Dit zijn 10 ondergewaardeerde Europese aandelen van hoge kwaliteit

Ondanks stijgende aandelenmarkten in Europa, zijn er nog volop goede kansen te vinden voor ondergewaardeerde aandelen van Europese bedrijven van hoge kwaliteit. Morningstar zet er 10 voor u op eenn rij, waarbij Roche en Anheuser-Busch InBev eruit springen.

Valerio Baselli 25 maart, 2024 | 0:06
Facebook Twitter LinkedIn

euro symbol

Terwijl de wereldwijde aandelenmarkten tot nu toe sterk presteren in 2024, zijn de aandelen analisten van Morningstar van mening dat Europese aandelen nog steeds ondergewaardeerd zijn. We belichten 10 aandelen van hoge kwaliteit, dat wil zeggen, een exemplary rating voor kapitaalallocatie die onder hun marktwaarde noteren.

In de laatste maanden van 2023 - dankzij de recessie die nooit kwam en het einde van de renteverhogingscyclus - keerde het optimisme onder aandelenbeleggers terug, waardoor de internationale markten, waaronder Europa, aantrokken. Het positieve sentiment hield aan in het begin van 2024, met een stijging van 7% voor de Morningstar Global Markets NR index sinds het begin van het jaar, in euro's per 15 maart.

Europese aandelen wonnen ook terrein, zij het in een lager tempo dan hun Amerikaanse tegenhangers, met een stijging van 5,4% van de Morningstar Europe NR Index van 1 januari tot medio maart. Tot de best presterende sectoren behoorden consumentengoederen, industrials en informatietechnologie. Vastgoed en nutsbedrijven, sectoren die eind vorig jaar sterk waren gestegen door de hoop op een aanstaande renteverlaging, bleven achter.

Bij de consumentensectoren konden producenten van luxe-goederen en autobedrijven winst boeken, na enkele solide resultaten van belangrijke bedrijven in deze sectoren. In de informatietechnologie bleef het enthousiasme voor het potentieel van kunstmatige intelligentie de vraag stimuleren. De sector kreeg ook steun van enkele solide resultaten van lokale en wereldwijde technologiebedrijven.

Morningstar's analisten zijn echter van mening dat Europese aandelen nog steeds ondergewaardeerd zijn: het mediane aandeel in ons Europese dekkingsuniversum noteert tegen een korting van 7% op zijn Fair Value, waardoor Europa momenteel de goedkoopste ontwikkelde regio is om in te beleggen als je puur kijkt naar marktwaarderingen.

 

Goedkope aandelen van hoge kwaliteit

Natuurlijk is het belangrijk om een lage prijs te betalen, maar kortingen op de markt mogen ons een ander zeer belangrijk aspect bij het kiezen van aandelen niet uit het oog doen verliezen: kwaliteit. Hier zijn de 10 meest ondergewaardeerde Europese aandelen met: 

• Een Wide of Narrow Economic Moat
• Een exemplary Morningstar Capital Allocation Rating: deze rating, die vroeger bekend stond als de Stewardship Rating, is een oordeel over hoe goed het management van het bedrijf in staat is om het aandeelhoudersrendement te verhogen door een goede kapitaalallocatie. 
• Een Morningstar Stock Rating van 4 of 5 sterren

Dit zijn dus bedrijven waaraan Morningstar-analisten een stabiel concurrentievoordeel toekennen en die momenteel op de beurs noteren tegen een aandelenkoers die bijzonder voordelig is in vergelijking met Morningstar's schatting van hun reële waarde.

 

Onder deze 10 bedrijven zijn er twee die een Stock Rating van 5 sterren hebben, dus de hoogst mogelijke, en een Wide Economic Moat.

 

Morningstar statistieken voor Anheuser-Busch InBev

• Fair Value Estimate: €85
• Morningstar Rating: ★★★★★
• Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Capital Allocation Rating: Exemplary

Bierbrouwer Anheuser-Busch InBev (ABI) sloot een moeilijk jaar af met een winst per aandeel van $3,05, in lijn met onze prognoses, hoewel het volume opnieuw iets onder onze schattingen lag. "Wij geloven dat het aandeel nog steeds een aanzienlijk opwaarts potentieel heeft voor de marktwaarde en dat de huidige lage waarderingen en de stimulans van de dalende dollar de triggers kunnen zijn om dit jaar een deel van dit effect te verzilveren", aldus Morningstar-strateeg Philip Gorham in een analyse van 29 februari 2024.

In de markten waar AB InBev actief is, heeft het bedrijf een zeer sterk kostenvoordeel, waardoor het zijn marktaandelen hoog kan houden. Bier brouwen een schaalbare business, met schaalvoordelen bij de inkoop van grondstoffen, verpakking, distributie, reclame en vaste kosten. "AB InBev heeft veruit de grootste wereldwijde schaal in de bierindustrie," voegt Gorham toe.

"Hoewel deze impliciete multiples boven het niveau liggen waarop het aandeel AB InBev in het verleden noteerde, geloven we dat de brouwer zijn inkomsten onderwaardeert ten opzichte van zijn sectorgenoten door de hoge mate van blootstelling aan de Amerikaanse dollar en de hoge rentelasten, die volgens ons zullen afnemen naarmate de schulden worden afgebouwd, ondanks de stijging van de herfinancieringsrente."

 

Morningstar statistieken voor Roche

• Fair Value Estimate: 379 Zwitserse frank
• Morningstar Rating: ★★★★★
• Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Capital Allocation Rating: Exemplary

Morningstar lerlaagde de schatting van de reële waarde voor Roche (ROG) in Zwitserse franken naar SFr379 van SFr414 na verwerking van de financiële resultaten van het bedrijf over 2023 en de vooruitzichten voor 2024 in het waarderingsmodel van analist Karen Andersen.

Farmaceut Roche, die een breed productassortiment heeft, ondervindt aanhoudende druk van de sterkte van de Zwitserse frank ten opzichte van andere belangrijke valuta. Dus hoewel het bedrijf in 2023 een omzetgroei van 1% tegen constante wisselkoersen realiseerde, ondanks de druk van de daling bij diagnostische en therapeutische zorgproducten vvoor covid, was het resultaat tegen actuele wisselkoersen een omzetdaling van 7%.

Andersen vindt nog steeds dat het aandeel Roche ondergewaardeerd is. "Fundamenteel groeiden de kernactiviteiten van Roche (exclusief het post-covid effect en tegenvallers door wisselkoersen) met 8% in 2023, gedreven door 9% groei in farmaceutica en 7% groei in diagnostica," schreef zij in een rapport van 2 februari 2024.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten