Dit zijn de best en slechtst presterende ETF's

iShares Blockchain Technology UCITS ETF was de best presterende ETF in februari 2024, terwijl Sprott Uranium Miners UCITS ETF Accumulating de slechtst presterende was. Dit is Morningstar's overzicht van de 10 beste en de 10 slechtst presterende ETF's in Nederland over februari.

Bella Albrecht 05 maart, 2024 | 11:21
Facebook Twitter LinkedIn

Exchange-traded funds (ETF's) zijn goedkope instrumenten voor beleggers om populaire indexen te volgen of ervaren managers te gebruiken in een poging de markt te verslaan. De beste dienen als goedkope bouwstenen voor een portefeuille en in tegenstelling tot open-end beleggingsfondsen worden alle ETF's de hele dag door verhandeld op een beurs.

In februari 2024 waren de best presterende aandelen-ETF's onder andere aandelen-technologie fonds iShares Blockchain Technology UCITS ETF BLKC en Invesco CoinShares Global Blockchain UCITS ETF BCHN. De slechtst presterende ETF's van de maand waren Sprott Uranium Miners UCITS ETF Accumulating URNM en AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF ESGO.

Om de best en slechtst presterende ETF's van afgelopen maand te ontdekken, hebben we de ETF's in de aandelen-, allocatie- of vastrentende categorieën van Morningstar die in Nederland verkrijgbaar zijn, gescreend. Fondsen met een totaal vermogen van minder dan USD 25 miljoen hebben we uitgesloten.

Binnen onze lijst vielen vijf fondsen in de aandelencategorie technologie, waar de gemiddelde ETF in februari met 7,18% steeg. De rendementen van de best en slechtst presterende ETF's varieerden van 24,9% tot -10,4%, een verschil van 35,3 procentpunten.

De 10 best presterende ETF's:

 1. iShares Blockchain Technology UCITS ETF BLKC
 2. Invesco CoinShares Global Blockchain UCITS ETF BCHN
 3. VanEck Defense ETF DFNS
 4. Invesco STOXX Europe 600 Optimised Automobiles & Parts UCITS ETF SC0P
 5. Lyxor Index ETF - Lyxor STOXX Europe 600 Automobiles & Parts UCITS ETF AUT
 6. iShares STOXX Europe 600 Automobiles & Parts UCITS ETF (DE) EXV5
 7. VanEck Semiconductor UCITS ETF SMH
 8. iShares MSCI Global Semiconductors UCITS ETF SEMI
 9. KraneShares CSI China Internet ETF USD KWEB
 10. Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF LITU

 

De 10 slechtst presterende ETF's:

 1. Sprott Uranium Miners UCITS ETF Accumulating URNM
 2. AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF ESGO
 3. BNP Paribas Easy FTSE EPRA/NAREIT Eurozone Capped EEE
 4. BNP Paribas Easy FTSE EPRA Nareit Developed Europe ex UK Green CTB GREAL
 5. Global X Uranium UCITS ETF URNU
 6. iShares European Property Yield UCITS ETF IPRP
 7. SPDR FTSE EPRA Europe ex UK Real Estate UCITS ETF ZPRP
 8. iShares STOXX Europe 600 Real Estate UCITS ETF (DE) EXI5
 9. BNP Paribas Easy FTSE EPRA/NAREIT Developed Europe EEP
 10. Xtrackers FTSE Developed Europe Real Estate UCITS ETF D5BK

 

Morningstar over de best presterende aandelen ETF's

 

iShares Blockchain Technology UCITS ETF

Morningstar-rating: N/A
Kostenratio: 0,50%
Morningstar Categorie: Aandelen Technologie

De €49 miljoen onder beheer hebbende iShares Blockchain Technology UCITS ETF was de best presterende ETF in februari met een rendement van 24,92%. Het rendement van de passief beheerde iShares ETF overtrof de 7,18% winst van het gemiddelde fonds in de aandelencategorie voor technologie van Morningstar voor de maand. Terugkijkend over de afgelopen 12 maanden heeft de iShares Blockchain Technology UCITS ETF een rendement van 96,77% geboekt, waarmee het beter presteerde dan de 31% winst van het gemiddelde fonds in zijn categorie, waarmee het ETF in het 1e percentiel staat voor prestaties.

De iShares Blockchain Technology UCITS ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Gold en werd gelanceerd in september 2022.

 

Invesco CoinShares Global Blockchain UCITS ETF

Morningstar Rating: 2 sterren
Expense Ratio: 0,65%
Morningstar Categorie: Aandelen Technologie

De op één na best presterende ETF in februari was de €618 miljoen grote Invesco CoinShares Global Blockchain UCITS ETF. De passief beheerde ETF van Invesco behaalde in februari een rendement van 22,07% en presteerde daarmee beter dan het gemiddelde aandelen-technologie fonds, dat in die maand 7,18% won. Terugkijkend over de afgelopen 12 maanden heeft de Invesco CoinShares Global Blockchain UCITS ETF 44,52% rendement behaald, waarmee het beter presteerde dan de 31% van het gemiddelde fonds in zijn categorie, waarmee het ETF in het 30e percentiel staat voor prestaties.

Het Invesco CoinShares Global Blockchain UCITS ETF met Bronze rating is gelanceerd in maart 2019.

 

VanEck Defense ETF

Morningstar Rating: N.V.T.
Expense Ratio: 0,55%
Morningstar Categorie: Aandelen Industriële Materialen

De €252 miljoen grote VanEck Defense ETF stond op de derde plaats voor de maand met een rendement van 14,57% in februari. De VanEck ETF, dat passief wordt beheerd, overtrof het gemiddelde rendement van 4,22% van fondsen in de categorie aandelen industriële materialen in februari. Het fonds werd voor het eerst geïntroduceerd in maart 2023 en heeft dus een trackrecord van minder dan een jaar.

De VanEck Defense ETF, geïntroduceerd in maart 2023, heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze.

 

Invesco STOXX Europe 600 Optimised Automobiles & Parts UCITS ETF

Morningstar Rating: 2 sterren
Kostenratio: 0,20%
Morningstar Categorie: Aandelen Consumptiegoederen & Diensten

Met een rendement van 12,88% nam de €30 miljoen grote Invesco STOXX Europe 600 Optimised Automobiles & Parts UCITS ETF in februari de vierde plaats in onder de ETF's. Het passief beheerde Invesco ETF presteerde beter dan het gemiddelde rendement van 4,86% van het aandelenfonds voor consumptiegoederen en diensten. In de afgelopen 12 maanden heeft het fonds 17,58% rendement geboekt, meer dan de 8,47% gemiddeld van de fondsen in zijn categorie, waarmee het in het 22e percentiel staat voor deze periode.

De Invesco STOXX Europe 600 Optimised Automobiles & Parts UCITS ETF heeft een Bronze Morningstar Medalist Rating en werd gelanceerd in juli 2009.

 

Lyxor STOXX Europe 600 Automobiles & Parts UCITS ETF

Morningstar Rating: 3 sterren
Kostenratio: 0,30%
Morningstar Categorie: Aandelen Consumptiegoederen & Diensten

De op vier na best presterende ETF was de €48 miljoen grote Lyxor Index ETF - Lyxor STOXX Europe 600 Automobiles & Parts UCITS ETF, die in februari 12,83% winst boekte. Dit passief beheerde Amundi ETF versloeg het gemiddelde rendement van 4,86% van fondsen in de categorie aandelen consumentengoederen en -diensten voor de maand. In het afgelopen jaar steeg het Lyxor Index ETF - Lyxor STOXX Europe 600 Automobiles & Parts UCITS ETF met 17,64%, waarmee het beter presteerde dan het gemiddelde fondsrendement van 8,47% in zijn categorie en het in het 21e percentiel plaatste.

De Lyxor Index ETF - Lyxor STOXX Europe 600 Automobiles & Parts UCITS ETF, geïntroduceerd in januari 2019, heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze.

 

iShares STOXX Europe 600 Automobiles & Parts UCITS ETF (DE)

Morningstar Rating: 2 sterren
Kostenratio: 0,45%
Morningstar Categorie: Aandelen Consumptiegoederen & Diensten

De €137 miljoen grote iShares STOXX Europe 600 Automobiles & Parts UCITS ETF (DE) was de op vijf na best presterende Nederlandse ETF in februari met een rendement van 12,78%. Het rendement van het passief beheerde iShares ETF overtrof de winst van 4,86% van het gemiddelde fonds in de Morningstar categorie van aandelen in consumptiegoederen en -diensten voor die maand. Terugkijkend over de afgelopen 12 maanden heeft de iShares STOXX Europe 600 Automobiles & Parts UCITS ETF (DE) een rendement behaald van 17,54%, waarmee het beter presteerde dan het gemiddelde fonds in zijn categorie met een rendement van 8,47%, waarmee het ETF in het 22e percentiel staat voor prestaties.

De Silver rated iShares STOXX Europe 600 Automobiles & Parts UCITS ETF (DE) is geïntroduceerd in juli 2002.

 

VanEck Semiconductor UCITS ETF

Morningstar-rating: 5 sterren
Kostenratio: 0,35%
Morningstar Categorie: Aandelen Technologie

De op zes na best presterende ETF in februari was de €1,5 miljard grote VanEck Semiconductor UCITS ETF. Het passief beheerde VanEck ETF behaalde in februari een rendement van 12,32% en presteerde daarmee beter dan het gemiddelde aandelen-technologie fonds, dat in die maand 7,18% won. Terugkijkend over de afgelopen 12 maanden heeft de VanEck Semiconductor UCITS ETF een rendement behaald van 70,49%, waarmee het beter presteerde dan het gemiddelde fonds in zijn categorie met een rendement van 31%, waarmee het ETF in het 4e percentiel staat voor prestaties.

Het VanEck Semiconductor UCITS ETF houdt rekening met milieu-, sociale en bestuurscriteria. Dit fonds heeft een Morningstar Medalist Rating van Silver.

 

iShares MSCI Global Semiconductors UCITS ETF

Morningstar Rating: N.V.T.
Kostenratio: 0,35%
Morningstar Categorie: Aandelen Technologie

De €902 miljoen grote iShares MSCI Global Semiconductors UCITS ETF stond op de achtste plaats in de maand met een rendement van 11,6% in februari. De iShares ETF, die passief wordt beheerd, overtrof de 7,18% gemiddelde winst van fondsen in de categorie aandelentechnologie in februari. In de afgelopen 12 maanden heeft de iShares ETF 57,32% rendement gemaakt, meer dan het gemiddelde fonds in zijn categorie met 31%, waardoor het ETF in het 9e percentiel staat voor prestaties.

Het iShares MSCI Global Semiconductors UCITS ETF met een Gold rating werd in augustus 2021 geïntroduceerd.

 

KraneShares CSI China Internet ETF USD

Morningstar Rating: 1 ster
Kostenratio: 0,75%
Morningstar Categorie: Aandelen Technologie

Met een winst van 11,05% stond de €346 miljoen grote KraneShares CSI China Internet ETF USD in februari op de negende plaats onder de ETF's. Deze passieve ETF van Waystone Management presteerde beter dan het gemiddelde aandelen technologiefonds met een rendement van 7,18%. In de afgelopen 12 maanden is het fonds 12,5% gedaald, achter het rendement van 31% van fondsen in zijn categorie, waarmee het in het 95e percentiel staat voor deze periode.

De KraneShares CSI China Internet ETF USD, gelanceerd in november 2018, heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze.

 

Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF

Morningstar Rating: N.V.T.
Expense Ratio: 0,60%
Morningstar Categorie: Aandelen Natuurlijke Hulpbronnen

De op negen na best presterende aandelen-ETF was de €30 miljoen grote Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF, die in februari een winst boekte van 10,79%. Deze passief beheerde Global X ETF versloeg het gemiddelde verlies van 1,62% op fondsen in de aandelencategorie natuurlijke hulpbronnen voor die maand. In het afgelopen jaar daalde het Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF met 28,55%, waarmee het minder daalde dan het 7,51% verlies van het gemiddelde fonds in zijn categorie en het in het 94e percentiel eindigde.

De Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze en werd geïntroduceerd in december 2021.

 

Morningstar over de slechtst presterende aandelen ETF's

Sprott Uranium Miners UCITS ETF Accumulating

Morningstar Rating: N/A
Kostenratio: 0,85%
Morningstar-categorie: Aandelen Natuurlijke Hulpbronnen

De slechtst presterende ETF in februari 2024 was de €252 miljoen grote Sprott Uranium Miners UCITS ETF Accumulating, die in februari 10,42% verloor. De passief beheerde HANetf ETF presteerde slechter dan het gemiddelde verlies van 1,62% op fondsen in de categorie aandelen natuurlijke hulpbronnen in februari. In de afgelopen 12 maanden steeg de Sprott Uranium Miners UCITS ETF Accumulating met 47,15%, waarmee deze in het 2e percentiel binnen zijn categorie staat en beter presteert dan het 7,51% verlies van het gemiddelde fonds in zijn categorie.

De Sprott Uranium Miners UCITS ETF Accumulating, geïntroduceerd in mei 2022, heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze.

 

AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF

Morningstar Rating: N.V.T.
Kostenratio: 0,60%
Morningstar Categorie: Aandelen Edelmetalen

Met een verlies van 9,66% was de € 29 miljoen grote AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF de op één na slechtst presterende ETF in onze lijst voor februari. De passief beheerde HANetf ETF presteerde slechter dan het gemiddelde verlies van 6,37% op fondsen in de categorie edelmetalen in februari. In de afgelopen 12 maanden verloor het AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF 13,43%, waarmee de ETF in het 82e percentiel binnen zijn categorie terechtkwam en minder goed presteerde dan het gemiddelde fonds in zijn categorie, dat een verlies van 8,52% leed.

De Neutral rated AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF is geïntroduceerd in juli 2021.

 

BNP Paribas Easy FTSE EPRA/NAREIT Eurozone Capped

Morningstar-rating: 3 sterren
Kostenratio: 0,28%
Morningstar Categorie: Vastgoed - Indirect Eurozone

De op twee na slechtst presterende ETF in februari was de €187 miljoen vermogen tellende BNP Paribas Easy FTSE EPRA/NAREIT Eurozone Capped, die met 8,74% daalde. Deze ETF van BNP Paribas presteerde ongeveer in lijn met het gemiddelde verlies van 7,98% op fondsen in de categorie onroerend goed - indirecte eurozone in februari. In de afgelopen 12 maanden daalde de ETF met 7,83% en eindigde in het 71e percentiel binnen zijn categorie, waarmee het onder het gemiddelde verlies van 5,93% over 1 jaar van de categorie presteerde.

De BNP Paribas Easy FTSE EPRA/NAREIT Eurozone Capped heeft een Morningstar Medalist Rating van Neutral. Het is geïntroduceerd in juli 2004.

 

BNP Paribas Easy FTSE EPRA Nareit Developed Europe ex UK Green CTB

Morningstar Rating: 1 ster
Kostenratio: 0,28%
Morningstar-categorie: Vastgoed - Indirect Europa

De €274 miljoen grote BNP Paribas Easy FTSE EPRA Nareit Developed Europe ex UK Green CTB was de op drie na slechtst presterende ETF in februari, met een verlies van 8,25%. De passief beheerde BNP Paribas ETF presteerde slechter dan het gemiddelde verlies van 6,96% op fondsen in de categorie onroerend goed - indirect Europa in februari. In het afgelopen jaar daalde de ETF met 5,02% en belandde daarmee in het 76e percentiel binnen zijn categorie, waarmee het onder het gemiddelde verlies van 3,18% over een jaar van de categorie presteerde.

De Neutral beoordeelde BNP Paribas Easy FTSE EPRA Nareit Developed Europe ex UK Green CTB werd gelanceerd in oktober 2019.

 

Global X Uranium UCITS ETF

Morningstar-rating: N.V.T.
Kostenratio: 0,65%
Morningstar Categorie: Aandelen Natuurlijke Hulpbronnen

Op de vijfde plaats staat de €163 miljoen tellende Global X Uranium UCITS ETF, die in februari 8,2% verloor. De passief beheerde Global X ETF daalde minder dan de gemiddelde daling van 1,62% voor fondsen in de aandelencategorie natuurlijke hulpbronnen voor de maand. In het afgelopen jaar steeg het Global X Uranium UCITS ETF met 34,68%, waarmee het de periode van 12 maanden afsloot in het 3e percentiel binnen de categorie aandelen natuurlijke hulpbronnen. Het deed het beter dan het gemiddelde verlies over 1 jaar van de categorie van 7,51%.

De Global X Uranium UCITS ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Silver en werd gelanceerd in april 2022.

 

iShares European Property Yield UCITS ETF

Morningstar Rating: 3 sterren
Kostenratio: 0,40%
Morningstar Categorie: Vastgoed - Indirect Europa

De op vijf na slechtst presterende ETF in februari 2024 was de €1,3 miljard grote iShares European Property Yield UCITS ETF, die in februari 8,18% verloor. De passief beheerde iShares ETF presteerde in februari slechter dan het gemiddelde verlies van 6,96% op fondsen in de categorie vastgoed - indirect Europa. In de afgelopen 12 maanden daalde de iShares European Property Yield UCITS ETF met 1,98%, waarmee het in het 29e percentiel binnen zijn categorie staat en minder daalde dan het gemiddelde fonds in zijn categorie met 3,18% verlies.

Het iShares European Property Yield UCITS ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Neutral en is geïntroduceerd in november 2005.

 

SPDR FTSE EPRA Europe ex UK Real Estate UCITS ETF

Morningstar Rating: 2 sterren
Kostenratio: 0,30%
Morningstar Categorie: Vastgoed - Indirect Europa

Met een verlies van 8,14% was de €88 miljoen grote SPDR FTSE EPRA Europe ex UK Real Estate UCITS ETF de op zes na slechtst presterende ETF in onze lijst voor februari. De passief beheerde State Street ETF presteerde slechter dan het gemiddelde verlies van 6,96% op fondsen in de categorie onroerend goed - indirecte EURope in februari. In de afgelopen 12 maanden verloor de SPDR FTSE EPRA Europe ex UK Real Estate UCITS ETF 1,8%, waarmee het in het 25e percentiel binnen zijn categorie kwam en minder verloor dan het gemiddelde fonds in zijn categorie, dat een verlies van 3,18% leed.

Het SPDRSE FTSE EPRA Europe ex UK Real Estate UCITS ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Gold.

 

iShares STOXX Europe 600 Real Estate UCITS ETF (DE)

Morningstar Rating: 2 sterren
Kostenratio: 0,45%
Morningstar Categorie: Vastgoed - Indirect Europa

De op zeven na slechtst presterende ETF in februari was de € 78 miljoen kostende iShares STOXX Europe 600 Real Estate UCITS ETF (DE), die met 7,79% daalde. De iShares ETF, die passief wordt beheerd, presteerde ongeveer in lijn met het gemiddelde verlies van 6,96% op fondsen in de categorie onroerend goed - indirect Europa in februari. In de afgelopen 12 maanden daalde het ETF met 2,24% naar het 37e percentiel binnen zijn categorie, ongeveer in lijn met het gemiddelde verlies van 3,18% over een jaar in de categorie.

De iShares STOXX Europe 600 Real Estate UCITS ETF (DE), geïntroduceerd in september 2006, heeft een Morningstar Medalist Rating van Neutral.

 

BNP Paribas Easy FTSE EPRA/NAREIT Developed Europe

Morningstar Rating: 3 sterren
Kostenratio: 0,28%
Morningstar Categorie: Vastgoed - Indirect Europa

De €47 miljoen grote BNP Paribas Easy FTSE EPRA/NAREIT Developed Europe was de negende slechtst presterende ETF in februari, met een daling van 7,77%. De passief beheerde BNP Paribas ETF presteerde ongeveer in lijn met het gemiddelde verlies van 6,96% op fondsen in de categorie onroerend goed - indirecte EURope in februari. In het afgelopen jaar daalde de ETF met 3,31% naar het 50e percentiel binnen zijn categorie, ongeveer in lijn met het gemiddelde verlies van 3,18% over een jaar in de categorie.

De BNP Paribas Easy FTSE EPRA/NAREIT Developed Europe heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze. Het werd gelanceerd in februari 2016.

 

Xtrackers FTSE Ontwikkeld Europa Vastgoed UCITS ETF

Morningstar Rating: 3 sterren
Kostenratio: 0,13%
Morningstar Categorie: Vastgoed - Indirect Europa

Op de tiende plaats stond de €658 miljoen kostende Xtrackers FTSE Developed Europe Real Estate UCITS ETF, die in februari 7,76% verloor. De passief beheerde Xtrackers ETF presteerde ongeveer in lijn met het gemiddelde verlies van 6,96% op fondsen in de categorie onroerend goed - indirect Europa voor de maand. In het afgelopen jaar daalde de Xtrackers FTSE Developed Europe Real Estate UCITS ETF met 3,22%, waarmee het de periode van 12 maanden afsloot in het 47e percentiel binnen de categorie onroerend goed - indirecte Europa. Het presteerde ongeveer in lijn met het gemiddelde verlies over 1 jaar van de categorie van 3,18%.

De Silver rated Xtrackers FTSE Developed Europe Real Estate UCITS ETF werd gelanceerd in maart 2010.

 

Wat zijn ETF's?

Exchange traded funds zijn beleggingen die de hele dag door verhandeld worden op aandelenbeurzen, net als individuele aandelen. Ze verschillen van traditionele beleggingsfondsen - bekend als open-end fondsen - die elke dag slechts tegen één prijs kunnen worden gekocht of verkocht. In het verleden volgden ETF's indexen, maar de laatste jaren worden meer ETF's actief beheerd. ETF's bestrijken een reeks activaklassen, waaronder aandelen, obligaties, grondstoffen en sinds kort ook cryptocurrency. ETF's bieden beleggers een efficiënte manier om exposure naar de markten te krijgen, vaak met lage kosten en een gemakkelijke aan- en verkoop. 

 

De beste ETF's: Meer ideeën om te overwegen

Beleggers die meer van de best presterende of goedkoopste ETF's willen vinden, kunnen het volgende doen:

• Gebruik de ETF Screener tool om de beste ETF's te vinden op basis van je specifieke criteria. Je kunt fondsen zoeken op basis van hun kosten, Morningstar Medalist Ratings, looptijd van managers en meer.
• Bouw en volg uw eigen portefeuille met de Morningstar Portfolio Manager.
• Bezoek onze ETF-pagina om op de hoogte te blijven van het actuele ETF-onderzoek en de analyses van Morningstar.

Dit artikel is samengesteld door Bella Albrecht, bewerkt door Lauren Solberg en beoordeeld door Robert Van Den Oever.

Als onderdeel van onze missie om beleggers meer informatie te geven, werd dit artikel samengesteld uit gegevens van Morningstar en onafhankelijk onderzoek met behulp van automatiseringstechnologie. Het oorspronkelijke artikel is geschreven door verslaggevers en redacteuren van Morningstar. Deze bijgewerkte versie is beoordeeld door een redacteur.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Bella Albrecht  is data journalist bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten