De best presterende Europese dividendaandelen

De Duitse defensiefabrikant Rheinmetall en de Italiaanse verzekeraar Unipol Gruppo behoren tot de best renderende dividendaandelen over februari 2024. Bekijk hier de 10 beste Europese dividendaandelen van afgelopen maand.

Bella Albrecht 01 maart, 2024 | 0:01
Facebook Twitter LinkedIn

dividend 10

Aandelen die dividend uitkeren en een gezonde balans combineren met een hoog rendement, kunnen beleggers een vast inkomstenstroom bieden, een buffer tegen marktdalingen en een gezonde groei van hun beleggingen.

Tot de best presterende dividendbetalers in februari 2024 behoorden het Duitse defensiebedrijf Rheinmetall, de Italiaanse verzekeraar Unipol Gruppo en het Belgische biotechnologiebedrijf UCB.

Om de top 10 inkomstengerichte aandelen van deze maand te vinden, hebben we de Morningstar Eurozone GR Index - die de prestaties van de brede regionale markten van de eurozone meet, gericht op de top 97% van de aandelen op basis van marktkapitalisatie - gescreend op bedrijven met een dividendrendement van ten minste 1%, met uitzondering van vastgoedbeleggingsfondsen.

 

De best presterende Europese dividendaandelen in februari 2024

1. Rheinmetall (RHM)

2. Unipol Gruppo

3. UCB (UCB)

4. HENSOLDT (HAG)

5. Stellantis (STLAP)

6. Be Semiconductor Industries (BESI)

7. Konecranes (KCR)

8. Vopak (VPK)

9. Cargotec (CGCBV)

10. Mercedes-Benz Group (MBG)

Hoe hebben dividendaandelen afgelopen jaar gepresteerd?

In de 12 maanden voorafgaand aan 29 februari steeg de Morningstar Eurozone Dividend Yield Focus Index, die de prestaties volgt van hoogwaardige, dividenduitkerende aandelen met een notering in Europa, met 7,9%.

De dividendrendement focus index bleef achter bij de algehele aandelenmarkt van de eurozone, die 12,5% steeg over de periode van 12 maanden, zoals gemeten door de Morningstar Eurozone Index.


Rendementen van de best presterende inkomensaandelen

Rheinmetall
Het Duitse lucht- en ruimtevaart- en defensiebedrijf Rheinmetall steeg in februari met 30,5% waarmee het de 12 maandsperiode 78% hoger afsluit. De aandelen noteren op €424 en hebben een dividendrendement van 1,01%. Rheinmetall betaalt beleggers een jaarlijks dividend van €4,30 per aandeel. De koers van dit Wide Moat aandeel noteert momenteel in de buurt van de geschatte reële waarde van €445 per aandeel.

Unipol Gruppo
De Het Italiaanse gediversifieerde verzekeringsbedrijf Unipol Gruppo steeg in februari met 29% en steeg daarmee 56% in het afgelopen jaar. Bij een aandelenkoers van €7,43 heeft het aandeel een vooruitkijkend dividendrendement van 4,98% en een jaarlijks dividend van €0,37 per aandeel. Het No Moat aandeel is licht ondergewaardeerd, want de actuele koers ligt 21% lager dan de reële waarde schatting van €9,46 per aandeel.

UCB
Het Belgische biotechnologiebedrijf UCB steeg in februari met 22% en sloot de afgelopen 12 maanden af met een stijging van 32,5%. De koers van het aandeel van €106,50 geeft het een forward dividendrendement van 1,28%. UCB betaalt beleggers een jaarlijks dividend van €1,33 per aandeel. Met een Fair Value schatting van €99 per aandeel is dit No Moat aandeel redelijk gewaardeerd.

HENSOLDT
Het Duitse lucht- en ruimtevaart- en defensiebedrijf HENSOLDT steeg in februari met 21,5% en daarmee met 9,9% over het afgelopen jaar. Het aandeel HENSOLDT noteert op €33,82 per aandeel, heeft een forward dividendrendement van 1,18% en een jaarlijks dividend van €0,30 per aandeel. Het Narrow Moat aandeel wordt verhandeld in de buurt van zijn kwantitatieve schatting van de reële waarde van €33,89 per aandeel.

Stellantis
De Italiaans-Frans-Amerikaanse autofabrikant Stellantis steeg in februari met 19,6% en sloot de afgelopen 12 maanden af met een stijging van 58,3%. Het bedrijf wordt verhandeld tegen USD 26,26 per aandeel en het verwachte dividendrendement is 6,33%. Stellantis betaalt beleggers jaarlijks USD 1,34 per aandeel. Het No Moat aandeel wordt verhandeld tegen een korting van 36% op de geschatte reële waarde van USD 41 per aandeel, waardoor het gematigd ondergewaardeerd is.

Besi
De Nederlandse halfgeleiderproducent Be Semiconductor Industries won in februari 19,6% en steeg daarmee 131,7% in het afgelopen jaar. Op €167,15 per aandeel heeft Be Semiconductor Industries een forward dividendrendement van 1,3% en een jaarlijks dividend van €2,85 per aandeel. Het Narrow Moat aandeel is overgewaardeerd en noteert 52% boven de reële waarde schatting van €110 per aandeel. 

Konecranes
Het Finse bedrijf voor landbouw- en zware bouwmachines Konecranes steeg in februari met 19,5% en sloot de afgelopen 12 maanden af met een stijging van 51,6%. Het aandeel Konecranes, dat wordt verhandeld op €47,60 per aandeel, heeft een dividendrendement van 2,84% en een jaarlijks dividend van €1,25 per aandeel. Het Narrow Moat aandeel noteert dicht in de buurt van zijn schatting van de reële waarde van €49,95 per aandeel. 

Vopak
De Nederlandse olie- en gas-opslagterminal exploitant Vopak steeg in februari met 18,8% en staat daarmee 18,2% hoger over het afgelopen jaar. Het aandeel Vopak, dat wordt verhandeld op Het Nederlandse olie- en gasmidstreambedrijf Vopak steeg in februari met 18,8% en staat daarmee 18,2% hoger over het afgelopen jaar. Het aandeel Vopak, dat wordt verhandeld op €34,38 per aandeel, heeft een forward dividendrendement van 4,38% en betaalt beleggers een jaarlijks dividend van €6 per aandeel. Het No Moat aandeel wordt momenteel verhandeld tegen een korting van 16% op de kwantitatieve schatting van de reële waarde van €41,06 per aandeel, waardoor het gematigd ondergewaardeerd is.

Cargotec
Het Finse bedrijf voor landbouw- en zware bouwmachines Cargotec steeg in februari met 18,7% en sloot de afgelopen 12 maanden af met een stijging van 32,5%. De koers van het aandeel van €62,50 geeft het een forward dividendrendement van 4,36%. Cargotec betaalt beleggers een jaarlijks dividend van €1,35 per aandeel. Met een kwantitatieve schatting van de reële waarde van €72,98 per aandeel is het Narrow Moat aandeel redelijk gewaardeerd. 

Mercedes-Benz Group 
De Duitse autofabrikant Mercedes-Benz Group steeg in februari met 17,2% en staat daarmee 8,5% hoger over het afgelopen jaar. Op €73,64 per aandeel heeft Mercedes-Benz Group een forward dividendrendement van 7,2% en een jaarlijks dividend van €5,20 per aandeel. Het Narrow Moat aandeel is ondergewaardeerd en handelt 37% onder de geschatte Fair Value van €117 per aandeel.

 

Wat is de Morningstar Eurozone Index?

De Morningstar Eurozone Index meet de prestaties van de brede regionale markten van de eurozone en richt zich op de top 97% van de aandelen op basis van marktkapitalisatie. De index bevat geen milieu-, sociale of bestuurscriteria.

 

Wat is de Morningstar Eurozone Dividend Yield Focus Index?

De Morningstar Eurozone Dividend Yield Focus Index vangt de prestaties van een portefeuille van hoogwaardige, dividend uitkerende effecten.

De Morningstar Eurozone Dividend Yield Focus Index meet de prestaties van een portefeuille van hoogwaardige, dividend uitkerende effecten. Het is een subset van de Morningstar Eurozone Index (die 97% van de aandelenmarktkapitalisatie vertegenwoordigt) die alleen aandelen bevat die dividend uitkeren. De aandelen worden gescreend op Economic Moat en financiële kracht in vergelijking met andere aandelen in hun sector. Vastgoedfondsen zijn uitgesloten.

Vervolgens worden de 25 aandelen met het hoogste renderement opgenomen in de index, gewogen op basis van de dollarwaarde van de dividenden. Bekijk de volledige methodologie hier.

 

De beste dividendaandelen: Meer ideeën om te overwegen

Beleggers die meer goed presterende of goedkope dividendaandelen willen ontdekken om verder te onderzoeken, kunnen het volgende doen: 

  • Lees de analyses van Morningstar's associate director manager reserach EMEA, Jeffrey Schumacher, CFA, over dividenddiversificatie en over actief beheer van dividendfondsen.
  • Gebruik onze Morningstar Stock Screener om de beste dividendaandelen te vinden op basis van uw specifieke criteria. Je kunt aandelen zoeken op basis van hun dividendrendement, waarderingsmaatstaven zoals koers-winstverhoudingen en meer.

 

Dit artikel is geredigeerd door Lauren Solberg en beoordeeld door regionale redacteuren.

Als onderdeel van onze missie om beleggers meer informatie te geven, is dit artikel samengesteld op basis van Morningstar data en onafhankelijk onderzoek met behulp van automatiseringstechnologie. Het oorspronkelijke artikel is geschreven door redacteuren van Morningstar. Deze bijgewerkte versie is beoordeeld door een redacteur.

Bedrijven die formeel niet door de analisten van Morningstar worden gevolgd, hebben kwantitatieve ratings. Deze bedrijven worden statistisch gematcht met bedrijven die door analisten beoordeeld zijn, waardoor onze modellen een kwantitatieve Moat, Fair Value en onzekerheidsrating kunnen berekenen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Bella Albrecht  is data journalist bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten