ECB houdt rente ongewijzigd, markt ziet renteverlaging in juni

De Europese Centrale Bank lijkt verder op te schuiven in de richting van een renteverlaging, aangezien de toonzetting van het rentebesluit van donderdag duidelijk anders was dan voorheen. De markt gaat nu uit van een eerste renteverlaging in juni.

Antje Schiffler 08 maart, 2024 | 9:02
Facebook Twitter LinkedIn

ECB at night

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag haar belangrijkste rentetarief voor de vierde keer op rij ongewijzigd gelaten. Maar de herziene inflatievooruitzichten leidden ertoe dat beleggers nu de eerste renteverlaging in juni verwachten.

De Europese aandelenmarkten stegen door de verlaagde inflatievooruitzichten en de euro verloor aan waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Het rentebesluit werd alom verwacht en twee derde van de economen voorspelt nu een eerste renteverlaging in juni. De belangrijkste herfinancieringsrente en de rentetarieven op de marginale beleningsfaciliteit en de depositofaciliteit werden ongewijzigd gelaten op respectievelijk 4,50%, 4,75% en 4,00%.

De ECB zweeg over een eventuele renteverlaging. In de Verenigde Staten benadrukte Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell op woensdag dat er geen haast is om de rente te verlagen.

Eerste renteverlaging in juni?

De gekozen formuleringen in de verklaring van vandaag bij het rentebesluit zal beleggers interesseren, zei Michael Field, Europees marktstrateeg bij Morningstar. "Wij denken dat er een duidelijke verandering is in de toon die wordt gebruikt, met name rond het gevaar van inflatie. Dit zou erop kunnen wijzen dat de ECB haar rentebeleid afzwakt en de markten uiteindelijk voorbereidt op een verlaging, die waarschijnlijk eerder vroeger dan later zal komen."

Nu de Europese economie wankelt op het randje van een recessie, moet de ECB volgens Field een balans zien te vinden tussen het (externe) risico van een opflakkerende inflatie en de mogelijk urgentere noodzaak om ervoor te zorgen dat de economie niet in een langdurige recessie terechtkomt. "Daarom lijkt juni een redelijk compromis voor de eerste renteverlaging."

De ECB heeft haar inflatievooruitzichten naar beneden bijgesteld, met name voor 2024, wat vooral een lagere bijdrage van de energieprijzen weerspiegelt. De bank verwacht een gemiddelde inflatie van 2,3% in 2024, 2,0% in 2025 en 1,9% in 2026. De prognoses voor de inflatie exclusief energie en voedsel (de kerninflatie) zijn ook naar beneden bijgesteld en bedragen gemiddeld 2,6% voor 2024, 2,1% voor 2025 en 2,0% voor 2026.

"Hoewel de meeste maatstaven voor de onderliggende inflatie verder zijn afgezwakt, blijft de binnenlandse prijsdruk hoog, deels door de sterke groei van de lonen", aldus de ECB. "Deze versoepeling is volgens ons gerechtvaardigd gezien alle gegevens die we tot onze beschikking hebben", aldus Field. De inflatie in de eurozone daalde van 2,8% in januari naar 2,6% op jaarbasis in februari.

"Over het algemeen is de strijd tegen de inflatie in de eurozone op de goede weg", zegt Ulrich Kater, hoofdeconoom bij DekaBank. "Dit is echter nog niet voorbij, want de ECB kan niet tevreden zijn met het 'bijna' bereiken van haar inflatiedoelstelling van 2% ... renteverlagingen vanaf juni blijven waarschijnlijk, ook al zou het tempo langzamer en voorzichtiger kunnen zijn dan veel marktvolgers zouden willen." De hoop op renteverlagingen wordt ook gevoed door de verslechterende economische vooruitzichten voor de 20 landen tellende eurozone, zoals blijkt uit de prognose van de centrale bank.

 

Hoe zullen renteverlagingen beleggers beïnvloeden?

Aandelenmarkten hebben de neiging om te stijgen bij verwachte renteverlagingen, terwijl obligatiemarkten eronder lijden. Aan de andere kant, nu de rente altijd hoog is, betekent een dalende rente ook een lagere obligatierente, waardoor de obligatiekoersen stijgen. En lagere rentes maken bestaande obligaties, en vooral obligaties die al zijn uitgegeven in een periode van hoge rentes, aantrekkelijker voor rendementen.

Ondertussen zal de spaarrente op bankrekeningen waarschijnlijk dalen, wat betekent dat spaarders minder kunnen gaan krijgen voor hun tegoeden bij de bank. Aan de andere kant zullen lagere rentetarieven ook consumentenschulden en hypotheekrentes goedkoper maken. In haar laatste Economisch Bulletin zei de ECB dat de rente op zakelijke leningen licht daalde tot 5,2% eind 2023, terwijl de hypotheekrente verder steeg tot 4,0%.

 

  

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Antje Schiffler  is editor voor Morningstar in Frankfurt.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten