Inflatie in eurozone daalt, rentewijziging lijkt dichterbij

De inflatie in de eurozone is in januari gedaald naar 2,8% ten opzichte van 2,9% in december, maar de kerninflatie was juist hoger dan verwacht; die kwam uit op 3,3%.

Sara Silano 01 februari, 2024 | 14:25
Facebook Twitter LinkedIn

European Central Bank

Volgens de flash-raming van Eurostat daalde de inflatie in de eurozone in januari naar 2,8%, tegen 2,9% in december, waardoor de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente te verlagen nog verder toenam. De daling van de inflatie kwam overeen met de verwachtingen van economen.

De kerninflatie, die de prijzen weergeeft zonder de kosten van energie en voeding mee te tellen, daalde eveneens met 10 basispunten naar 3,3% op jaarbasis, maar bleef achter bij de verwachtingen, waardoor de rente op staatsobligaties in de eurozone steeg. De rente op tienjarige Duitse staatsobligaties – de benchmark voor de eurozone – steeg op het moment van schrijven naar 2,2%.

In januari leverden voeding, alcohol en tabak (+5,7% op jaarbasis) de grootste bijdrage aan de inflatie in de eurozone, gevolgd door diensten (+4%), niet-energie gerelateerde industriële goederen (+2%) en energie (-6,3%) , aldus Eurostat.

 

Kerninflatie beweegt de goede kant op

“De Europese inflatie daalde in januari met 0,1% naar 2,8%, een welkome neerwaartse beweging na de piek die we in december zagen”, aldus Michael Field, Morningstar's Europese marktstrateeg: “De kerninflatie, hoewel hoger op 3,3%, beweegt zich ook in de goede richting en weerspiegelt de daling van 0,1%. Dat de kerninflatie, die doorgaans hardnekkiger is, nog steeds daalt, is inderdaad een positief teken.”

Field zei verder: “De daling van vandaag zou echter geen echte verrassing moeten zijn, aangezien de recordhoge rentetarieven in de eurozone het gewenste effect hebben gehad, waardoor de inflatie in twaalf van de afgelopen dertien maanden is gedaald. Toegegeven, we hebben nog steeds niet het door de ECB beoogde inflatieniveau van 2% bereikt, maar met het momentum dat we het afgelopen jaar hebben gezien, is dat doel in zicht.”

Toestanden in de Rode Zee? Geen paniek

“De inflatie heeft haar hoogtepunt bereikt in Europa en daalt nu snel, waarbij de totale inflatie in de eurozone al onder de 3% ligt en de kerninflatie op jaarbasis vertraagt tot ongeveer 3,5%”, zegt Nicola Mai, econoom en staatsobligatie-analist bij Pimco: “Wat de potentiële schokken in 2024 betreft, verwachten we niet dat de huidige onrust in de scheepvaart in de Rode Zee een grote impact zal hebben op de inflatie in Europa zoals die er nu uitziet. De omvang ervan is een fractie van de pandemie-gerelateerde ontwrichting, en de scheepvaart zelf is slechts een klein onderdeel van de kostenstructuur van een bedrijf.”

“De wereldwijde vraag naar goederen is niet zo levendig als tijdens de pandemie, en het aanbod aan vrachtcapaciteit van nieuwe containerschepen lijkt dit jaar ruim voldoende te zijn. Belangrijk is dat er andere aanvoerroutes beschikbaar zijn voor bedrijven, waaronder alternatieve zeeroutes en luchtvracht.” Maar tegelijk waarschuwt Mai dat “covid-19 ons heeft geleerd op onze hoede te zijn voor de effecten van verstoringen in de toeleveringsketen.”

 

Eerste renteverlaging ECB dichterbij?

Nu de inflatie daalt, neemt de druk op de centrale banken om de rente te verlagen toe. De ECB hield de rente tijdens de vergadering van januari ongewijzigd en liet niet doorschemeren wanneer zij de rente zou gaan verlagen.

De vrees voor oververhitting van de economie neemt echter af. “Uit gegevens van vanmorgen bleek dat het werkloosheidspercentage binnen de Europese regio grotendeels stabiel was op 6,4%, een niveau waar het zich in de afgelopen achttien maanden  al grotendeels bevond”, aldus Morningstar-strateeg Field. “Centrale bankiers waren aanvankelijk bang dat de dalende inflatie een gevaar zou kunnen betekenen voor oververhitting van de economie, maar een stabiel werkloosheidscijfer is slechts een signaal aan de ECB dat de rente de komende maanden ruimte heeft om te dalen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sara Silano

Sara Silano  è caporedattore di Morningstar in Italia

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten