeleid

Het dividendbeleid is een onderwerp waar vooraf naar uitgekeken werd. ING stelt een slotdividend over 2023 voor van 2,5 miljard euro, conform het eerder gepresenteerde beleid. Daarmee komt het totale dividend voor 2023 op 3,8 miljard euro, met daarnaast ook nog inkoop van eigen aandelen ter waarde van 4 miljard euro.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten