Koerssprong Vestas na record aan nieuwe orders

Vestas maakt weer winst en heeft in het vierde kwartaal een veel hoger dan verwacht bedrag aan nieuwe orders ingeboekt. Beleggers zijn onder de indruk en zetten de aandelenkoers hoger.

Johanna Englundh 07 februari, 2024 | 16:15
Facebook Twitter LinkedIn

wind farm

De Deense windturbinefabrikant Vestas heeft indruk gemaakt op beleggers met zijn jaarcijfers en op de beurs van Kopenhagen maakte het aandeel op woensdag een koerssprong van 6%.

Hoewel de verwachtingen hooggespannen waren nadat Vestas (VWS) eerder een aantal grote orders in het vierde kwartaal had gemeld, wist de Deense windturbinefabrikant beleggers te verrassen met een recordaantal nieuwe orders.

"Vestas heeft een geweldig vierde kwartaal achter de rug, met een recordaantal nieuwe orders en een sterke verbetering van de winstgevendheid", zegt Matthew Donen, Morningstar's aandelenanalist die Vestas volgt. Hij laat de schatting van de reële waarde onveranderd op 197 Deense kronen, ook na de stijging van de aandelenkoers op woensdag.

 

Vestas maakt weer winst

Dankzij de hogere verkoopprijzen voor zijn windturbines is het bedrijf in de afgelopen twee kwartalen weer winstgevend geworden, wat leidde tot een operationele winst van €231 miljoen (een EBIT-marge van 1,5%) over heel 2023, vergeleken met een verlies van €1,2 miljard in het voorgaande jaar 2022.

"De omzetverwachting van €16 tot 18 miljard bij een EBIT-marge van 5% komt in grote lijnen overeen met onze verwachtingen en is een duidelijke indicatie dat het positieve momentum van Vestas zal aanhouden tot in 2024", voegt analist Donen toe.

In het vierde kwartaal ontving Vestas haar grootste order ooit in de Verenigde Staten, waardoor de orderontvangst over het hele jaar met 55% steeg tot €18,5 miljard, waarmee de consensusraming van €18,1 miljard werd overtroffen. De orderportefeuille groeide met €10,6 miljard tot €60,1 miljard aan het einde van 2023, wat beleggers een horizon van ongeveer drieënhalf jaar biedt.

Beleggers die zich zorgen maken over de balans van Vestas zullen gerustgesteld zijn door de vrije kasstroom van €1,7 miljard in het vierde kwartaal; die compenseerde de negatieve kasstroom de voorgaande drie kwartalen ruimschoots. Bovendien heeft Vestas voor het tweede achtereenvolgende jaar geen dividend uitgekeerd, wat volgens Donen ook heeft geholpen om de financiële positie van de windturbinefabrikant te versterken. 

Morningstar over Vestas

• Fair Value Estimate: 197 DKK
• Actuele koers: 198,56 DKK
• Morningstar Rating: ★★★
• Morningstar Economic Moat Rating: None
• Morningstar Uncertainty Rating: High

Chinese concurrentie dreigt

Een selectievere aanpak bij het meedoen aan aanbestedingen en hogere turbineprijzen zullen helpen om de marges verder te vergroten, maar analist Donen ziet enkele donkere wolken aan de horizon verschijnen: "We blijven sceptisch over de EBIT-margedoelstelling van 10% op lange termijn, vanwege het concurrerende karakter van de sector, waaronder de toenemende dreiging van Chinese concurrentie en de versnelling van de productcycli die nodig zijn om efficiëntere en dus grotere turbines te produceren om de genivelleerde kosten van windenergie laag te houden." 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Johanna Englundh  Johanna Englundh is redacteur van Morningstar in Zweden

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten