Na de cijfers, is aandeel Palantir koopwaardig?

Het artificial intelligence platform van Palantir heeft een sterk momentum, zo blijkt uit de resultaten. Dit is het oordeel van Morningstar over het aandeel Palantir.

Morningstar Analysts 14 februari, 2024 | 17:00
Facebook Twitter LinkedIn

Palantir COO Shyam Sankar

Palantir heeft sterke resultaten geboekt in het voorbije kwartaal, met een goed momentum voor zijn platform voor kunstmatige intelligentie in de Amerikaanse commerciële markt. Wij zien dit als een veelbelovende vooruitlopende indicator, aangezien deze klanten vaak vroege gebruikers zijn van softwareoplossingen, eerder dan hun wereldwijde collega's.

Er lijkt een duidelijke afbakening te zijn tussen het fundamenteel gerichte perspectief op Palantir en hoe de markt in algemene zin het aandeel waardeert. Wij zijn erg positief over het bedrijf, maar we kunnen de huidige marktprijs niet rechtvaardigen. Hoewel onze schattingen voor de korte termijn hoger zijn dan de consensus voor zowel omzetgroei als winstgevendheid, ligt onze schatting van de reële waarde duidelijk onder de brede consensus.

We zagen eerder het aandeel Palantir noteren tegen beurskoersen die hoge multiples impliceerden, voordat de wind uit de zeilen (en de verkopen) werd genomen, dus we zijn op onze hoede voor een herhaling van wat we in 2022 en begin 2023 hebben gezien.

Morningstar over Palantir

• Fair Value Estimate: $15

• Actuele koers: $24

• Morningstar Rating: 2 sterren

• Morningstar Economic Moat Rating: Wide

• Morningstar Uncertainty Rating: High

 

Bulls over Palantir

Palantir hheeft de wind mee, want de markt voor artificial intelligence en machine learning groeit naar verwachting snel vanwege de exponentiele groei van het wereldwijde dataverkeer.

• Met producten die zowel commerciele als overheidsklanten bedienen, heeft Palantir een gedifferentieerde omzet met niet-cyclische omzet uit overheidsklanten die de omzet steunt in magere tijden.

• Palantir’s focus op modulaire verkopen kan leiden tot substantieel meer commerciele klanten waar het bedrijf meer aan kan verkopen.

Bears over Palantir

• Door landen en klanten die onethisch zijn in hun missie of waarden, heeft Palantir zijn groeimogelijkheden beperkt.

• Palantir’s AI platform heeft een goede start, maar we verwachte robuuste concurrentie op het gebied van AI in de komende jaren.

• Palantir’s executive team heeft in het verleden strategische keuzes gemaakt die vragen oproepen. Hoewel resultaten uit het verleden niet per se iets zeggen over de toekomst, kunnen deze misstappen beleggers die overwegen in te stappen, zorgen baren.

 

Is aandeel Palantir goed gewaardeerd?

Met een Morningstar sterrenrating van 2 sterren zijn wij van mening dat het aandeel Palantir overgewaardeerd is ten opzichte van onze schatting van de reële waarde op lange termijn.

Wij voorspellen dat de inkomsten van Palantir in de komende vijf jaar met 21% per jaar zullen groeien naarmate het bedrijf zowel zijn overheids- als commerciële activiteiten uitbreidt. We verwachten dat het grootste deel van deze omzetgroei zal worden gedreven door commerciële klanten, omdat het bedrijf probeert die basis te verbreden.

Hoewel overheidsklanten heel trouw kunnen zijn, zorgen grote overheidscontracten voor onregelmatige inkomsten. Als gevolg daarvan zou Palantir's verschuiving naar meer commerciële klanten moeten leiden tot een beter verdeelde inkomstenmix. We verwachten ook dat het bedrijf de omzet binnen zijn bestaande klantenbestand zal blijven uitbreiden, op basis van zijn sterke netto retentiegraad. 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar Analysts   -

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten