Is Apple na cijfers koopwaardig?

De verkopen van de iPhone waren boven verwachting in de jaarcijfers van Apple. De aandelenanalisten van Morningstar bespreken dit en andere opvallende zaken uit de jaarcijfers van Apple.

Morningstar Analysts 13 februari, 2024 | 9:29
Facebook Twitter LinkedIn

Apple Vision Pro

De resultaten van Apple (AAPL) lieten in het laatste kwartaal een betere iPhone-omzet zien dan we hadden verwacht, evenals een betere winstgevendheid. De iPhone-inkomsten werden gedreven door de lancering van de iPhone 15-serie, en de verbeterde winstgevendheid komt voort uit een hogere mix van diensten en duurdere producten zoals de iPhone Pro-modellen. De omzetverwachtingen voor het lopende eerste kwartaal die Apple uitsprak bleven echter onder onze verwachtingen.

Op de korte termijn zien we tegenwind in de vraag naar Apple als gevolg van de langere vervangingscycli voor persoonlijke apparaten en agressiever in de markt gezette concurrerende alternatieven in China van lokale producenten. Op de lange termijn blijven wij van mening dat Apple de groei kan stimuleren dankzij de unieke combinatie van hardware, software en diensten, die ook hoge overstapkosten voor klanten met zich meebrengt en onze Wide Moat-rating ondersteunt.

Wij zijn van mening dat de richtlijnen voor zwakkere iPhone-inkomsten in het lopende kwartaal zwakkere iPhone-inkomsten voor het boekjaar 2023/2024 (eindigend in september) voorspellen. Naar onze mening weerspiegelt de huidige aandelenkoers van Apple te rooskleurige verwachtingen voor de iPhone-verkopen in de komende vijf jaar, en onze meer bescheiden voorspelling leidt ertoe dat we het aandeel als overgewaardeerd beschouwen. 

Morningstar over Apple

 • Fair Value Estimate: $160
 • Actuele koers: $188
 • Morningstar Rating: 2 sterren
 • Morningstar Economic Moat Rating: Wide
 • Morningstar Uncertainty Rating: Medium 

 

Hoe is Apple gewaardeerd?

Met twee sterren is het aandeel Apple overgewaardeerd vergeleken met Morningstar's Fair Value van $160 per aandeel. Onze waardering impliceert een voor het boekjaar 2024 een koers/winstverhouding van 25, een ondernemingswaarde/omzet ratio van 7 maal en een vrije kasstroom van 4%.

We voorspellen een jaarlijkse omzetgroei voor Apple tot en met het boekjaar 2028. De iPhone zal de grootste bijdrage aan de omzet leveren; we verwachten een groei van 3% voor de iPhone-omzet in de komende vijf jaar. We verwachten dat dit voornamelijk zal worden gedreven door de groei van de verkoopopbrengst per eenheid, met bescheiden prijsstijgingen. Wij denken dat prijsstijgingen voornamelijk zullen worden veroorzaakt door een mixverschuiving naar de meer premium Pro-modellen.

Diensten zijn de op één na grootste omzetbijdrager van Apple ten opzichte van onze prognose, en we voorspellen een omzetgroei van 8% in dit segment. De diensten worden voor een groot deel bepaald door de inkomsten van Google, dankzij de status van Google als standaardzoekmachine in de Safari-browser.

We verwachten een solide omzetgroei, maar we zien gemengde vooruitzichten voor de App Store-resultaten. Daar voorspellen we groei van de totale app-inkomsten, maar geleidelijk aan een kleiner deel voor Apple zelf als gevolg van de druk van de regelgeving. Elders zien we een grofweg enkelcijferige groei van de omzet uit Apple Music, Apple TV+, Apple Pay, AppleCare en de andere diensten van Apple.

We zien de grootste groeimogelijkheden in wearables, met een omzetaandeel van 18% in het boekjaar 2028, voornamelijk gedreven door onze verwachtingen voor de opkomst van de nieuwe Vision Pro-headset. We verwachten een snelle groei voor Vision Pro, die in 2028 de verkoop van 10 miljoen stuks en een omzet van $30 miljard zal benaderen. We zien een hoge enkelcijferige groei voor de verkoop van Apple Watch en AirPods, waarbij beide producten marktaandeel blijven winnen.  

Bulls over Apple:

 • Apple biedt een uitgebreid ecosystem van verregaand geintegreerde hardware, software en services die klanten binden en zeer winstgevend zijn.
 • We zijn positief over Apple’s keuze om chips in eigen huis te ontwikkelen, wat de productontwikkeling versnelt en verbreedt.
 • Apple heeft een uitstekende balans en geeft veel cash terug aan zijn aandeelhouders.

 

Bears over Apple:

 • Apple is onderworpen aan consumentenbestedingen en -voorkeuren en dat brengt grote cycliciteit met zich mee en ook het gevaar van disruptie.
 • Apple’s toeleveringsketen is zeer geconcentreerd in China en Taiwan, en dat maakt het bedrijf kwetsbaar voor geopolitieke risico's. Pogingen om te diversifieren naar andere regio's kan de winstgevendheid en de efficiency onder druk zetten.
 • Toezichthouders volgen Apple nauwgezet en kunnen het zorgvuldig opgebouwde ecosysteem doorkruisen.

 

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar Analysts   -

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten