Heeft Amerikaanse inflatie renteverlaging in mei gedwarsboomd?

De inflatie in de Verenigde Staten beweegt de goede kant op, maar blijft toch hardnekkig hoog, en dat is nog niet voldoende om een renteverlaging door de Fed snel mogelijk te maken. Morningstar's Amerikaanse hoofdeconoom streept mei af en verwacht op zijn broegst in juni een renteverlaging in de VS.

Tom Lauricella 19 maart, 2024 | 14:10
Facebook Twitter LinkedIn

federal reserve graphic

Hoger dan verwachte cijfers over de inflatie in de Verenigde Staten blijken opnieuw hardnekkig, waardoor het minder waarschijnlijk wordt dat de Federal Reserve de rente eerder zal verlagen dan de vergadering in juni.

Het rapport over de consumentenprijsindex van februari liet een inflatie zien die iets hoger was dan verwacht - zowel met als zonder rekening te houden met de volatiele voedsel- en energiekosten. Het toonde een inflatie van 3,2% ten opzichte van een jaar eerder, boven de consensusverwachting van 3,1% van FactSet. De kern-CPI, exclusief voedsel- en energiekosten, steeg met 3,8% en overtrof daarmee de verwachtingen van een stijging met 3,7%.

CPI vs. Core CPI

Source: Bureau of Labor Statistics, February 29, 2024

Woonlasten houden inflatie hoog

Zoals al maanden het geval is, blijven de kosten voor huisvesting de belangrijkste drijvende kracht achter de stijging van de inflatie, zij het in februari in een lager tempo dan in januari. Tegelijkertijd werd de inflatie van vorige maand gestimuleerd door hogere gasprijzen.

Hoewel de inflatie aanzienlijk is gedaald sinds de piek in 40 jaar tijd die in 2022 werd bereikt, is de verbetering in de afgelopen maanden tot stilstand gekomen. Omdat de economie gezond blijft, met een solide banengroei, wordt het moment waarop de Fed naar verwachting zal beginnen met het verlagen van de rente steeds verder naar achteren geschoven. Bovendien denken steeds meer marktvolgers dat de verwachte renteverlagingen kleiner zullen zijn in 2024 dan eerder verwacht.

"Het rapport van vandaag zou inflatieoptimisten meer zorgen moeten baren dan dat van vorige maand", zegt Preston Caldwell, hoofdeconoom VS bij Morningstar. "Hoewel de wooninflatie in februari daalde ten opzichte van januari, steeg de inflatie in kerngoederen en andere diensten. Een renteverlaging door de Fed in mei is nu erg onwaarschijnlijk, maar we verwachten nog steeds dat de komende inflatiecijfers voldoende zullen verbeteren om een verlaging in juni mogelijk te maken."

Consumer Price Index

Month-over-month changes

Source: Bureau of Labor Statistics, February 29, 2024

Wat jaagt de inflatie aan?

In februari werd volgens het Amerikaanse statistiekbureau meer dan 60% van de totale stijging van de CPI gedreven door de kosten voor huisvesting en de gasprijzen. De gasprijzen stegen met 3,8%. Die stijging volgde echter op vier opeenvolgende maanden van dalingen, waaronder een daling van 3,3% in januari. Morningstar-econoom Caldwell merkt op dat de stijging van de kerninflatie vooral werd veroorzaakt door tweedehands auto's en kleding. De diensteninflatie steeg vooral door hogere luchtvaarttarieven - deels een gevolg van duurdere vliegtuigbrandstof.

Change in Selected CPI Components

Source: Bureau of Labor Statistics, February 29, 2024

"Als we de volatiliteit van maand tot maand uitvlakken, ziet het plaatje er voor de periode van drie maanden iets anders uit," zegt Caldwell. "Het klopt dat de kerninflatie steeg naar 4,2% op jaarbasis in de afgelopen drie maanden, de hoogste sinds juni 2023. Maar de boosdoener achter de hoge inflatie is nog steeds vooral onderdak, waar de prijzen in de afgelopen drie maanden met 6,2% op jaarbasis stegen. Kerngoederen exclusief onderdak stegen slechts 2,8% op jaarbasis."

Caldwell zegt dat de ontwikkeling van de huurprijzen nog steeds wijst op een aanhoudende daling van de woninginflatie. "Dat zou de kerninflatie het komende jaar omlaag moeten drijven." Caldwell betwijfelt ook of de stijging van de kerninflatie voor goederen in februari zal aanhouden: "De prijsstijgingen van tweedehands auto's in februari werd niet geëvenaard door de groothandelsprijzen, die nog steeds een neerwaartse trend vertonen. "Meer in het algemeen blijven de omstandigheden in de toeleveringsketen enorm verbeterd in vergelijking met hun verstoorde staat rond 2021 en 2022. Dat zou een neerwaartse druk moeten blijven uitoefenen op kerngoederen."

Caldwell zegt ook dat het goede nieuws over de lonen in het banenrapport van februari pleit voor minder inflatiedruk in de toekomst. "Onze samengestelde maatstaf voor de loonstijging van 4,7% op jaarbasis is slechts ongeveer 1 procentpunt hoger dan het niveau dat overeenkomt met een inflatie van 2%. Normalisatie van de loongroei zou de inflatie over het algemeen moeten afkoelen, vooral in de kerndiensten exclusief huisvesting."

 

Wanneer zal de Fed de rente verlagen?

Voor aanwijzingen over de timing van een renteverlaging door de Fed wijst Caldwell op de gevolgen van de CPI voor de door de centrale bank gekozen maatstaf voor inflatie: de prijsindex voor persoonlijke consumptieve bestedingen. Hoewel veel beleggers en de pers zich meestal richten op het maandelijkse CPI-rapport, is het prijsdoel van de Fed van 2% gebaseerd op de PCE-inflatie.

Volgens Caldwell suggereert het CPI-rapport van februari een PCE-inflatie van 0,3% exclusief voedsel en energie, of ruwweg 3,7% op jaarbasis. "Dat is zeker te hoog voor de Fed om een renteverlaging te overwegen. Met nog maar één CPI-rapport voor de Fed-vergadering van 1 mei lijkt het nu erg onwaarschijnlijk dat de Fed de rente tijdens die vergadering zal verlagen. Voordat de Fed in juni vergadert, komen de CPI-rapporten voor maart, april en mei. We verwachten dat een verbetering van de inflatie, in combinatie met een afzwakkende economische groei, de Fed ertoe zal aanzetten om de rente in juni te verlagen."

Federal-Funds Rate Target Expectations for June Meeting

Source: CMEFedWatch Tool, March 12, 2024

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Tom Lauricella  Tom Lauricella is editor van Morningstar Direct.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten