Vijf van de Magnificent Seven met resultaten; dit vindt Morningstar

In een paar dagen tijd kwamen Meta, Alphabet, Amazon, Apple en Microsoft allemaal met hun resultaten. Tesla was al iets eerder en Nvidia completeert het stel eind februari. Dit vinden de aandelenanalisten van Morningstar ervan.

Sunniva Kolostyak 02 februari, 2024 | 13:48
Facebook Twitter LinkedIn

Meta logo

Deze week was buitengewoon belangrijk voor beleggers in aandelen van de Magnificent Seven, de zeven grootste technologiebedrijven ter wereld, waarvan er vijf met hun resultaten kwamen.

Elektrische-autobouwer Tesla (TSLA) kwam vorige week al met cijfers en heeft Morningstar-analist Seth Goldstein uitgelegd waarom hij vreest voor vertraging en hoe die de winst en omzet van Tesla op de korte en lange termijn zou kunnen beïnvloeden. Hij raadde aan om te wachten tot het aandeel een solide veiligheidsmarge biedt alvorens een instappunt te overwegen, zelfs na de recente uitverkoop.

Hoewel het geen deel uitmaakt van de Magnificent Seven, zagen we vorige week ook Netflix (NFLX) zijn resultaten voor het vierde kwartaal rapporteren. Om de topaandelen compleet te maken, moeten we nog een maand wachten op de resultaten van Nvidia (NVDA) eind februari. De Magnificent Seven zijn: Tesla, Meta, Alphabet, Amazon, Apple, Microsoft en Nvidia.

Bij de aandelen die deze week hun resultaten rapporteerden, waren sommige beleggers enthousiaster dan andere. Lees van deze 5 aandelen hoe ze het deden:

Meta - eindelijk dividend

Fair Value Estimate: $400.00
Morningstar Rating: 3 star
Morningstar Economic Moat Rating: Wide
Morningstar Uncertainty Rating: High

Donderdag nabeurs in de VS lieten drie van de grootste bedrijven hun winstcijfers over het vierde kwartaal zien, en een van de hoogtepunten was Meta (META). De eigenaar van Facebook, Instagram en WhatsApp heeft voor het eerst een dividend aangekondigd naast aandeleninkoop, wat onze analist Ali Mogharabi prijzenswaardig vindt. De totale omzet van $40 miljard in het vierde kwartaal steeg met 25% ten opzichte van vorig jaar, dankzij zowel reclame-inkomsten (+24%) als reality labs (+54%), die werden geholpen door de sterke verkoop van Quest 2- en Quest 3 VR-headsets tijdens de feestdagen. De operationele marge steeg van 20% vorig jaar naar 41%.

Het aandeel stijgt 16% in de pre-market handel en staat daarmee boven onze nieuwe schatting van de reële waarde.

Na het bekijken van de resultaten is Morningstar optimistischer over de stijging van de winstmarge van Meta en verhoogde de reële waarde naar $400 van $322. Mogharabi is echter van mening dat het aandeel overgewaardeerd blijft.

"De advertentiegroei van Meta kan in 2024 profiteren van eenvoudigere vergelijkingen en politieke advertentie-uitgaven, maar we voorzien een vertraging in 2025-28 als de economische groei afzwakt. De traditionele drijvende krachten achter de groei van digitale advertentie-uitgaven, zoals online gebruikers en mobiele expansie, hebben minder invloed. Innovaties zoals kunstmatige intelligentie kunnen de effectiviteit en efficiëntie van advertenties verbeteren, maar zullen volgens ons de uitgavengroei niet significant versnellen."

 

Amazon.com - sterke retailwinst

Fair Value Estimate: $185.00
Morningstar Rating: 3 stars
Morningstar Economic Moat Rating: Wide
Morningstar Uncertainty Rating: High

Wide Moat Amazon (AMZN) rapporteerde sterke vierdekwartaalresultaten en bood gemengde vooruitzichten ten opzichte van de verwachtingen van Morningstar, waaronder gelijke inkomsten en betere winstgevendheid. De winstgevendheid was indrukwekkend, met een operationele winst van $13,2 miljard, vergeleken met de hoge verwachtingen van $12,0 miljard, wat resulteerde in een operationele marge van 7,8% vergeleken met 1,8% een jaar geleden, resulterend in het beste vierde kwartaal in minstens tien jaar. De winstgevendheid van de detailhandel was sterker dan verwacht en Morningstar ziet positieve ontwikkelingen aan de vraagzijde op gebieden zoals Amazon Web Services en reclame. Maar hoewel de marges in alle segmenten goed waren, denkt Morningstar-analist Dan Romanoff dat er nog ruimte is voor verdere verbeteringen.

De cijfers lijken goed ontvangen te worden door beleggers, want de aandelenkoers steeg in de pre-market handel.

Na de cijfers heeft Romanoff de Fair Value van Amazon verhoogd van $155 naar $185, grotendeels gebaseerd op een verhoging van de verwachte operationele marge met 160 basispunten voor 2024 en een vergelijkbare margeverhoging in de komende jaren. Ten opzichte van het model van Morningstar zorgden online winkels, 3P (third-party seller services) en advertenties voor het overgrote deel van de stijging, in lijn met het vorige kwartaal. Abonnementsdiensten gingen vooruit, AWS en andere waren in lijn en fysieke winkels bleven iets achter bij de aannames van Morningstar. 

 

Apple - iPhone houdt stand

Fair Value Estimate: $160.00
Morningstar Rating: 2 stars
Morningstar Economic Moat Rating: Wide
Morningstar Uncertainty Rating: Medium

Apple (AAPL) is het enige bedrijf waarvan onze analisten hun schatting van de reële waarde handhaafden na de cijfers. Volgens analist William Kerwin is dit te wijten aan een verlaging van de omzetverwachting voor de korte termijn in combinatie met een hogere winstverwachting. De omzet in het decemberkwartaal steeg op jaarbasis met 2% tot $ 119,6 miljard. De groei werd aangevoerd door de iPhone en de diensten van Apple, die respectievelijk met 6% en 11% stegen op jaarbasis. Het segment wearables daalde met 11% op jaarbasis, waarschijnlijk als gevolg van patentproblemen met de Watch-lijn van Apple waardoor de nieuwste productlijn in het kwartaal tijdelijk uit de schappen werd gehaald.

Apple's aandelenkoers daalde ongeveer 3% na de resultaten, waarschijnlijk door zwakkere resultaten in China en lagere iPhone-verwachtingen, maar Morningstar blijft het aandeel overgewaardeerd vinden.

De tegenwind in China is het gevolg van de langere vervangingscycli van persoonlijke apparaten (dus wanneer mensen hun oude smartphones inruilen) en agressievere binnenlandse alternatieven, merkt Kerwin op. Hij zegt ook dat de omzet en brutomarge van Apple's iPhone in het decemberkwartaal de verwachtingen hebben overtroffen, maar hij denkt nog steeds dat de iPhone dit jaar een zwakkere adoptiecyclus zal doormaken, waardoor de prognose voor de omzet van de iPhone voor het boekjaar 2024 is verlaagd naar een bescheiden daling. De brutomarge van 45,9% was echter indrukwekkend en te danken aan record brutomarges voor zowel producten als diensten.

 

Microsoft - AI steelt de show

Fair Value Estimate: $420.00
Morningstar Rating: 3 stars
Morningstar Economic Moat Rating: Wide
Morningstar Uncertainty Rating: Medium

Microsoft (MSFT) publiceerde zijn resultaten dinsdag nabeurs en die overtroffen de verwachtingen over de hele linie. Kunstmatige intelligentie was opnieuw de ster van de show, omdat het volgens Microsoft 600 basispunten bijdroeg aan de groei van zijn cloudbedrijf Azure - twee keer zoveel als vorig kwartaal. In het decemberkwartaal boekte het bedrijf 62,0 miljard dollar omzet, een stijging van 18% op jaarbasis. Productiviteit en bedrijfsprocessen groeiden met 13%, intelligent cloud groeide met 20% en meer personal computing groeide met 19%.

Desondanks daalde de aandelenkoers, omdat beleggers hadden gehoopt op nog betere resultaten.

Na de winst verhoogde Morningstar's aandelenanalist Dan Romanoff zijn Fair Value van $370 naar $420, omdat hij de vooruitzichten bemoedigend vond: "Ook al zal het management dit niet toegeven, we blijven indicatoren zien dat de vraagomgeving op zijn minst bescheiden is verbeterd," zegt hij. Morningstar heeft ook zijn schattingen voor de omzetgroei en de marge voor de komende vijf jaar met elk ongeveer een punt verhoogd. Ondanks deze verhoging vindt Romanoff de aandelen nog steeds redelijk gewaardeerd.

 

Alphabet - Google en YouTube groeien

Fair Value Estimate: $171.00
Morningstar Rating: 3 stars
Morningstar Economic Moat Rating: Wide
Morningstar Uncertainty Rating: High

Ook Alphabet (GOOGL) publiceerde dinsdag zijn cijfers over het vierde kwartaal. De Google-moeder rapporteerde een omzet over het vierde kwartaal van $86,3 miljard, een stijging van meer dan 13% ten opzichte van vorig jaar. Het "netwerkeffect" was de grote winnaar en zorgde voor aanhoudende groei bij Google Search en YouTubel. En de toenemende vraag naar kunstmatige intelligentie versnelde de groei van de cloudomzet. Aanhoudende zwakte in Google's reclametechnologie, of Google Network, zette de totale reclamegroei echter een beetje onder druk.

De aandelenkoers van Alphabet daalde na de resultaten.

Ali Mogharabi, aandelenanalist bij Morningstar, heeft de omzetverwachtingen voor Alphabet heeft verhoogd; hij denkt dat de versnellende groei van de cloudomzet, het verder uitbouwen van het verdienmodel rond YouTube en de aanhoudende gestage groei van de zoekactiviteiten de impact van dalende omzet in het netwerksegment waarschijnlijk ruimschoots zullen compenseren. Aanpassingen in zijn rekenmodel brengen de analist tot een hogere Fair Value van $171, ten opzichte van voorheen $161.

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Alphabet Inc Class A179,55 USD1,84Rating
Amazon.com Inc186,79 USD0,37Rating
Apple Inc211,09 USD0,67Rating
Meta Platforms Inc Class A497,61 USD-0,82Rating
Microsoft Corp447,27 USD0,35Rating
NVIDIA Corp126,46 USD-3,31Rating

Over de auteur

Sunniva Kolostyak  is data journalist bij Morningstar.co.uk

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten