Dit zijn 3 Warren Buffett aandelen-voor-altijd

VIDEO - Dit zijn drie Amerikaanse aandelen die Warren Buffett voor altijd in de portefeuille van Berkshire Hathaway wil houden.

Susan Dziubinski 11 maart, 2024 | 13:00
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Hallo, ik ben Susan Dziubinski van Morningstar. Berkshire Hathaway publiceerde onlangs zijn jaarverslag over 2023 en zijn brief aan aandeelhouders. Daarin noemt Berkshire-voorzitter Warren Buffett een paar beursgenoteerde aandelen waarvan hij verwacht dat Berkshire ze "voor altijd" in portefeuille zal houden.

Wat maakt deze aandelen zo speciaal? Buffett zegt dat deze bedrijven hem op zijn gemak stellen omdat ze enorm succesvol zijn in hun basisactiviteiten. Bovendien "reizen" de producten en diensten die deze bedrijven leveren, wat betekent dat ze wereldwijde merken zijn geworden en essentieel zijn voor de wereld waarin we leven.

Vandaag kijken we naar drie van de aandelen waarvan Buffett verwacht dat Berkshire ze voor altijd zal bezitten. Geen van deze aandelen voor altijd is een koopje volgens de maatstaven van Morningstar, maar wel zijn ze alledrie geweldige kandidaten voor een watchlist.

 

3 Warren Buffett om altijd te houden

• Coca-Cola
• American Express
• Occidental Petroleum 

Het eerste aandeel-voor-altijd in Berkshire's portefeuille is Coca-Cola (KO). Berkshire bezit ongeveer 9% van de uitstaande aandelen. Coke is een klassiek Warren Buffett-bedrijf; het bekendste drankenbedrijf ter wereld heeft een Wide Moat dankzij zijn legendarische merken, een loyale klantenbasis en aanzienlijke kostenvoordelen. Het bedrijf domineert de markt voor koolzuurhoudende frisdranken en genereert daardoor voorspelbare kasstromen. En het managementteam van Coke heeft uitzonderlijk werk geleverd door een gezonde balans te handhaven die economische onzekerheden kan weerstaan en door verstandige investeringen te doen die de omzetgroei ten goede komen. Het bedrijf heeft ook consequent geld teruggegeven aan aandeelhouders via aandeleninkopen en dividenden. Morningstar hanteert voor het aandeel Coca-Cola een Fair Value van $60.

Het tweede aandeel dat Berkshire voor onbepaalde tijd wil houden is American Express (AXP). Berkshire bezit meer dan 20% van de aandelen in de creditcard-aanbieder. American Express heeft een grote economische machtspositie met zijn gesloten netwerk. Het bedrijf geeft creditcards uit, beheert het betalingsnetwerk en onderhoudt een directe relatie met de winkelier, waardoor het de volledige economische winst van een enkele creditcardbetaling kan opstrijken. Daardoor is het bedrijf minder afhankelijk van nettorentebaten dan zijn concurrenten. Het bedrijf heeft een benijdenswaardige positie bij kleine en middelgrote bedrijven in Amerika, wat de sterke financiële positie versterkt. Wij schatten de reële waarde van American Express op $190 per aandeel.

Het laatste aandeel-voor-altijd in de beursgenoteerde portefeuille van Berkshire Hathaway is Occidental Petroleum (OXY). Berkshire bezit meer dan 28% van de uitstaande aandelen van het bedrijf. Oxy is een van 's werelds grootste onafhankelijke olie- en gasproducenten. Buffett denkt dat de leidende positie van het bedrijf op het gebied van koolstofopvang ook vruchten kan afwerpen. Morningstar is van mening dat Oxy een No Moat heeft, wat grotendeels te wijten is aan de dure overname van Anadarko Petroleum in 2019. Die aankoop heeft een deuk geslagen in de winstgevendheid van Oxy. Maar het management heeft de schulden op de balans van het bedrijf afgebouwd en wij denken dat de boeken er beter uitzien dan in jaren. We verwachten dat de financiële gezondheid van Oxy zal blijven verbeteren. Wij denken dat dit aandeel $56 waard is.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Susan Dziubinski  Susan Dziubinski is senior product manager bij Morningstar.com

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten