Dit zijn de genomineerden voor de Morningstar Awards - Aandelen Europa

Het is weer bijna tijd voor de Morningstar Awards for Investing Excellence Nederland 2024. U krijgt alle genomineerden voor de categorie-awards en voor de fondshuis-awards voor 2024 te zien. Dit zijn de kanshebbers in de categorie Aandelen Europa.

Jeffrey Schumacher, CFA 07 maart, 2024 | 8:14
Facebook Twitter LinkedIn

awards 2024

De Morningstar Awards for Investing Excellence worden uitgereikt aan die beleggingsfondsen die zich niet alleen hebben onderscheiden op basis van hun uitstekende historische, voor risico gecorrigeerde rendement, maar die zich naar de mening van Morningstar’s fondsanalisten ook distingeren van de concurrentie door bijvoorbeeld een uitstekend beheerteam en een bewezen beleggingsproces. De Morningstar Awards for Investing Excellence zijn daarmee vooruitkijkend, waarbij de Morningstar Medalist Rating¹ een cruciale rol speelt. Dat maakt de Morningstar Awards for Investing Excellence uniek.

Om te kwalificeren als gegadigde voor een award dient een beleggingsfonds geclassificeerd te zijn in een van de Morningstar categorieën die in aanmerking komen voor de betreffende award. Voor de awards komen uitsluitend voor Belgische retailbeleggers relevante fondsklasses in aanmerking die een Morningstar Medalist Rating hebben van Gold, Silver of Bronze. Een combinatie van voorkeurstemmen van analisten en rangschikking op basis van historische voor risico-gecorrigeerde prestaties bepaalt de selectie van genomineerden en winnaars.

Dit zijn de drie genomineerden voor de Morningstar Awards for Investing Excellence in de categorie Aandelen Europa (op alfabetische volgorde):

 

Brandes European Value

Morningstar Medalist Rating: Gold
People Pillar Rating: High 
Process Pillar Rating: Above Average 

Brandes European Value wordt aangestuurd door een stabiel vijfkoppig beleggingscomité. Amelia Morris, Jeffrey Germain, Brent Woods, Luiz Sauerbronn en Shingo Omura houden zich samen al 10 jaar bezig met de strategie, waarbij Morris de afgelopen 20 jaar betrokken was. Elk van hen brengt een schat aan ervaring mee en ze worden ondersteund door een solide team van 22 fondsbeheerders en analisten.

Deze strategie is puur bottom-up, met een duidelijke focus op waardering en de bereidheid om tegen de massa in te gaan. Elk lid van het comité doet grondig fundamenteel onderzoek om ondergewaardeerde Europese aandelen te identificeren. De samenwerking van het team omvat onafhankelijke berekeningen van de intrinsieke waarde van potentiële beleggingen, waardoor een grondige beoordeling van elk aandeel wordt gegarandeerd. Ondanks de hoge risico's die verbonden zijn aan potentiële value traps, wijst hun staat van dienst erop dat ze in staat zijn meer juiste beslissingen te nemen dan verkeerde.

De onderscheidende strategie van Brandes European Value, die wordt gekenmerkt door een minimale aandacht voor benchmarks en een grotere allocatie naar small- en mid-cap aandelen, is misschien niet geschikt voor elke belegger. Beleggers met een langetermijnperspectief en tolerantie voor fluctuerende resultaten zijn echter goed gecompenseerd getuige het overtuigende track record.  

 

Comgest Growth Europe

Morningstar Medalist Rating: Gold
People Pillar Rating: High
Process Pillar Rating: High

De meest ervaren leden van Comgest's Europese aandelenteam dragen geleidelijk de teugels over aan een jongere, maar zeer capabele generatie. Arnaud Cosserat heeft eind september 2023 officieel afscheid nemen van het fonds, na beleggers hier meer dan 20 jaar van dienst te zijn geweest. Zijn betrokkenheid is verminderd toen hij sinds 2015 CEO en CIO van het bedrijf was. Franz Weis, die hier sinds 2009 portefeuillebeheerder is, werd in december 2022 CIO na Cosserat en stond zijn taken op het gebied van aandelenonderzoek af aan andere teamleden, terwijl hij lid van de portefeuilleconstructiegroep bleef.

Tot slot gaat Laurent Dobler, die de langste geschiedenis heeft bij de strategie sinds 1991, bijna met pensioen. Het is geruststellend dat het bedrijf de afgelopen tien jaar aan een geleidelijk opvolgingsplan heeft gewerkt. Alistair Wittet en Pierre Lamelin, die allebei in 2012 bij het bedrijf kwamen werken, werden in 2018 benoemd tot managers van de strategie. James Hanford werd onlangs, in februari 2021, benoemd tot fondsbeheerder. Het team werkt nauw samen met het bredere team van Comgest.

Het beleggingsproces mikt uitsluitend op kwaliteits-groei aandelen en wordt consistent en op deskundige wijze toegepast. Het team prefereert zeer robuuste bedrijven met dominante marktposities, groeipotentieel en hoge winstgevendheid, ongeacht de economische cyclus. De meeste cyclische aandelen, inclusief financiële waarden, zijn dus over het algemeen uitgesloten van het beleggingsuniversum. De geïdentificeerde bedrijven doorlopen vervolgens een grondig fundamenteel onderzoeksproces, inclusief talrijke ontmoetingen met hun leidinggevenden en andere belanghebbenden. Vervolgens worden ze beoordeeld aan de hand van een rigoureus waarderingsproces op basis van verdisconteerde winst- en dividendmodellen. Hun beleggingshorizon is lang, doorgaans tussen de drie en vijf jaar. Dit fonds bezit slechts 30 tot 35 aandelen en vertoont regelmatig een active share van boven de 75%.

Het uitstekende trackrecord is behaald met een lager risico gemeten naar volatiliteit en maximale drawdown. Het fonds is echter niet ontworpen om in alle marktomgevingen beter te presteren en kan er op de korte en middellange termijn middelmatig uitzien, vooral wanneer de markten de voorkeur geven aan goedkopere aandelen van lagere kwaliteit.

 

Pictet-Quest Europe Sustainable Equities

Morningstar Medalist Rating: Bronze
People Pillar Rating: Average
Process Pillar Rating: Above Average

Pictet-veteraan Laurent Nguyen is de grondlegger van deze aanpak en nam hier in 2002 de verantwoordelijkheden op zich. In 2023 deed hij een stapje terug en gaf hij veel van zijn dagelijkse verantwoordelijkheden over aan andere teamleden, maar hij blijft formeel fondsmanager van de strategie. Vanaf december 2023 werden Reda Jürg Messikh en Pradeep Pratti benoemd als managers naast Nguyen.

Messikh is verantwoordelijk voor het kwantitatieve model en onderzoek, en heeft een lange staat van dienst in het team met bijna 20 jaar ervaring. Pratti is verantwoordelijk voor de beoordelings- en onderzoeksfase van het proces. Zijn aanstelling in het team is korter en begon in 2019, maar hij heeft 25 jaar ervaring in de financiële sector. Ze zijn ingebed in het Quest-team van Pictet, dat in 2023 een team voor portefeuilleoplossingen opslorpte en 20 kwantitatieve onderzoekers, IT-analisten en datawetenschappers telt.

De uitvoering is gedisciplineerd en doordacht, wat heeft geresulteerd in solide resultaten voor beleggers. De aanpak is in zijn huidige vorm geïmplementeerd sinds 2009. Deze is in de loop van de tijd verbeterd door middel van stapsgewijze veranderingen zonder te complex te worden en is daarom transparant gebleven met verklaarbare resultaten. Het doel is om bedrijven op te sporen met een stabiele winstgevendheid en gezonde balansen via een model dat aandelen in het universum rangschikt op basis van vier pijlers. Een eigen ESG-scoringsmodel dat gebruikmaakt van de input van een breed scala aan externe dataleveranciers wordt toegepast om te beoordelen of een aandeel in aanmerking komt.

De strategie heeft een relatief sterk trackrecord sinds de aanpak in september 2009 in zijn huidige opzet werd toegepast. De strategie is bestand tegen neerwaartse risico's en dat is te zien aan de gunstige risicomaatstaven, die de risicogecorrigeerde prestaties versterkt.

awards 2024- smal

 

Bekendmaking winnaars

De winnaars van de Morningstar Awards for Investing Excellence worden op donderdag 21 maart tijdens een live evenement bekend gemaakt.

___________

¹De Morningstar Medalist Rating is de toekomstgerichte fondsrating die tot stand komt op basis van een beoordeling van drie pijlers: People, Process en Parent. De rating kan op drie manieren toegekend worden: middels een kwalitatieve analyse door Morningstar’s fondsanalisten, middels een algoritme dat de besluitvorming van analisten zoveel mogelijk nabootst, of een hybride vorm. De Medalist Rating kent een schaal van vijf niveaus: Gold, Silver, Bronze, Neutral en Negative, die op fondsklasseniveau worden toegekend. Fondsklassen van actieve fondsen die een positieve rating krijgen worden in staat geacht om over een volledige marktcyclus een positieve netto alpha te realiseren ten opzichte van hun Morningstar categorie index. Voor passieve fondsen met een positieve Medalist Rating verwachten we dat de gegenereerde netto alpha de categoriemediaan overstijgt of groter is dan nul, afhankelijk van welke van beide lager is.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten