Hierom kregen twee BlackRock EMD fondsen een upgrade

VIDEO - Morningstar's fondsanalist Elbie Louw vertelt waarom twee BlackRock Emerging Market Debt fondsen een upgrade hebben gekregen. Na eerdere veranderingen in het beheerteam laten beide fondsen nu sterke prestaties zien.

James Gard 27 maart, 2024 | 10:15
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

James Gard: Welkom bij Morningstar. Vandaag is obligatie-analist Elbie Louw bij mij. Elbie, je hebt recent de People Pillar rating voor twee BlackRock Emerging Market Debt fondsen verhoogd. Kun je ons iets meer vertellen over de achtergrond bij die beslissing?

Elbie Louw: Hi James, dank voor de ontvangst. Ja, in januari 2022 zagen we wat opschudding toen de portefeuillebeheerder van beide strategieën, Sergio Trigo Paz, uit die functie bij deze strategieën stapte, evenals uit zijn rol als hoofd van het Emerging Market Debt-team. Dit team bundelde vervolgens zijn krachten met BlackRock's Emerging Markets Crossover-team. Dit gecombineerde team werd vanaf dat moment verder geleid door Amer Bisat, die eerder het emerging markets crossover team leidde. Dit team bestond toen uit een gezond aantal van 22 leden. Nu veroorzaakt zo'n omwenteling vaak een zekere mate van onzekerheid en dat werd weerspiegeld in onze People Pillar rating van Average.

Gard: Ik begrijp het. Mij lijkt een team van 22 leden vrij groot, maar je zegt dat dit een sterk punt is en een reden waarom je de People Pillar rating hebt verhoogd. Kun je ons iets meer vertellen over de teamdynamiek en de belangrijkste teamleden? 

Louw: Ja, er zijn een aantal factoren die hebben bijgedragen aan het opwaarderen van de People Pillar rating. Ten eerste hebben we gezien dat de portefeuillemanagers die al meer dan tien jaar bij deze strategieën werken, er nog steeds bij zijn. Op de Hard Currency-strategie voor obligaties van opkomende markten zit Michel Aubenas en op de Local Currency-strategie zit Laurent Develay. We zien ook dat vanwege de nu grote omvang, die je terecht opmerkt, van 22 leden, ze in staat zijn om hun onderzoek te spreiden over een grotere groep analisten. Wat we ook hebben gezien is dat het verloop niet is toegenomen, wat we ook als positief beschouwen. En tot slot hebben we gezien dat Amer Bisat is begonnen bij te dragen aan zowel het beleggingsproces als de discussies, wat de expertise in dit team verder vergroot. 

Gard: Ik begrijp het. Laten we het hebben over de prestaties. Hoe heeft het fonds het de afgelopen twee jaar gedaan en ik denk dat de blootstelling aan Latijns-Amerika heeft geholpen om de prestaties te verbeteren. 

Louw: Je hebt gelijk, beide strategieën hadden echt sterke prestaties in 2022 evenals in 2023. Als we ons eerst richten op de Hard Currency-strategie onder leiding van Aubenas, dan is die er in 2023 in geslaagd om de benchmark met ongeveer 600 basispunten bruto voor vergoedingen te overtreffen en heeft ook ongeveer 90% van de peers in de Morningstar-categorie verslagen. Ruwweg de helft van die outperformance kwam van het herstel van obligaties in Venezuela, maar dat is een positie die echt stagneerde in 2018 en 2019. En dan zagen we ook sterke prestaties van de blootstelling van het team aan Argentinië, zoals je al zei, Latijns-Amerika, en we zagen ook dat de strategie profiteerde van sterk durationbeheer door het team.

Gard: Zeker, dat klinkt logisch. Hoe zit het met het Local Currency fonds? 

Louw: Ook dat had sterke prestaties in 2023, en versloeg ook ruwweg 90% van de peers in zijn Morningstar-categorie en presteerde beter dan hun benchmark met ruwweg 400 basispunten bruto voor vergoedingen. Bij deze strategie speelde Latijns-Amerika opnieuw een rol, waarbij de overwogen posities van het team in Colombia en Brazilië profiteerden van de versoepeling van het monetaire beleid. De onderwogen positie in Turkije in het licht van de echt hoge inflatie daar droeg ook bij en dan was er ook nog de positionering in kleine transacties die de strategie verder ten goede kwam. 

Gard: Geweldig. Deze strategieën zien eruit als strategieën die beleggers in de gaten moeten houden voor de toekomst. Dank je wel voor je inzichten vandaag, Elbie. We kijken ernaar uit om je snel weer in de studio te ontvangen. Dus, dank je wel. 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

James Gard  is senior editor bij Morningstar.co.uk.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten