Wat wordt de volgende beursgang na Reddit?

Reddit gaat naar de beurs in New York en hoopt minstens $500 miljoen op te halen. Is dit de start van een heuse IPO revival? Morningstar zet vier waarschijnlijke kandidaten voor een beursgang voor u op een rij.

Sunniva Kolostyak 18 maart, 2024 | 10:40
Facebook Twitter LinkedIn

rocket taking off

Reddit gaat binnenkort naar de beurs aan de New York Stock Exchange met het tickersymbool RDDT. Het sociale-media platform mikt op ruim $500 miljoen om bij beleggers te kunnen ophalen, wat het bedrijf waardeert op $6,4 miljard.

Deze aanstaande initial public offering (IPO) is het eerste grote social media bedrijf sinds Pinterest (PINS) in 2019. In de tussentijd waren er echter ook andere nieuwe noteringen die de aandacht trokken, zoals in de afgelopen maanden Arm Holdings (ARM), Instacart (Maplebear) (CART), Klaviyo (KVYO) en de Duitse schoenmaker Birkenstock (BIRK).

Zij slaagden er geen van allen in om de IPO-markt aan te wakkeren Daarom wordt de beursgang van Rediit een test case voor de markt, zegt Morningstar's Europese markt strateeg Michael Field: "Een succesvolle IPO kan anderen verleiden om er ook eens naar te kijken. Maar het is lastig te zeggen os het een succes zal worden en of de bereidheid er is bij bedrijven. Enerzijds staan de aandelenmarkten op all-time highs, maar anderzijds zijn beleggers voorzichtig over IPO's."

Volgens data van Morningstar's PitchBook zijn er verschillende andere bedrijven moelijk kandidaat voor een beursgang dit jaar. Daar kwamen 20 namen uit rollen die nu met durfkapitaal zijn gefinancierd.

 

Waarom gaat Reddit naar de beurs?

Reddit, eigenaar van het gelijknamige sociale-media platform, heeft al eerder voor een buzz op de aandelenmarkt gezorgd, vooral door de rol die de WallStreetBets-gemeenschap speelde in de gekte rond meme-aandelen in 2021, waarbij de beurskoersen van aandelen zoals GameStop (GME) en AMC kunstmatig werden opgeblazen door Reddit-gebruikers. Van deze geplande beursgang zullen trouwe Redditors waarschijnlijk ook profiteren, omdat het bedrijf van plan is om een aantal aandelen tegen de uitgifteprijs voor hen te reserveren.

Financieel gezien verbetert de kasstroom van het bedrijf, maar het is nog niet winstgevend. Over 2023 rapporteerde het een nettoverlies van $90,8 miljoen (op een omzet van $804 miljoen). Een beoogde waardering van $6,4 miljard is dan ook aanzienlijk minder dan de waardering van $10 miljard die in 2021 nog rond ging, volgens PitchBook. Om het bedrijf een boost te geven, moeten de plannen om de ontluikende advertentiebusiness uit te breiden en de inkomstenbronnen te diversifiëren eerst vrucht afwerpen.

Dit plan omvat het in licentie geven van de enorme hoeveelheid gebruikersgegevens aan derden voor verschillende doeleinden, waaronder onderzoek en het trainen van modellen voor kunstmatige intelligentie. Analisten zeggen dat dit de aandacht van beleggers zou kunnen trekken, vooral gezien het verband met het AI-thema, dat de markten al een tijdlang opstuwt. Maar strateeg Field van Morningstar merkt op dat het AI-thema weliswaar een succes was voor Arm, maar dat "AI iets heel anders is en dat Reddit niet de steun heeft die AI heeft". 

Wie wordt de volgende beursgang?

Analisten van PitchBook hebben gezocht naar startups die gefinancierd zijn met durfkapitaal (venture capital, VC) en overtuigende IPO-kenmerken hebben, zoals sterke omzetgroei en margepotentieel, duurzame bedrijfsmodellen, bekwame managementteams met een succesvolle staat van dienst en producten of technologie aanbieden met realistische kansen op disruptie van een bestaande industrie en sterke groei. Van onderstaand overzicht zijn vier namen min of meer Europees.

 

IPO kandidaat 1: Klarna

• Omzet: $549,5 miljoen in Q3 2023, $2,1 miljard in afgelopen 12 maanden;
• Beursgenoteerde concurrenten: Affirm (AFRM), PayPal (PYPL), Sezzle (SEZL);
• IPO waarschijnlijkheid: 92%.

Klarna is een toonaangevend buy-now-pay-later bedrijf dat actief is in de VS, Europa en Australië. De kernproducten van het bedrijf zijn renteloze kortetermijnleningen waarmee consumenten hun aankopen in meerdere termijnen kunnen betalen, maar het bedrijf biedt ook leningen met rente op langere termijn, betaalpassen, een AI-winkelapp en B2B-oplossingen voor winkeliers. Klarna haalt zijn inkomsten voornamelijk uit handelaarsvergoedingen, rente-inkomsten, interchange en affiliate marketing. 

Reden voor een beursgang
Klarna is marktleider in de buy-now-pay-later sector en heeft zijn marktaandeel steeds verder uitgebreid. Het bedrijf heeft momenteel wereldwijd 150 miljoen actieve gebruikers en twee miljoen dagelijkse transacties. Affirm, Klarna's naaste concurrent in de VS, heeft slechts 17,6 miljoen van de eerstgenoemde groep.

Het bedrijf bestaat al bijna twee decennia en heeft nu veel opmerkelijke investeerders op zijn kapitaallijst staan. Dit zorgt echter ook voor complexiteit in Klarna's kapitaalstructuur. Een beursgang zou dit vereenvoudigen door preferente aandelen om te zetten in gewone aandelen. Bovendien heeft de directeur van Klarna onlangs publiekelijk commentaar gegeven op een beursgang op korte termijn.

Klarna heeft zijn financiën gestaag verbeterd. In het vierde kwartaal van 2023 steeg de omzet van Klarna met 26% op jaarbasis tot $704,2 miljoen en verbeterde het nettoverlies met 76,1% tot $43,5 miljoen. Het bedrijf verminderde ook de kredietverliezen met 32,3% tot $373,3 miljoen afgelopen jaar en zag een kredietverliespercentage van 0,4% voor boekjaar 2023. Klarna bereidt zich voor op een mogelijke beursgang en heeft ook gekeken naar diversificatie van zijn inkomstenstromen via zijn debetkaart, inkomsten uit affiliate marketing en de onlangs gelanceerde abonnementsdienst.

Door Rudy Yang, senior analist opkomende technologie, PitchBook

 

IPO kandidaat 2: Northvolt

• Omzet: $179,3 miljoen in 2022;
• Beursgenoteerde concurrenten: BYD (002594), Panasonic (6752);
• IPO waarschijnlijkheid: 97%.

Northvolt produceert batterijen met een lage CO2-voetafdruk voor mobiliteit en stationaire energieopslagtoepassingen. Het bedrijf is opgericht door voormalige Tesla-medewerkers en richt zich op lithium-ion samenstelling van batterijen, maar ontwikkelt en produceert ook batterijen met natrium-ion samenstelling en ontwikkelt batterijrecyclingtechnologie. Northvolt richtte zich aanvankelijk op Europese markten, maar breidt de productie nu uit naar Noord-Amerika.

Reden voor een beursgang
Na de levering van haar eerste commerciële batterijen in 2022 is Northvolt haar wereldwijde productiecapaciteit snel aan het opschalen. De bouw van de 'Ett' gigafabriek in Zweden begon in 2019 en de capaciteit wordt uitgebreid voor zowel celproductie als recycling. Tegelijkertijd bouwt Northvolt haar eerste gigafabriek in Noord-Amerika met de aankondiging van 'Northvolt Six' in Montreal, die naar verwachting in 2026 met de commerciële productie zal beginnen. In totaal heeft het bedrijf twee operationele productiefaciliteiten en nog eens vier in aanbouw of planning.

Een beursnotering zou Northvolt waarschijnlijk beter in staat stellen om zowel eigen als vreemd vermogen aan te trekken, wat essentieel is in een kapitaalintensieve industrie als de batterijproductie. Tot nu toe heeft Northvolt $14,3 miljard opgehaald, inclusief subsidies en schuldfinanciering.

Northvolt bevindt zich in een relatief unieke positie op de Europese markten door haar omvang en de schaarste aan producenten van lithium-ion en natrium-ion batterijen in Europa. De primaire productiefaciliteit van het bedrijf in Zweden ligt in het noorden van het land, dicht bij een aanzienlijke waterkrachtinfrastructuur, die relatief goedkope CO2-arme elektriciteit levert. Veel van zijn concurrenten zijn gevestigd in Oost-Azië, dat momenteel blootstaat aan een verhoogd geopolitiek risico. Europese kopers hebben in het verleden weinig keuze gehad over waar ze Li-ion-batterijen kopen, dus Northvolt lijkt klaar om hiervan te profiteren.

De omzet van Northvolt is de afgelopen twee jaar gestaag gegroeid, maar de hoge kosten voor het opschalen van de productiecapaciteit hebben geleid tot negatieve EBIT-marges. Het bedrijf richt zich nu op snelgroeiende toepassingen in zowel stationaire energieopslag als mobiliteit. Tot de huidige investeerders behoren grote Europese autobedrijven zoals Volvo en Volkswagen, terwijl Northvolt klanten heeft als BMW, Fluence, Scania, Volkswagen, Volvo Cars en Polestar.

Door John MacDonagh, senior analist opkomende technologie, PitchBook

 

IPO kandidaat 3: Getir

• Omzet: $460,5 miljoen in 2022;
• Beursgenoteerde concurrenten: Delivery Hero (DHER), DoorDash (DASH), Deliveroo (ROO);
• IPO waarschijnlijkheid: 91%.

Bezorgdienst Getir is gespecialiseerd in ultrasnelle bezorging van kruidenierswaren en gemakswinkels. Via de mobiele app van Getir kunnen klanten een brede selectie van kruidenierswaren, huishoudartikelen en andere gemaksproducten bekijken en binnen enkele minuten laten bezorgen. Het unieke verkoopargument van Getir is de belofte van een snelle levering, meestal binnen 10 tot 15 minuten, waardoor het een handige optie is voor consumenten die onmiddellijke verkrijgbaarheid van alledaagse boodschappen wensen.

Reden voor een beursgang
Getir heeft meer dan $2,3 miljard aan venture capital-financiering opgehaald. De recente down-ronde van het bedrijf verlaagde de waardering van $11,8 miljard naar $2,5 miljard, wat mogelijk duidt op de erkenning van het nieuwe economische paradigma en de wens van het bedrijf om zich te herpositioneren voor een aantrekkelijke beursnotering. Bekende durfkapitaalbedrijven, waaronder Tiger Capital, Goodwater Capital, Sofina en Sequoia, hebben in de groei van het bedrijf geïnvesteerd.

Ondanks het feit dat Getir een relatief jong bedrijf is (het werd opgericht in Istanbul in 2015), heeft het agressief uitgebreid; het is actief in dichtbevolkte Europese steden zoals Londen, Berlijn, Amsterdam en Parijs, naast 28 provincies in Turkije. Het heeft ook verschillende toonaangevende bedrijven overgenomen, waaronder FreshDirect, Gorillas en Blok, waardoor het zijn bereik verder heeft vergroot.

De toenemende vraag van consumenten naar gemak en on-demand diensten, vooral in de nasleep van de covid-pandemie, creëert ook een gunstige marktomgeving voor Getir's kruideniersbezorgactiviteiten. Aangezien de voorkeur van de consument blijft verschuiven naar online winkelen en instant bevrediging, is Getir goed gepositioneerd om hiervan te profiteren.

Door Alex Frederick, senior analist opkomende technologie, PitchBook

 

IPO kandidaat 4: Stripe

• Omzet: $3,2 miljard in 2022, $2,6 miljard in 2021;
• Beursgenoteerde concurrenten: Adyen (ADYEN);
• IPO waarschijnlijkheid: 96%.

Stripe begon als een ontwikkelaar van e-commerce diensten en heeft sindsdien meerdere financiële producten toegevoegd, waaronder fraudedetectie en -preventie, facturering, betaalterminals, CO2-verwijdering, verkoop/BTW-belastingtools en meer.

Reden voor een beursgang
Stripe is 14 jaar oud, heeft $9,1 miljard opgehaald en heeft waarschijnlijk liquiditeit nodig voor werknemers en investeerders. De inkomstenbasis is groot en het heeft een sterk groeiprofiel dat vergelijkbaar is met dat van andere beursgenoteerde bedrijven. Belangrijke vragen die de timing van de beursgang zullen bepalen, zijn onder andere in hoeverre grote investeerders, inclusief de eigen werknemers, Stripe pushen om naar de beurs te gaan.

De meeste venture capital investeerders zijn notoir afwachtend als het aankomt op het pushen voor een beursnotering, afhankelijk van of de oprichters en hun VC's denken dat het nu het juiste moment is om Stripe te onderwerpen aan de kritische blik van de publieke markten. Hierdoor verschuift de operationele focus vaak naar margevergroting.

Handelsdata geven aan dat de waardering van Stripe tot meer dan $70 miljard is gestegen ten opzichte van $50,0 miljard bij de vorige verhoging, maar nog steeds onder de piekwaardering van $90,0 miljard ligt. We merken op dat secundaire handel het bedrijf veel hoger heeft gewaardeerd. De stijging suggereert een sterke omzetgroei en een positief margetraject. Investeerders in Stripe's laatste ronde van $6,9 miljard zouden 40% rendement maken op een waardering van $70 miljard.

Net als Instacart telt de kapitalsatietabel van Stripe veel investeerders die hebben geïnvesteerd in zowel vroege als late stadia. Het is waarschijnlijk in-the-money op zijn positie. Daardoor zijn er waarschijnlijk minder grote aandeelhouders die onder water staan en willen wachten op een betere waardering. 

Door James Ulan,  senior analist opkomende technologie, PitchBook

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sunniva Kolostyak  is data journalist bij Morningstar.co.uk

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten