Welke uitgever is het interessantst, Wolters Kluwer of RELX?

Morningstar volgt opnieuw de professionele uitgevers zoals RELX, Wolters Kluwer en Thomson Reuters. Alledrie doen ze in de basis hetzelfde en profiteren ze volop van AI. Het aandeel RELX is ondergewaardeerd op de beurs; het is niet alleen daarom favoriet, maar ook vanwege zijn schaalgrootte.

Rentsje de Gruyter 25 maart, 2024 | 10:47
Facebook Twitter LinkedIn

Vraag aan Morningstar-analist Rob Hales welk Nederlands uitgeversaandeel je op dit moment het beste kunt kopen, RELX of Wolters Kluwer, en hij hoeft niet lang na te denken. Het Britse RELX, dat veel Nederlandse particuliere beleggers nog zullen kennen uit de tijd dat het Nederlands-Brits was en Reed Elsevier heette, heeft zijn grote voorkeur. Die voorkeur is gebaseerd op een aantal zaken, zo blijkt uit het rapport dat Hales eerder deze maand schreef, omdat hij bij Morningstar vanaf nu de uitgevers volgt.

RELX (REN) en Wolters Kluwer (WKL) hebben beide een notering op de Amsterdamse beurs en maken beide deel uit van de AEX index. De twee richten zich op het ontwikkelen van samengestelde data, analyses en software, die gevoed is door en gebaseerd op de enorme databases die de bedrijven beheren.

Daarbij zetten ze volop kunstmatige intelligentie (AI) in en dat doen zij al jaren. Als je bijvoorbeeld als gebruiker van LexisNexis, een van de databases van RELX die juristen, wetenschappers en journalisten gebruiken, een zoekvraag intikt, is het antwoord nu al daarom fijnmaziger, minder generiek dan wanneer je dat op ChatGPT doet, zo schreef Het Financieele Dagblad afgelopen najaar. Het bedrijf zou zijn systeem bovendien met ‘echte’ juristen trainen, om de betrouwbaarheid van zijn antwoorden te vergroten.

 

Morningstar statistieken over aandeel RELX

• Fair Value Estimate: €42,75
• Morningstar Rating: 4 sterren
• Economic Moat Rating: Wide
• Uncertainty Rating: Low

Morningstar statistieken over aandeel Wolters Kluwer

• Fair Value Estimate: €137
• Morningstar Rating: 3 sterren
• Economic Moat Rating: Wide
• Uncertainty Rating: Low

 

 

Transformatie naar digitaal

De afgelopen tien, vijftien jaar transformeerden zowel Wolters Kluwer als Relx zichzelf, van uitgeverijen van publiekstijdschriften en vakbladen tot digitale data- en software-ontwikkelaars. Daarmee handelen ze dus niet meer in ‘dood hout’, zoals uitgevers van print soms neerbuigend genoemd worden vanwege de steeds beperktere inkomsten van dat vak. In plaats daarvan handelen ze in data, software en analyses, waarvan de basis steeds verfijnde digitale technologie is.

In combinatie met de grote inzet van AI heeft dat de twee bedrijven de laatste tijd geen windeieren gelegd op de beurs: alles wat met tech en kunstmatige intelligentie te maken heeft, doet het daar fantastisch.

Soms iets té fantastisch, vindt analist Hales. Van de vier beursgenoteerde uitgeefbedrijven – naast RELX en Wolters Kluwer ook Thomson Reuters (TRI) en Clarivate (16A) – die ertoe doen in de zogeheten business information industry, wordt volgens hem in elk geval Thomson Reuters behoorlijk overgewaardeerd op de beurs.

 

Aandeel RELX is licht ondergewaardeerd

Het Canadees-Amerikaanse Thomson Reuters, dat in 2008 uit een fusie van twee partijen ontstond, heeft moment een beurswaarde van omgerekend iets meer dan €65 miljard (96,33 miljard Canadese dollars) versus bijna €75 miljard voor RELX, de nummer één in beurswaarde van de vier bedrijven. Maar waar het aandeel Thomson Reuters overgewaardeerd is, geldt voor Relx het omgekeerde, volgens analist Hales.

De beurskoers van een aandeel RELX mag afgelopen jaar dan behoorlijk gestegen zijn (een jaar geleden stond die rond de €29, de laatste maanden tussen de €35 en €40), dat is toch nog altijd minder dan de reële waarde per aandeel (Fair Value), die Hales inschat op €42,75. De koers van het aandeel Wolters Kluwer is afgelopen jaar harder gestegen: van rond de €113 een jaar geleden naar circa €145 nu. Daarmee is het nu licht overgewaardeerd, gezien Hales' Fair Value van €137.

Clarivate, een Amerikaans bedrijf dat hier onbekender is dan RELX, Wolters Kluwer en Thomson Reuters, is vergeleken met de andere drie nog een baby, met een beurswaarde van nog geen vijf miljard dollar (€4,4 miljard). Bij Wolters Kluwer is dat een kleine €35 miljard, nog altijd minder dan de helft van de marktwaarde van RELX.

De koers van het aandeel Clarivate noteert momenteel dicht in de buurt van zijn reële waarde: volgens Hales is de Fair Value nu $7,80 per aandeel (omgerekend circa €7,19), terwijl de beurskoers tussen de $7 en $9 (€6,45-€8,29) schommelt.

 

Schaalgrootte van RELX is doorslaggevend

Waarom is het aandeel RELX van de vier besproken data- en softwareleveranciers de top pick van analist Hales? Het kritieke verschil tussen RELX en Wolters Kluwer, Clarivate en Thomson Reuters is volgens hem de omvang van RELX. Die schaalgrootte is dermate omvangrijk dat RELX van de vier de in deze sector zeer hoge onderzoeks- en ontwikkelingskosten het beste kan opvangen. Dit type bedrijven heeft heel veel kapitaal nodig om die hoge vaste kosten te betalen. Hoe groter je bent, des te meer je kunt produceren en hoe makkelijker je die kosten terugverdient.

Mochten de koersen van Wolters Kluwer en Thomson Reuters op een gegeven moment weer een stuk dalen, dan zou het weer interessant kunnen worden om die aandelen te kopen, stelt analist Hales. Want de uitgeefbedrijven zijn om allerlei redenen wél waardevol: denk bijvoorbeeld aan hun immateriële activa, die gebaseerd zijn op hun unieke databases en de hoge drempel die klanten over moeten als zij zouden willen overstappen naar een andere dataleverancier.

Bovendien vormen de abonnementskosten voor databases en software maar een minuscuul percentage van de totale kosten voor de klanten van Wolters Kluwer, blijkt uit Hales’ analyse. De producten van de uitgever vergen slechts minder dan één procent van de totale kosten die hun klanten maken. Dat beperkt begrijpelijkerwijs de animo om over te stappen.

 

Groei voor uitgevers op lange termijn

Al met al zorgen deze factoren voor een hoge winstgevendheid, grote concurrentievoordelen en hoge terugkerende inkomsten bij zowel RELX en Wolters Kluwer als Thomson Reuters en Clarivate. Bij Wolters Kluwer vormen die terugkerende inkomsten bijvoorbeeld inmiddels meer dan 80% van de totale inkomsten. Die zijn vooral afkomstig uit abonnementen. Daar kleeft dus weinig risico aan.

Voor alle vier de bedrijven geldt dat ze de beschikking hebben over een zeer gediversifieerde portfolio van producten, met als eindgebruiker zeer uiteenlopende beroepsgroepen in verschillende sectoren. Sommige daarvan zijn ook nog eens niet-cylisch van aard, zoals de wetenschap en de gezondheidszorg.

De analist verwacht specifiek voor RELX en Wolters Kluwer dat hun inkomsten zullen blijven groeien met ongeveer 5% per jaar, ook omdat ze steeds meer producten verkopen uit de hardloperscategorieën software en analyses.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Rentsje de Gruyter  Rentsje de Gruyter schrijft freelance voor Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten