11 ondergewaardeerde dividendaandelen die consequent hun dividend verhogen

De term Dividend Aristocrats is komen overwaaien uit de VS, maar ook in Europa hebben we zulke dividendkampioenen. Morningstar zet 11 Europese aandelen op een rij die in de afgelopen 10 jaar consequent hun dividend hebben verhoogd en ook nog eens ondergewaardeerd zijn volgens Morningstar.

Fernando Luque 20 maart, 2024 | 11:28
Facebook Twitter LinkedIn

pila de monedas

Europese beleggers houden van dividendaandelen. Het bewijs hiervoor is het dividendrendement van de Morningstar Europe Index dat 3,04% bedraagt (per ultimo februari 2024), terwijl het dividendrendement van de Morningstar US Market TR Index niet verder komt dan 1,03%.

Dat is niet zomaar een statistiek. Historisch gezien hebben Europese aandelen hogere dividenden betaald dan Amerikaanse bedrijven. Vijf jaar geleden, in februari 2019, was het dividendrendement voor de Europese index bijvoorbeeld 3,4% vergeleken met 1,9% voor de Amerikaanse index.

De sectorsamenstelling van de indices heeft hier natuurlijk veel mee te maken. Er staan enkele gezondheidszorgaandelen in de top 10 van de Morningstar Europe Index; Novo Nordisk, Novartis, AstraZeneca en Roche Holding. Dat zijn over het algemeen goede dividendbetalers, terwijl de Amerikaanse index wordt gedomineerd door technologieaandelen (Microsoft, Apple en Nvidia) en communicatiediensten (Meta Platforms en Alphabet), die minder herkenbaar zijn vanwege hun dividend.

 

 

 

Europese dividendaristocraten

Dividend aristocraten slaat op de bedrijven in de S&P 500 die hun dividend in de afgelopen 25 jaar elk jaar hebben verhoogd. De S&P heeft zelfs een index gemaakt met de naam S&P 500 Dividend Aristocrats, die door verschillende ETF's wordt gevolgd.

Maar dit concept is te verbeteren door Morningstar's aandelenkoers/Fair Value verhouding als maatstaf toe te voegen. De Morningstar koers/Fair Value ratio is de verhouding tussen de actuele aandelenkoers en de reële waarde die Morningstar's aandelenanalisten aan een aandeel toekennen.

Als we dat toepassen  op de aandelen in de Morningstar Europe Index, resulteert dat in onderstaande lijst van 11 bedrijven die consistent hun dividend jaar na jaar hebben verhoogd in de afgelopen 10 jaar en die momenteel noteren met een korting, dus hun actuele aandelenkoers ligt beduidend lager dan de Fair Value die Morningstar calculeert (koers/Fair Value lager dan 1 per 14 februari 2024).

 

Roche springt eruit met dividendrendement 

Het opvallendste aandeel op de lijst is Roche Holding (ROG). Het is niet alleen een van de aandelen die zijn dividend de afgelopen 10 jaar het meest heeft verhoogd, maar het is ook het goedkoopste op de lijst (het noteert tegen een korting van bijna 40%) en een van de hoogste dividendrendementen, namelijk een rendement voor de komende 12 maanden van 4,1%.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten