Genomineerden Morningstar Awards - Aandelen Wereldwijd

De Morningstar Awards for Investing Excellence staan weer voor de deur en het is tijd om de genomineerden voor 2024 bekend te maken. Dit zijn de kanshebbers in de categorie Aandelen Wereldwijd.

Jeffrey Schumacher, CFA 07 maart, 2024 | 8:16
Facebook Twitter LinkedIn

 awards 2024 nominees

De Morningstar Awards for Investing Excellence worden uitgereikt aan die beleggingsfondsen die zich niet alleen hebben onderscheiden op basis van hun uitstekende historische, voor risico gecorrigeerde rendement, maar die zich naar de mening van Morningstar’s fondsanalisten ook distingeren van de concurrentie door bijvoorbeeld een uitstekend beheerteam en een bewezen beleggingsproces. De Morningstar Awards for Investing Excellence zijn daarmee vooruitkijkend, waarbij de Morningstar Medalist Rating¹ een cruciale rol speelt. Dat maakt de Morningstar Awards for Investing Excellence uniek.

Om te kwalificeren als gegadigde voor een award dient een beleggingsfonds geclassificeerd te zijn in een van de Morningstar categorieën die in aanmerking komen voor de betreffende award. Voor de awards komen uitsluitend voor Belgische retailbeleggers relevante fondsklasses in aanmerking die een Morningstar Medalist Rating hebben van Gold, Silver of Bronze. Een combinatie van voorkeurstemmen van analisten en rangschikking op basis van historische voor risico-gecorrigeerde prestaties bepaalt de selectie van genomineerden en winnaars.

Dit zijn de drie genomineerden voor de Morningstar Awards for Investing Excellence in de categorie Aandelen Wereldwijd (op alfabetische volgorde):

 

Baillie Gifford Worldwide Long Term Global Growth Fund

Morningstar Medalist Rating: Silver
People Pillar Rating: Above Average
Process Pillar Rating: Above Average

Het achtkoppige Long Term Global Growth-team bestaat uit een aantal zeer sterke groeibeleggers die allemaal enthousiast zijn over dezelfde uitgesproken beleggingsfilosofie. Er zijn vijf fondsbeheerders die rechtstreeks bijdragen aan de strategie, met input van drie anderen in het team. De portefeuillebeheerders staan onder leiding van partner Mark Urquhart. Hij was een van de oprichters van het LTGG team en is sinds de oprichting in 2004 betrokken bij deze strategie.

Het onderzoeksproces is relatief ongestructureerd, waardoor teamleden op zoek kunnen gaan naar extreme groei op elk gewenst gebied. Het proces richt zich op snelgroeiende bedrijven die actief zijn binnen seculiere groeisectoren. Om dit te ondersteunen, maken de managers gebruik van gedifferentieerde informatiebronnen, waaronder academische links, het management van privébedrijven en andere deelnemers uit de sector.

Het onderzoeksproces is intensief en berust op 10 vragen die betrekking hebben op de achtergrond van de sector, concurrentievoordeel, financiële kracht, houding van het management en waardering. De managers vermijden conventionele waarderingsbenaderingen en kijken in plaats daarvan naar het bereik van potentiële rendementen op lange termijn. Ze richten zich vooral op omzetgroei en mikken op minstens 5 keer groei over vijf jaar.

De managers verwachten enige volatiliteit in de koersresultaten van de aandelen die ze aanhouden en zien periodes van zwakte als een kans om zich te bewijzen als geduldige langetermijnbeleggers. Dit soort koersschommelingen zijn niet ongekend voor deze portefeuille en veel langetermijnbeleggingen hebben soms een daling van meer dan 30% gekend, maar hebben zich hersteld en hebben over het algemeen een sterke bijdrage geleverd. De risicogecorrigeerde rendementen op lange termijn zijn ook sterk, ondanks een onmiskenbaar volatiel profiel.

 

Dodge & Cox Worldwide Global Stock Fund

Morningstar Medalist Rating: Gold
People Pillar Rating: High
Process Pillar Rating: High 

Dodge & Cox Global Stock profiteert van het beste dat Dodge & Cox te bieden heeft. De strategie is gebaseerd op twee andere indrukwekkende Dodge & Cox-strategieën, maar baant tegelijkertijd zijn eigen weg. Veel ideeën voor deze portefeuille komen van de met een Gold-rating gewaardeerde strategieën Dodge & Cox Stock en Dodge & Cox International Stock.

Maar dit is geen simplistische mix van die twee portefeuilles. Deze strategie heeft zijn eigen beleggingscommissie, waarin topmanagers van het bedrijf zitting hebben, zoals voorzitter Roger Kuo, CIO David Hoeft en research directeur Steven Voorhis. Dodge & Cox werft en behoudt bedachtzame, leergierige analisten, vaak afkomstig van topopleidingen in de Verenigde Staten. Velen zijn aandeelhouder van het bedrijf, dus ze hebben aantrekkelijke prikkels om te blijven.

De getalenteerde wereldwijde sectoranalisten zoeken bedrijven met sterke concurrentievoordelen, een goed groeipotentieel en een getalenteerde management, waarbij ze soms profiteren van slecht nieuws of moeilijke economische omstandigheden om deze aandelen goedkoop op te pikken. De managers vertrouwen voornamelijk op aandelenspecifieke factoren bij het samenstellen van de portefeuille, zodat de blootstelling aan sectoren, regio's en landen zich kan onderscheiden van die van andere portefeuilles en de index.

Deze manier van beleggen is niet gemakkelijk door de bereidheid van de beheerders om zich te wagen aan onbeminde aandelen, sectoren en landen op zoek naar waarde, maar de managers gaan er meestal goed mee om. Hoewel de rendementen vaak volatiel zullen zijn, zouden geduldige beleggers moeten worden beloond. 

 

JPM Global Select Equity Fund

Morningstar Medalist Rating: Silver
People Pillar Rating: Above Average
Process Pillar Rating: Above Average

JPM Global Select Equity wordt beheerd door een zeer ervaren duo bestaande uit Helge Skibeli en Christian Pelcher. Skibeli is sinds 2016 betrokken bij het beheer van deze strategie, maar heeft bij J.P. Morgan gedurende zijn 34-jarige carrière veel ervaring opgedaan in het beheren van beleggingsstrategieën. Pelcher, die Skibeli de laatste vier jaar heeft bijgestaan, is ook een J.P. Morgan veteraan met een dienstverband van 26 jaar. Het duo maakt gebruik van het gerenommeerde, omvangrijke en ervaren analisten team van J.P. Morgan om ideeën te identificeren en de portefeuille te beheren.

De portefeuille telt ongeveer 70 namen waarbij er ook enkele grote posities zijn ingenomen in onder andere Microsoft (7,2% per eind december 2023), Amazon (5,2%) en UnitedHealth (3,5%). Desondanks zijn de verschillen in sectorallocatie en regioallocatie niet bijzonder groot ten opzichte van categoriegenoten, wat aandelenselectie in deze strategie zeer belangrijk maakt.

De beheerders hebben er blijk van gegeven hier talent voor te hebben, getuige het sterke track record dat is opgebouwd. Sinds het aantreden van Skibeli in 2016 wist het fonds in ieder kalenderjaar met uitzondering van 2017 en 2018 in het bovenste kwartiel van de categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap gemengd te eindigen, wat het fonds tot de best presterende 1% in de categorie maakt over de 3- en 5-jaars periode tot en met 31 december 2023.

awards 2024- smal

 

Bekendmaking winnaars

De winnaars van de Morningstar Awards for Investing Excellence worden op donderdag 21 maart tijdens een live evenement bekend gemaakt.

 

____________

¹De Morningstar Medalist Rating is de toekomstgerichte fondsrating die tot stand komt op basis van een beoordeling van drie pijlers: People, Process en Parent. De rating kan op drie manieren toegekend worden: middels een kwalitatieve analyse door Morningstar’s fondsanalisten, middels een algoritme dat de besluitvorming van analisten zoveel mogelijk nabootst, of een hybride vorm. De Medalist Rating kent een schaal van vijf niveaus: Gold, Silver, Bronze, Neutral en Negative, die op fondsklasseniveau worden toegekend. Fondsklassen van actieve fondsen die een positieve rating krijgen worden in staat geacht om over een volledige marktcyclus een positieve netto alpha te realiseren ten opzichte van hun Morningstar categorie index. Voor passieve fondsen met een positieve Medalist Rating verwachten we dat de gegenereerde netto alpha de categoriemediaan overstijgt of groter is dan nul, afhankelijk van welke van beide lager is.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten