5 dividend ETF's met de hoogste ratings

In het kader van de ETF-themaweek zetten we deze keer 5 dividend-ETF's voor u op een rij die een Morningstar Medalist Rating van Gold of Silver dragen.

Valerio Baselli 23 februari, 2024 | 9:36
Facebook Twitter LinkedIn

currencies rolled up next to each other

Als je op zoek bent naar fondsen die prioriteit geven aan het genereren van een regelmatige inkomstenstroom in plaats van zich puur te richten op groei, dan zijn inkomstenfondsen misschien wel de juiste keuze. Dit zijn producten die zijn ontworpen voor beleggers die regelmatige dividenden met een lage volatiliteit willen, ongeacht de marktomstandigheden.

Maar succesvol beleggen in inkomsten hangt af van veel factoren, en niet alleen van de selectie van een portefeuille met goed dividend uitkerende bedrijven. Als je op zoek bent naar periodieke inkomsten, kunnen fondsen met blootstelling aan de bedrijven met de hoogste dividendrendementen verleidelijk zijn.

Maar wat is een goede strategie voor een hoog dividend, vooral in het passieve universum? Inkomensbeleggers voelen zich steeds meer aangetrokken tot exchange traded funds (ETF's) voor toegang tot bepaalde markten, aangetrokken door hun gebruiksgemak, transparantie en lage kosten. 

 

Zo kun je de dividendval vermijden

Eén overweging is de kosten van geld. Vastrentende waarden zijn niet de enige die worden beïnvloed door veranderingen in de rente. Producten met een hoog dividend, waaronder populaire zoals ETF's, kunnen ook gevoelig zijn voor renteschommelingen omdat ze met obligaties concurreren op rendement.

Maar ongeacht de rentetarieven zouden beleggers op zoek moeten gaan naar fondsen met stabiele uitbetalingen en constante dividendgroei, in plaats van naar het hoogste rendement. Dit komt omdat een stabiele en voortdurende groei van het dividend duidt op verantwoordelijke bedrijfsvoering.

Laten we een voorbeeld bekijken. Een bedrijf dat 1,5% dividend uitkeert met een groeipercentage van 10% per jaar kan in zes jaar meer inkomsten genereren dan een bedrijf dat elk jaar 3% uitkeert. Dit benadrukt hoe belangrijk het is om te begrijpen welke index de ETF repliceert en hoe het zijn effecten kiest om de zogeheten dividend trap (dividendval) te vermijden.

In het algemeen brengen dividendstrategieën het rendement van de huidige inkomsten in evenwicht met het vermogen van de portefeuille om vermogensgroei op lange termijn te bieden. De strategieën kunnen echter van fonds tot fonds verschillen; sommige streven naar een maximaal rendement, terwijl andere de voorkeur geven aan een lager maar stabiel inkomen op lange termijn. Dit betekent dat beleggers zorgvuldig onderzoek moeten doen om te bepalen welke strategie het beste bij hen past. 

 

Welke ETF's zijn er voor inkomen?

Hieronder zetten we 5 inkomens-ETF's op een rij die ons team van passief-analisten prefereert, een voor elke geografische regio.

 

Europa: iShares MSCI Europe Quality Dividend ESG UCITS ETF EUR

Morningstar Medalist Rating: Gold
Morningstar Category: Europe Equity Income
Ongoing Charge: 0,28%

Deze strategie verdient een Morningstar Medalist Rating van Gold. Uit de analyse van de portefeuille blijkt dat deze een overwogen blootstelling aan liquiditeit en een onderwogen blootstelling aan volatiliteit heeft behouden in vergelijking met sectorgenoten. Een hoge liquiditeitsblootstelling wordt toegeschreven aan aandelen met een hoog handelsvolume, wat managers meer flexibiliteit geeft. Een lage volatiliteit is geworteld in aandelen met een lagere standaardafwijking van het rendement. De ETF is 4,9 procentpunt overwogen in technologie in termen van activa vergeleken met het gemiddelde van de categorie. De portefeuille is gepositioneerd in 81 holdings en is relatief topzwaar. Van de activa van de strategie is 30,5% geconcentreerd in de top 10 van holdings, vergeleken met een gemiddelde van 19,0% in de categorie. De kosten van 0,28% behoren tot de laagste in de categorie. 

 

VS: SPDR® S&P US Dividend Aristocrats UCITS ETF

Morningstar Medalist Rating: Silver
Morningstar Category: US Equity Income
Ongoing Charge: 0,35%

Deze op de VS gerichte strategie zit groter in mid- en small-cap aandelen dan zijn collega's binnen de Morningstar-categorie, en de portefeuille heeft een overwogen blootstelling aan liquiditeit en kwaliteitsaandelen behouden. In de afgelopen jaren is dit fonds consequent overgeschakeld op aandelen met een hoger volume dan zijn peers. Dit biedt beheerders meer flexibiliteit tijdens dalende markten. Dit geeft beheerders meer flexibiliteit om tijdens dalende markten te verkopen zonder de koersen negatief te beïnvloeden. In de afgelopen maanden was de strategie meer blootgesteld aan liquiditeitsfactoren dan zijn directe concurrenten. De strategie had ook een defensieve inslag.

Op de korte termijn was de performance van de ETF ondermaats, maar op de lange termijn sterk. In de afgelopen vijf jaar presteerde het fonds 0,36 procentpunt minder dan de categorie-index (een door Morningstar gekozen benchmark voor de referentiegroep), maar 1,4 procentpunt beter dan zijn gemiddelde referentiegroep. Belangrijker is dat deze aandelencategorie op een 10-jaars basis de index met een geannualiseerde 0,75% heeft aangevoerd. Het heeft ook de index geleid met een hoger risicogecorrigeerd rendement over de periode van 10 jaar. Vaak gaan hogere rendementen gepaard met meer risico. Deze strategie bleef echter in lijn met de standaarddeviatie van de benchmark. Mede door de lage kosten van 0,35% verdient deze ETF een Silver rating. 

 

VK: L&G Quality Equity Dividends ESG Exclusions UK UCITS ETF

Morningstar Medalist Rating: Silver
Morningstar Category: UK Equity Income
Ongoing Charge: 0,24%

Uit de analyse van de portefeuille van de strategie blijkt dat deze een aanzienlijke overwogen positie heeft behouden in de blootstelling aan kwaliteit en rendement in vergelijking met sectorgenoten. Er wordt belegd in aandelen met een lage financiële hefboom en een sterk rendement op eigen vermogen, waardoor er een hoge blootstelling is aan kwaliteit. Deze holdings zijn ook vaak aandelen met een hoog dividend of buyback. De portefeuille - die is gepositioneerd in 37 holdings en relatief topzwaar is - is overwogen in financiële diensten en basismaterialen ten opzichte van het gemiddelde van de categorie met respectievelijk 29,9 en 3,6 procentpunten. Deze ETF heeft een aanzienlijk kostenvoordeel ten opzichte van concurrenten, is geprijsd in het goedkoopste kwintiel van vergelijkbare fondsen (0,24%) en heeft een Morningstar Medalist Rating van Silver. 

 

Wereldwijd: Fidelity Global Quality Income ETF Inc

Morningstar Medalist Rating: Gold
Morningstar Category: Global Equity Income
Ongoing Charge: 0,40%

Deze strategie heeft de Morningstar Medalist Rating Gold. Over de afgelopen drie jaar versloeg het de categorie-index met een geannualiseerde 0,65 procentpunten en presteerde het 3,1 procentpunten beter dan het gemiddelde van de categorie. En wat nog belangrijker is, als we over een langere horizon kijken, kwam de strategie als winnaar uit de bus; op  vijfjaars basis deed die het 3,8 procentpunt beter dan de index op jaarbasis.

De voor risico gecorrigeerde prestaties blijven een lans breken voor dit fonds. De aandelencategorie leidde de index over de periode van vijf jaar. Deze sterke voor risico gecorrigeerde resultaten hebben niet geleid tot een slechtere rit voor beleggers. Deze strategie nam hetzelfde risico als de benchmark, zoals gemeten door standaarddeviatie.

De portefeuille is overwogen in technologie en cyclische consumptie ten opzichte van het gemiddelde van de categorie met respectievelijk 4,4% en 2,7%. De sectoren met een lage blootstelling in vergelijking met sectorgenoten zijn defensieve consumentengoederen en financiële diensten. De lopende kosten bedragen 0,40%. 

 

Opkomende markten: WisdomTree Emerging Markets Equity Income UCITS ETF

Morningstar Medalist Rating: Gold
Morningstar Category: Global Emerging Markets Equity
Ongoing Charge: 0,46%

Dit Gold-rated fonds heeft een zeer brede en gediversifieerde portefeuille die zoekt naar bedrijven die het hoogste dividend uitkeren in Amerikaanse dollars. In eerste instantie wordt bij het samenstellen van de portefeuille aan bedrijven het standaardgewicht toegekend dat ze zouden hebben in een traditionele aandelenbenchmark (dus op basis van marktkapitalisatie). De gewichten worden vervolgens verhoogd of verlaagd afhankelijk van het dividendrendement dat ze bieden.

Deze benadering geeft doorgaans de voorkeur aan bedrijven in de nuts-, materialen- en energiesectoren, evenals aan financiële aandelen - deze laatste maken momenteel 25% van de portefeuille uit - omdat deze gewoonlijk bovengemiddelde marktrendementen hebben. Momenteel is het gecombineerde gewicht van deze sectoren in de WisdomTree ETF ongeveer 55%, vergeleken met een gemiddelde van 36% onder fondsen in dezelfde Morningstar-categorie.

In het beoordelingsproces geven Morningstar-analisten over het algemeen de voorkeur aan het screenen van bedrijven op kwaliteit boven basisprestaties. Dit oordeel wordt echter 'afgezwakt' in het geval van sterk gediversifieerde strategieën. Dit is het geval bij de WisdomTree ETF, die meer dan 500 aandelen bezit en zo helpt om het risico van mogelijke dividendverlagingen in de toekomst te spreiden. In vergelijking met zijn sectorgenoten onderscheidt deze tracker zich door zijn lagere lopende kosten van 0,46%.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten