4 grafieken over verschuivende verwachting voor renteverlaging Fed

De inflatie in de Verenigde Staten blijft hardnekkig hoog, zo blijkt uit de nieuwste cijfers, en dat heeft gevolgen voor de verwachtingen over renteverlaging door de Fed. Marktvolgers schuiven hun verwachting op van juni naar september 2024.

Tom Lauricella 11 april, 2024 | 0:16
Facebook Twitter LinkedIn

fed illustration with money symbols

De verwachtingen voor renteverlagingen door de Federal Reserve in 2024 hebben een duik genomen na het Amerikaanse inflatierapport dat voor de derde keer op rij hoger was dan verwacht.

Het Bureau of Labor Statistics meldde dat de consumentenprijsindex in maart met 3,5% is gestegen op jaarbasis en dat is hoger dan de verwachting van 3,4% en een sprong omhoog in vergelijking met de 3,2% inflatie in februari. De Core CPI, die de volatiele voedings- en energiekosten uitsluit, steeg in maart met 3,8% op jaarbasis, evenveel als de 3,8% stijging in februari.

Kijken we naar de cijfers van maand op maand, dan was de inflatie in maart 0,4% ten opzichte van een maand eerder, net als in februari. De Core CPI steeg ook met 0,4%, net als in februari. Volgens FactSet werd verwacht dat de CPI in maart met 0,3% zou stijgen, na een stijging van 0,4% in februari. Exclusief voedsel en energie zou de CPI in maart met 0,3% stijgen. Op jaarbasis zou de CPI in maart een totale stijging van 3,4% laten zien en een stijging van 3,7% voor de CPI exclusief voedsel en energie.

 

Renteverlaging in VS verwacht voor september

In de obligatiemarkt zijn de verwachtingen nu gericht op de eerste renteverlaging door de Fed in september. Vóór het CPI-rapport van woensdag was de gemiddelde verwachting dat de centrale bank de rente in juni met een kwart procentpunt zou verlagen ten opzichte van de huidige bandbreedte van 5,25%-5,50%. Begin dit jaar werd daarentegen verwacht dat de Fed in maart zou beginnen met het verlagen van de rente.

"Het rapport was in één woord ontmoedigend voor de Fed en voor de vooruitzichten op een renteverlaging in juni. De inflatie blijkt hardnekkig", schreven economen van Bank of America woensdagochtend. 

Fed renteverlaging hangt af van inflatie outlook

Nu de economie in een gezond tempo blijft groeien, wordt het vermogen van de Fed om te beginnen met renteverlagingen gezien als sterk afhankelijk van aanhoudende vooruitgang in het terugdringen van de inflatie nadat de opwaartse druk op de prijzen in 2022 een hoogte punt in 40 jaar tijd bereikte.

De hoger dan voorspelde inflatiecijfers voor maart volgden op hoger dan verwachte CPI-rapporten in januari en februari, wat de bezorgdheid aanwakkert dat de vooruitgang in het terugdringen van de inflatie in 2023 tot stilstand is gekomen.

Fed-functionarissen benadrukten dat ze zich comfortabel moeten voelen met de inflatievooruitzichten voordat ze de rente gaan verlagen, en de obligatiemarkt reageerde scherp op het CPI-rapport van woensdag.

 

Wanneer zal de Fed de rente verlagen?

Op de futuresmarkt, waar obligatiehandelaren inzetten op de richting van de rente, daalde de kans dat de Fed de rente verlaagt tijdens de beleidsbepalende vergadering in juni van 56% op dinsdag naar iets minder dan 19% na het CPI-rapport, volgens de CME FedWatch Tool. 

Obligatiehandelaren voorspellen nu ook dat de Fed de rente stabiel zal houden, zelfs tijdens de vergadering in juli. De eerste renteverlaging wordt nu waarschijnlijker geacht in september. Obligatiehandelaren schatten de kans dat de Fed de rente verlaagt naar een bandbreedte van 5,00%-5,25% op 46%, vergeleken met een kans van 32% dat de rente op het huidige niveau blijft en een kans van 20% dat de rente met een half punt wordt verlaagd.

Pimco econoom Tiffany Wilding schreef: "Naast het banenrapport dat vorige week verscheen, bemoeilijkt [het CPI-rapport van maart] de timing van de renteverlagingen door de Fed. Met deze laatste gegevens zijn er sterke argumenten om de timing van de eerste renteverlaging uit te stellen tot na het midden van het jaar." 

De verwachtingen voor het aantal renteverlagingen in 2024 zijn ook drastisch veranderd. Aan het begin van het jaar rekenden beleggers op vijf renteverlagingen vanaf maart. Dat is nu teruggeschroefd naar een lichte voorkeur voor twee verlagingen, met een doelbereik van 4,75%-5,00% om het jaar af te sluiten. Obligatiehandelaren zien nog steeds een kans van meer dan 30% dat er in 2024 slechts één verlaging wordt aangeboden. 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Tom Lauricella  Tom Lauricella is editor van Morningstar Direct.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten