De 5 best presterende Nederlandse dividendaandelen

Verzekeraar NN en SBM Offshore behoren tot de best renderende dividendaandelen in Nederland over het eerste kwartaal van 2024. Bekijk hier de 5 beste Nederlandse dividendaandelen van afgelopen kwartaal.

Bella Albrecht 02 april, 2024 | 14:11
Facebook Twitter LinkedIn

Aandelen die dividend uitkeren en een gezonde balans combineren met een hoog rendement, kunnen beleggers een vast inkomstenstroom bieden, een buffer tegen marktdalingen en een gezonde groei van hun beleggingen.

Om de 5 best presterende op inkomstengerichte aandelen over de eerste drie maanden van dit jaar te vinden, hebben we de Morningstar Netherlands GR Index - die de prestaties van de Nederlandse aandelenmarkt meet, gericht op de top 97% van de aandelen op basis van marktkapitalisatie - gescreend op bedrijven met een dividendrendement van ten minste 1,5%, met uitzondering van vastgoedbeleggingsfondsen.

 

De best presterende Nederlande dividendaandelen in het eerste kwartaal 2024

1. NN Group (NN)
2. SBM Offshore (SBMO)
3. Vopak (VPK)
4. ABN Amro (ABN)
5. Arcadis (ARCAD)

 

Hoe hebben dividendaandelen afgelopen jaar gepresteerd?

De Morningstar Eurozone Dividend Yield Focus GR EUR Index, die de prestaties volgt van hoogwaardige, dividenduitkerende aandelen met een notering in Europa, steeg in de afgelopen maand maart met 2,5% en over de voorbije 12 maanden is dat 7,1%.

De Nederlandse aandelenmarkt, zoals gemeten door de Morningstar Netherlands GR EUR Index, steeg in het kwartaal met 17,5% en voor de 12-maands periode was dat 23,4%. 


Rendementen van de best presterende inkomensaandelen

NN Group
De Nederlandse verzekeraar boekte 19,8% koerswinst in het eerste kwartaal en 36,7% in de afgelopen 12 maanden. Het aandeel noteert op €42,82 per aandeel en heeft een forward dividendrendement van 11,65%. NN betaalt beleggers een jaarlijks dividend van €2,79 per aandeel. Het No Moat aandeel kent momenteel een korting van 22% ten opzichte van Morningstar's Fair Value van €54,99 per aandeel, waardoor het een Morningstar Rating van 5 sterren heeft.

SBM Offshore
De SBM Offshore, een bedrijf dat olie- en gasapparatuur en -diensten levert, steeg in het eerste kwartaal met 18,8% en sloot de afgelopen 12 maanden af met een stijging van 15,4%. Het aandeel noteert €14,79 en het verwachte dividendrendement is 5,18%. SBM Offshore betaalt beleggers jaarlijks €1,11 per aandeel. Het No Moat aandeel wordt verhandeld tegen een koers die in de buurt ligt van de kwantitatieve schatting van de reële waarde van €19,75 per aandeel, waardoor het drie Morningstar sterren krijgt.  

Vopak
De Nederlandse olie- en gas-opslagterminal exploitant Vopak steeg in het eerste kwartaal met 17,40% en staat daarmee 14% hoger over de afgelopen 12 maanden. Het aandeel Vopak noteert op €35,73 en heeft een forward dividendrendement van 4,2% en betaalt beleggers een jaarlijks dividend van €1,30 per aandeel. Het No Moat aandeel wordt momenteel verhandeld tegen een korting van 9% op de kwantitatieve schatting van de reële waarde van €39,06 per aandeel, waardoor het gematigd ondergewaardeerd is.

ABN Amro
De gediversifieerde bank ABN Amro steeg in het eerste kwartaal met 16,6% in koers en over de afgelopen 12 maanden is dat 17,2%. Het aandeel noteert op €15,85 en heeft een forward dividendrendement van 9,53% en een jaarlijks dividend van €1,29 per aandeel. Het Narrow Moat aandeel noteert in de buurt van Morningstar's Fair Value van €18,57 per aandeel en heeft een Morningstar Rating van 3 sterren.

Arcadis
Ingenieurs- en bouwbedrijf Arcadis won 16,2% in het eerste kwartaal en steeg 52,3% in de afgelopen 12 maanden. De koers staat op €56,75 en het verwachte dividendrendement is 1,5%. Arcadis betaalt beleggers jaarlijks €0,74 aan dividend per aandeel. Ook dit aandeel heeft een Narrow Moat en noteert in de buurt van de kwantitatieve schatting van de reële waarde van €51,41 per aandeel. Het heeft een kwantitatieve Morningstar Rating van 3 sterren. 

 

Wat is de Morningstar Netherlands Index?

De Morningstar Netherlands Index meet de prestaties van de regionale aandelenmarkt in Nederland en richt zich op de top 97% van de aandelen op basis van marktkapitalisatie. De index bevat geen criteria op het gebied van milieu, sociaal beleid of goed ondernemingsbestuur (ESG).

 

Wat is de Morningstar Eurozone Dividend Yield Focus Index?

De Morningstar Eurozone Dividend Yield Focus Index vangt de prestaties van een portefeuille van hoogwaardige, dividend uitkerende effecten.

De Morningstar Eurozone Dividend Yield Focus Index meet de prestaties van een portefeuille van hoogwaardige, dividend uitkerende effecten. Het is een subset van de Morningstar Eurozone Index (die 97% van de aandelenmarktkapitalisatie vertegenwoordigt) die alleen aandelen bevat die dividend uitkeren. De aandelen worden gescreend op Economic Moat en financiële kracht in vergelijking met andere aandelen in hun sector. Vastgoedfondsen zijn uitgesloten.

Vervolgens worden de 25 aandelen met het hoogste renderement opgenomen in de index, gewogen op basis van de dollarwaarde van de dividenden. Bekijk de volledige methodologie hier.

 

De beste dividendaandelen: Meer ideeën om te overwegen

Beleggers die meer goed presterende of goedkope dividendaandelen willen ontdekken om verder te onderzoeken, kunnen het volgende doen: 

  • Lees de analyses van Morningstar's associate director manager reserach EMEA, Jeffrey Schumacher, CFA, over dividenddiversificatie en over actief beheer van dividendfondsen.
  • Gebruik onze Morningstar Stock Screener om de beste dividendaandelen te vinden op basis van uw specifieke criteria. Je kunt aandelen zoeken op basis van hun dividendrendement, waarderingsmaatstaven zoals koers-winstverhoudingen en meer.

 

Bedrijven die niet door de analisten van Morningstar worden gevolgd, hebben kwantitatieve ratings. Deze bedrijven worden statistisch gematcht met bedrijven die wel door de analisten worden gevolgd, waardoor de modellen van Morningstar een kwantitatieve Economic Moat, Fair Value en Uncertainty Rating kunnen berekenen. 

Dit artikel is samengesteld door Bella Albrecht, geredigeerd door Lauren Solberg en beoordeeld door Robert van den Oever.

Als onderdeel van onze missie om beleggers meer informatie te geven, is dit artikel samengesteld op basis van Morningstar data en onafhankelijk onderzoek met behulp van automatiseringstechnologie. Het oorspronkelijke artikel is geschreven door redacteuren van Morningstar. Deze bijgewerkte versie is beoordeeld door een redacteur.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Bella Albrecht  is data journalist bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten