Dit zijn de nieuwste fondsenratings door Morningstar

De fondsanalisten van Morningstar brengen u de nieuwste upgrades, downgrades en nieuwe Morningstar Medalist Ratings van beleggingsfondsen die ze in de afgelopen weken hebben doorgevoerd in hun fondsencoverage.

Robert van den Oever 12 maart, 2024 | 10:49
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar analyst ratings

Nieuwe fondsenratings

 

Dimensional Global Core Fixed Income USD Acc – Bronze

Jose Garcia-Zarate

Het beleggingsproces voor vastrentende waarden van Dimensional is gebaseerd op de informatiekracht van obligatiemarktprijzen en de vorm van rendementscurves. Dit fonds belegt in obligaties van investment grade emittenten uit ontwikkelde landen. Het fonds belegt systematisch in obligaties met hogere verwachte rendementen zoals aangegeven door de termijnkoersen. Dit gebeurt met een brede agnostische visie op de aard van de emittent.

De portefeuille is echter opgebouwd met verschillende beperkingen om een maximale diversificatie te garanderen. Deze systematische beleggingsbenadering zorgt voor een eenvoudige en herhaalbare implementatie. De diversificatiebeperkingen op het niveau van de individuele emittent leiden tot een portefeuille die structureel gericht is op bedrijfsobligaties. Ook de duration van de portefeuille wordt binnen nauwe marges ten opzichte van de referentiebenchmark gehouden. Dit kan het vermogen van het fonds om te reageren op snelle veranderingen in de rentecyclus belemmeren en betekent dat beleggers een volatiel jaarlijks rendementspatroon kunnen verwachten.

Over het geheel genomen is er echter een redelijke kans om op de lange termijn een rendement boven de benchmark te behalen, niet in de laatste plaats gezien de samengestelde voordelen van relatief lage vergoedingen ten opzichte van traditionele actieve concurrenten.

 

Pimco GIS Global Low Duration Real Return Inst USD Acc – Bronze

Shannon Kirwin

Morningstar volgt vanaf nu Pimco GIS Low Duration Real Return met People en Process Pillar ratings van Above Average en een Morningstar Medalist Rating van Bronze. Lorenzo Pagani, hoofd Europese rente bij Pimco, leidt sinds 2019 dit wereldwijde inflatieobligatiefonds, ondersteund door Pimco European rates manager Yi Qiao, veteraan-expert U.S. Treasuries Steve Rodosky en staatsobligatiespecialist Daniel He.

De grondige kennis van het wereldwijde staatsobligatie-universum van het team is hier een belangrijke kracht, net als Pimco's bedrijfsbrede macro-expertise, die van invloed is op de duration, de yield-curve en de kredietrisico positionering van het fonds. De beheerders maken volledig gebruik van hun ruime speelruimte om verder te gaan dan hun Bloomberg World Inflation-Linked 1-5 Year Index benchmark, en hebben soms tot 20% van de portefeuille belegd in niet-inflatie linked obligaties, zoals bedrijfsobligaties, gesecuritseerde obligaties en schuldpapier van opkomende markten, evenals valuta's - tot nu toe met goed resultaat.

De mogelijkheden van de strategie zijn beperkter dan die van het zusterfonds met een volledige looptijd, Pimco GIS Global Real Return, maar het is desalniettemin een aantrekkelijke optie voor beleggers die toegang zoeken tot de kortlopend aan inflatie gekoppelde obligaties. 

 

Upgrades door Morningstar-analisten

 

Robeco QI European Conservative Equities C EUR – van Silver naar Gold

Francesco Paganelli

Robeco's op kwantitatieve gegevens gebaseerde conservatieve aandelenrange wordt beheerd door een zeskoppig team onder leiding van Pim van Vliet, wiens academische werk de conceptuele basis heeft gelegd voor de beleggingsfilosofie van de strategie. Dit stabiele en ervaren managementteam wordt goed ondersteund door meer dan een dozijn kwantitatieve analisten die zich toeleggen op onderzoek en ontwikkeling.

Al met al is het bredere kwantitatieve team van Robeco een van de best toegeruste organisaties op systematisch gebied; in de loop der tijd heeft het met succes jonge kwantitatieve onderzoekers in zijn talentenpool opgeleid, waardoor het mensen met aanvullende vaardigheden kon toevoegen. De groep breidde in 2022 verder uit met een paar ervaren nieuwe mensen, waardoor de capaciteiten verder werden versterkt en uitgebreid.

De samenhangende cultuur van de groep, de diepe en groeiende ervaring van de managers en analisten en de indrukwekkende stabiliteit zorgen ervoor dat het team een People rating upgrade krijgt van Above Average naar High. De strategie maakt gebruik van een herhaalbare, gedisciplineerde en goed doordachte aanpak om te profiteren van de lagevolatiliteitsfactor en de Process Pillar verdient nog steeds een Above Average beoordeling. 

 

Downgrades door Morningstar-analisten

 

Fidelity Asian Bond Y Acc USD – van Bronze naar Neutral

Arvind Subramanian

Deze op harde valuta's gerichte Aziatische beleggingsstrategie hanteert van oudsher een tegendraadse beleggingsaanpak op basis van hoge overtuiging. Hoewel hoofdbeheerder Belinda Liao dezelfde benadering is blijven volgen sinds ze in januari 2022 aan het roer kwam te staan, is ze niet immuun geweest voor haperingen in de kredietmarkt, onder andere binnen de in sommige tijdsperioden behoorlijk geconcentreerde blootstelling van het fonds aan de Chinese vastgoedsector. Daarom heeft het fonds, ondanks de neiging naar hogere kwaliteit in vergelijking met concurrenten in Aziatische obligaties, ondermaatse rendementen geleverd en een hogere volatiliteit laten zien tijdens de woelige recente jaren in de markt.

Hoewel het team sindsdien veel van de buitenmaatse posities in de portefeuille heeft afgebouwd en ernaar streeft om in de toekomst strengere risicocontroles toe te passen, is het nog afwachten wat de impact hiervan op het risicoprofiel van de strategie zal zijn. Dit rechtvaardigt een verlaging van de Process Pillar rating naar Average. Hierdoor gaat de Morningstar Medalist Rating omlaag van Bronze naar Neutral.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten