De 5 best presterende Nederlandse dividendaandelen

Chipmaker Besi en Vopak behoren tot de best renderende dividendaandelen in Nederland over februari 2024. Bekijk hier de 5 beste Nederlandse dividendaandelen van afgelopen maand.

Bella Albrecht 01 maart, 2024 | 13:29
Facebook Twitter LinkedIn

Aandelen die dividend uitkeren en een gezonde balans combineren met een hoog rendement, kunnen beleggers een vast inkomstenstroom bieden, een buffer tegen marktdalingen en een gezonde groei van hun beleggingen.

Om de 5 best presterende op inkomstengerichte aandelen over februari te vinden, hebben we de Morningstar Netherlands GR Index - die de prestaties van de Nederlandse aandelenmarkt meet, gericht op de top 97% van de aandelen op basis van marktkapitalisatie - gescreend op bedrijven met een dividendrendement van ten minste 1%, met uitzondering van vastgoedbeleggingsfondsen.

 

De best presterende Nederlande dividendaandelen in februari 2024

1. Be Semiconductor Industries (BESI)

2. Vopak (VPK)

3. Van Lanschot Kempen (VLK)

4. Aalberts (AALB)

5. SBM Offshore (SBMO)

 

 

Hoe hebben dividendaandelen afgelopen jaar gepresteerd?

In de 12 maanden voorafgaand aan 29 februari steeg de Morningstar Eurozone Dividend Yield Focus GR EUR Index, die de prestaties volgt van hoogwaardige, dividenduitkerende aandelen met een notering in Europa, met 7,9%.

De dividendrendement focus index bleef achter bij de Nederlandse aandelenmarkt die 21,5% steeg over de periode van 12 maanden, zoals gemeten door de Morningstar Netherlands GR EUR Index.


Rendementen van de best presterende inkomensaandelen

Besi
De Nederlandse halfgeleiderproducent Be Semiconductor Industries won in februari 19,6% en steeg daarmee 131,7% in het afgelopen jaar. Op €167,15 per aandeel heeft Be Semiconductor Industries een forward dividendrendement van 1,3% en een jaarlijks dividend van €2,85 per aandeel. Het Narrow Moat aandeel is overgewaardeerd en noteert 52% boven de reële waarde schatting van €110 per aandeel.

Vopak
De Nederlandse olie- en gas-opslagterminal exploitant Vopak steeg in februari met 18,8% en staat daarmee 18,2% hoger over het afgelopen jaar. Het aandeel Vopak, dat wordt verhandeld op Het Nederlandse olie- en gasmidstreambedrijf Vopak steeg in februari met 18,8% en staat daarmee 18,2% hoger over het afgelopen jaar. Het aandeel Vopak, dat wordt verhandeld op €34,38 per aandeel, heeft een forward dividendrendement van 4,38% en betaalt beleggers een jaarlijks dividend van €1,30 per aandeel. Het No Moat aandeel wordt momenteel verhandeld tegen een korting van 16% op de kwantitatieve schatting van de reële waarde van €41,06 per aandeel, waardoor het gematigd ondergewaardeerd is.

Van Lanschot Kempen
De aandelenkoers van Van Lanschot Kempen, de private bank voor welgestelden, steeg in februari met 12,5% en sloot de afgelopen 12 maanden af met een stijging van 27,5%. De actuele koers van €31,45 geeft het een vooruitkijkend dividendrendement van 6,36%. Van Lanschot Kempen betaalt beleggers een jaarlijks dividend van €3,75 per aandeel. Met een kwantitatieve Fair Value schatting van €37,52 per aandeel is het No Moat aandeel redelijk gewaardeerd.

Aalberts
Maakbedrijf Aalberts, gespecialiseerd in de bouw van industriële machines, steeg in februari met 12,2% in koers, maar daalde gemeten over het afgelopen jaar met 7,5%. Het aandeel noteert op €41,50 en dat leidt tot een vooruitkijkend dividendrendement van 2,72% en een jaarlijks dividend van €1,11 per aandeel. Het aandeel is licht ondergewaardeerd met een korting van 12% ten opzichte van Morningstar's kwantitatief vastgestelde Fair Value van €47,33 per aandeel.

SBM Offshore
De SBM Offshore, een bedrijf dat olie- en gasapparatuur en -diensten levert, steeg in februari met 10,9% en sloot de afgelopen 12 maanden af met een stijging van 2%. Het aandeel noteert €13,14 per aandeel en het verwachte dividendrendement is 7,6%. SBM Offshore betaalt beleggers jaarlijks €1,11 per aandeel. Het No Moat aandeel wordt verhandeld tegen een korting van 25% op de kwantitatieve schatting van de reële waarde van €17,60 per aandeel, waardoor het gematigd ondergewaardeerd is. 

 

Wat is de Morningstar Netherlands Index?

De Morningstar Netherlands Index meet de prestaties van de regionale aandelenmarkt in Nederland en richt zich op de top 97% van de aandelen op basis van marktkapitalisatie. De index bevat geen milieu-, sociale of bestuurscriteria.

 

Wat is de Morningstar Eurozone Dividend Yield Focus Index?

De Morningstar Eurozone Dividend Yield Focus Index vangt de prestaties van een portefeuille van hoogwaardige, dividend uitkerende effecten.

De Morningstar Eurozone Dividend Yield Focus Index meet de prestaties van een portefeuille van hoogwaardige, dividend uitkerende effecten. Het is een subset van de Morningstar Eurozone Index (die 97% van de aandelenmarktkapitalisatie vertegenwoordigt) die alleen aandelen bevat die dividend uitkeren. De aandelen worden gescreend op Economic Moat en financiële kracht in vergelijking met andere aandelen in hun sector. Vastgoedfondsen zijn uitgesloten.

Vervolgens worden de 25 aandelen met het hoogste renderement opgenomen in de index, gewogen op basis van de dollarwaarde van de dividenden. Bekijk de volledige methodologie hier.

 

De beste dividendaandelen: Meer ideeën om te overwegen

Beleggers die meer goed presterende of goedkope dividendaandelen willen ontdekken om verder te onderzoeken, kunnen het volgende doen: 

  • Lees de analyses van Morningstar's associate director manager reserach EMEA, Jeffrey Schumacher, CFA, over dividenddiversificatie en over actief beheer van dividendfondsen.
  • Gebruik onze Morningstar Stock Screener om de beste dividendaandelen te vinden op basis van uw specifieke criteria. Je kunt aandelen zoeken op basis van hun dividendrendement, waarderingsmaatstaven zoals koers-winstverhoudingen en meer.

 

Dit artikel is geredigeerd door Lauren Solberg en beoordeeld door Robert van den Oever.

Als onderdeel van onze missie om beleggers meer informatie te geven, is dit artikel samengesteld op basis van Morningstar data en onafhankelijk onderzoek met behulp van automatiseringstechnologie. Het oorspronkelijke artikel is geschreven door redacteuren van Morningstar. Deze bijgewerkte versie is beoordeeld door een redacteur.

Bedrijven die formeel niet door de analisten van Morningstar worden gevolgd, hebben kwantitatieve ratings. Deze bedrijven worden statistisch gematcht met bedrijven die door analisten beoordeeld zijn, waardoor onze modellen een kwantitatieve Moat, Fair Value en onzekerheidsrating kunnen berekenen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Bella Albrecht  is data journalist bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten