Dit zijn de winnaars van de Morningstar Awards for Investing Excellence 2024

Morningstar maakt de winnaars bekend! Dit zijn de beleggingsfondsen en fondshuizen die de prestigieuze Morningstar Awards for Investing Excellence Nederland 2024 in de wacht slepen.

Jeffrey Schumacher, CFA 21 maart, 2024 | 19:44
Facebook Twitter LinkedIn

award winners together

De Morningstar Awards for Investing Excellence Nederland 2024 worden uitgereikt aan die beleggingsfondsen die zich niet alleen hebben onderscheiden op basis van hun uitstekende historische, voor risico gecorrigeerde rendement, maar die zich naar de mening van Morningstar’s fondsanalisten ook distingeren van de concurrentie door een uitstekend beheerteam en een bewezen beleggingsproces.

Dat geeft deze strategieën naar verwachting het vermogen om ook in de toekomst superieure rendementen te realiseren voor hun eindbeleggers in vergelijking met hun categoriebenchmark. Dit zijn de winnaars van de Morningstar Awards for Investing Excellence Nederland 2024 in de vier fondscategorieen en voor beste fondshuis en beste duurzame fondshuis:

 

Beste Aandelenfonds Europa

 

Brandes European Value

Morningstar Medalist Rating: Gold
People Pillar Rating: High 
Process Pillar Rating: Above Average 

Brandes European Value wordt aangestuurd door een stabiel vijfkoppig beleggingscomité. Amelia Morris, Jeffrey Germain, Brent Woods, Luiz Sauerbronn en Shingo Omura houden zich samen al 10 jaar bezig met de strategie, waarbij Morris de afgelopen 20 jaar betrokken was. Elk van hen brengt een schat aan ervaring mee en ze worden ondersteund door een solide team van 22 fondsbeheerders en analisten.

Deze strategie is puur bottom-up, met een duidelijke focus op waardering en de bereidheid om tegen de massa in te gaan. Elk lid van het comité doet grondig fundamenteel onderzoek om ondergewaardeerde Europese aandelen te identificeren. De samenwerking van het team omvat onafhankelijke berekeningen van de intrinsieke waarde van potentiële beleggingen, waardoor een grondige beoordeling van elk aandeel wordt gegarandeerd. Ondanks de hoge risico's die verbonden zijn aan potentiële value traps, wijst hun staat van dienst erop dat ze in staat zijn meer juiste beslissingen te nemen dan verkeerde.

De onderscheidende strategie van Brandes European Value, die wordt gekenmerkt door een minimale aandacht voor benchmarks en een grotere allocatie naar small- en mid-cap aandelen, is misschien niet geschikt voor elke belegger. Beleggers met een langetermijnperspectief en tolerantie voor fluctuerende resultaten zijn echter goed gecompenseerd getuige het overtuigende track record.   

 

Beste Aandelenfonds Wereldwijd

 

Dodge & Cox Worldwide Global Stock Fund

Morningstar Medalist Rating: Gold
People Pillar Rating: High
Process Pillar Rating: High 

Dodge & Cox Global Stock profiteert van het beste dat Dodge & Cox te bieden heeft. De strategie is gebaseerd op twee andere indrukwekkende Dodge & Cox-strategieën, maar baant tegelijkertijd zijn eigen weg. Veel ideeën voor deze portefeuille komen van de met een Gold-rating gewaardeerde strategieën Dodge & Cox Stock en Dodge & Cox International Stock.

Maar dit is geen simplistische mix van die twee portefeuilles. Deze strategie heeft zijn eigen beleggingscommissie, waarin topmanagers van het bedrijf zitting hebben, zoals voorzitter Roger Kuo, CIO David Hoeft en research directeur Steven Voorhis. Dodge & Cox werft en behoudt bedachtzame, leergierige analisten, vaak afkomstig van topopleidingen in de Verenigde Staten. Velen zijn aandeelhouder van het bedrijf, dus ze hebben aantrekkelijke prikkels om te blijven.

De getalenteerde wereldwijde sectoranalisten zoeken bedrijven met sterke concurrentievoordelen, een goed groeipotentieel en een getalenteerde management, waarbij ze soms profiteren van slecht nieuws of moeilijke economische omstandigheden om deze aandelen goedkoop op te pikken. De managers vertrouwen voornamelijk op aandelenspecifieke factoren bij het samenstellen van de portefeuille, zodat de blootstelling aan sectoren, regio's en landen zich kan onderscheiden van die van andere portefeuilles en de index.

Deze manier van beleggen is niet gemakkelijk door de bereidheid van de beheerders om zich te wagen aan onbeminde aandelen, sectoren en landen op zoek naar waarde, maar de managers gaan er meestal goed mee om. Hoewel de rendementen vaak volatiel zullen zijn, zouden geduldige beleggers moeten worden beloond. 

 

Beste EUR Obligatiefonds

 

BlueBay Investment Grade Bond Fund S EUR

Morningstar Medalist Rating: Silver
People Pillar Rating: Above Average
Process Pillar Rating: High

BlueBay Investment Grade Bond profiteert van continuïteit in zowel de beleggingsaanpak als het ervaren portefeuillebeheerteam. Marc Stacey en Tom Moulds zijn de hoofdbeheerders en Andrzej Skiba is sinds 2008 betrokken bij de selectie in de VS. Stacey kwam in 2004 bij BlueBay en werd co-manager op deze strategie in augustus 2013, terwijl Moulds in 2005 toetrad en in 2016 medebeheerder werd. Van 2003 tot eind 2017 was Raphael Robelin hoofdbeheerder van deze strategie, maar vanaf 2013, toen hij co-CIO werd, raakte hij geleidelijk minder betrokken bij het dagelijks bestuur dat in 2015 werd overgedragen aan het huidige team.

Het fonds is erop gericht om na kosten 150 basispunten beter te presteren dan de iBoxx Euro Corporate Index, met een doelstelling 100 basispunten outperformance te generen door middel van effectenselectie met de rest komend uit het aanpassen van de termijnstructuur en bèta. De looptijd wordt binnen een jaar van die van de benchmark gehouden en hoogrentende obligaties zijn beperkt tot 15% van de activa. Bij het beleggingsproces wordt gebruik gemaakt van een breed scala aan interne middelen waaronder drie portefeuillebeheerders, zes macrospecialisten en negen ervaren kredietanalisten.

 

Beste Euro-Allocatiefonds

 

Vanguard LifeStrategy 60% Equities ETF EUR Acc

Morningstar Medalist Rating: Gold
People Pillar Rating: Above Average
Process Pillar Rating: Above Average

Deze ETF hanteert een eenvoudige en goedkope benadering van beleggen in een wereldwijd gediversifieerde portefeuille van obligaties en aandelen, waardoor het voor veel beleggers een goede lange termijnoptie is. Dit op de beurs verhandelde fonds heeft een statische aandelenblootstelling van 60% waarover Vanguard’s activa allocatie comité en de strategie groep nauwlettend waakt. Het comité beoordeelt die allocatie jaarlijks, hoewel die zelden verandert. De herbalancering vindt meerdere keren per week plaats, zodat beleggers steeds weten wat blootstelling ze krijgen.

Het team gebruikt Vanguard ETFs om de kosten te minimaliseren en de aandelenblootstelling weerspiegelt de wereldwijde marktkapitalisaties. Binnen de vastrentende portefeuille is er een voorkeur voor staatsobligaties. De gedachte is dat staatsobligaties over het algemeen voor een effectievere diversificatie van het aandelenrisico hebben gezorgd dan obligaties met een lagere kredietrating, die vaak een significante correlatie vertonen met aandelen. Als gevolg hiervan is de gemiddelde looptijd van de obligatieportefeuille groter dan die van hun categoriegenoten wat zich vertaalt in een hogere rentegevoeligheid. In 2023 eindigde deze tracker binnen het eerste deciel van de Morningstar categorie.

awards 2024- smal

 

Asset Manager Award

De Morningstar Award for Investing Excellence voor het beste fondshuis wordt uitgereikt aan het fondshuis dat zich niet alleen onderscheidt op basis van uitstekende prestaties van de beheerde beleggingsfondsen, maar dat ook naar de mening van de fondsanalisten van Morningstar beschikt over een uitmuntende beleggingscultuur en de belangen van beleggers voorop stelt. De fondshuis beoordeling, die onderdeel is van de analyse die leidt tot de Morningstar Medalist Rating, speelt hierin een belangrijke rol. Dit is de winnaar van 2024.

 

RBC BlueBay

Parent Pillar Score: Above Average

RBC BlueBay is een in Londen gevestigde vermogensbeheerder die gespecialiseerd is in vastrentende strategieën. De onderneming werd opgericht in 2001 en werd eind 2010 overgenomen door Royal Bank of Canada. Op 1 april 2023 werden BlueBay en RBC Global Asset Management UK geconsolideerd als RBC GAM UK en opereren vanaf dat moment als één bedrijf. BlueBay heeft zijn merk behouden en gebruikt RBC BlueBay als bedrijfsnaam in EMEA/Azië. CIO Mark Dowding behoudt de volledige autonomie en controle over het beleggingsproces van zijn strategieën.

Per juni 2023 beheerde RBC BlueBay 108 miljard dollar aan traditionele investment-grade en high-yield obligaties, opkomende markten, gestructureerde kredieten, converteerbare obligaties en multi-asset obligatiefondsen. De fondsstromen zijn de afgelopen jaren over het algemeen positief geweest, ondanks een uitdagend marktklimaat. Het vermogen van het bedrijf om oplossingen op maat aan te bieden is populair gebleken bij investeerders. Wij denken dat RBC BlueBay over de benodigde expertise beschikt om zijn gediversifieerde productaanbod te beheren.

Na de invoering van het RBC-beloningsbeleid is de variabele beloning nu meer gericht op prestaties over drie en vijf jaar. Dat is een verbetering ten opzichte van de vorige structuur die gericht was op kortetermijnprestaties.

Eén van de zorgen uit het verleden was het hoge personeelsverloop binnen de beleggingsteams. Dit is echter verholpen en bevindt zich tegenwoordig op een lager niveau. Tegelijkertijd is er de afgelopen jaren per saldo beleggingspersoneel bijgekomen, terwijl er ook middelen zijn toegevoegd in andere functies, zoals klantenservice en verkoop, risicobeheer, compliance en IT.

Over het geheel genomen heeft RBC BlueBay een sterke reputatie op het gebied van vastrentende waarden. Onder één paraplu komen met RBC betekent meer afstemming met RBC GAM UK en de manier waarop het opereert, inclusief de beloningsstructuur. Het bedrijf heeft op een aantal fronten verbeteringen laten zien, zoals personeelsverloop, het aan boord houden van beheerders en beloningsstructuur.

 

Asset Manager Sustainable-Investing Award

aan het fondshuis dat niet alleen goed scoort op basis van Morningstar’s duurzaamheidsdata, maar ook sterk gecommitteerd is aan de integratie van milieu, sociale en bestuurlijke factoren in het fondsaanbod. Deze fondshuizen hebben doorgaans een duidelijk gedefinieerde ESG filosofie, een sterke mate van ESG-integratie in beleggingsprocessen en adequate middelen om duurzaamheidsonderzoek te doen. Daarnaast kenmerken deze fondshuizen zich door hun omvangrijke engagement en proxy-voting activiteiten. Dit is de winnaar van 2024.

 

Impax

Morningstar ESG Commitment Level: Leader 

Duurzaam beleggen vormt sinds de oprichting in 1998 de kern van de cultuur van Impax en dit komt tot uiting in het productaanbod dat volledig is gericht op duurzame fondsen. Het bedrijf kenmerkt zich door haar doordachte, grondige benadering van duurzaam beleggen, de uitgebreide en ervaren middelen en sterke active ownership praktijken.

Bij de oprichting was het bedrijf een pionier op het gebied van duurzaam beleggen door zich te concentreren op oplossingen om de schaarste aan hulpbronnen aan te pakken, waaronder alternatieve energie, water en afvalbeheer. Sindsdien heeft het bedrijf zijn productassortiment uitgebreid, terwijl het trouw blijft aan zijn focus op duurzaamheid. Als gevolg van deze focus zijn de verschillende beleggingsbenaderingen eerder gebaseerd op positieve inclusie dan op negatieve screenings of uitsluitingen.

Het ESG-onderzoek van Impax wordt grotendeels intern gegenereerd. ESG-analyses bij Impax worden uitgevoerd door de beleggingsteams, met name het beursgenoteerde aandelenteam. Dit is een stabiel team van ruim 35 leden dat kan bogen op een schat aan ervaring, zowel op beleggingsgebied als op het gebied van duurzaamheid. Het Sustainability and Stewardship-team van Impax, onder leiding van de ervaren Lisa Beauvilain, biedt ondersteuning en toezicht. Het team is de afgelopen jaren versterkt, zonder dat teamleden vertrokken.

Naast het robuuste eigen ESG-onderzoek en de tools van het bedrijf, waaronder een ESG-beoordeling en -score op bedrijfsniveau, wordt het hoogwaardige ESG-onderzoek ondersteund door de regelmatige publicatie van inzichtelijke thought leadership-stukken. Bovendien is de duurzame beleggingsfilosofie van Impax terug te vinden in de proxy-voting-strategie. Trouw aan haar DNA heeft het bedrijf alle belangrijke ESG-aandeelhoudersresoluties gesteund waarover het de afgelopen drie volmachtseizoenen heeft gestemd. 

awards 2024- smal

In aanloop naar de Awards-uitreiking hebben we uiteengezet hoe de selectie van de genomineerden en de winnaars plaatsvindt. Dat leest u hier.

Meer weten over de achtergronden? De volledige methodologie achter de Morningstar Awards for Investing Excellence vindt u hier

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten