4 fondsen en ETF's om te beleggen in landbouw

Een toenemende vraag naar voedsel wereldwijd en een snel veranderd klimaat maken beleggen in de landbouw- en voedingsindustrie tegelijk veelbelovend en riskant.

Valerio Baselli 16 april, 2024 | 9:53
Facebook Twitter LinkedIn

Man harvesting grain

De agro-voedingssector moet veranderen: de wereld heeft al moeite om 7,7 miljard mensen te voeden, en de oogstopbrengsten zullen de komende 30 jaar met ongeveer 50% moeten toenemen ten opzichte van het huidige niveau om te voldoen aan een groeiende wereldbevolking en een veranderend voedingspatroon, zo bleek uit een Morningstar-rapport in 2023.

De Morningstar Global Food Innovation Index, die bestaat uit bedrijven die volgens analisten van Morningstar goed gepositioneerd zijn om te profiteren van ontwikkelingen in voedselproductie en -veiligheid en die actief zijn in de duurzame verpakkings- en voedingsindustrie, is sinds het begin van dit jaar met 4,9% gestegen. Deze winst volgt na een matig 2022 en 2023. 

Afrika en het Midden-Oosten, waar voedseltekorten en demografische druk het sterkst voelbaar zijn, hebben het meest behoefte aan meer productie. Volgens Morningstar-analist Diana Radu, de auteur van de genoemde sectoranalyse uit 2023, kan technologie helpen om een aantal van deze zorgen te verlichten. Dat kan weer leiden tot beleggingskansen op de gebieden precisielandbouw, koolstofarme meststoffen en alternatieven voor pesticiden.

Tegelijkertijd voorspelt een studie die de Europese Investeringsbank in 2019 in opdracht van de Europese Commissie heeft uitgevoerd, dat de situatie van landbouwgrond en andere beschikbare natuurlijke hulpbronnen naar verwachting onveranderd zal blijven of zelfs zal verslechteren, waardoor er een dringende behoefte ontstaat aan innovatie in het hele voedselsysteem.

Precisielandbouw, duurzame verpakking en op blockchain gebaseerde traceerbaarheid van voedsel behoren tot de mogelijkheden om meer te produceren met minder middelen, op een duurzame manier. Bedrijven die innovatieve technologieën ontwikkelen, zoals geautomatiseerde landbouw of druppelirrigatiesystemen, kunnen bijvoorbeeld hun voordeel doen met de groeiende vraag naar duurzame gewassen.

 

Fondsen en ETF's voor beleggen in landbouw

Morningstar telt tot nu toe ongeveer vijftien open-end en exchange-traded fondsen (ETF's) in Europa die behoren tot de aandelencategorie landbouwsector. Deze strategieën beleggen in bedrijven die betrokken zijn bij de productie en/of verkoop van producten en diensten voor de agrovoedingssector of aanverwante sectoren. 

Pictet - Nutrition P
• Morningstar sterrenrating: ★★★
• Morningstar Medalist Rating: Neutral
• Q1 Net Return: 6,1%
• Lopende kosten: 2,00%

Dit in 2007 opgerichte fonds is veruit het grootste in zijn categorie met een beheerd vermogen van bijna €900 miljoen. Het is actief in de hele voedselketen en heeft nu 41 namen in portefeuille. 

iShares Agribusiness UCITS ETF USD (Acc)
• Morningstar sterrenrating: ★★★★
• Morningstar Medalist Rating: Silver
• Q1 Net Return: 5,2%
• Lopende kosten: 0,55%

Deze ETF is geïntroduceerd in 2011 en heeft als doel de prestaties van de S&P Commodity Producers Agribusiness Index, die 101 posities heeft in voornamelijk Amerikaanse, Japanse en Canadese bedrijven, te repliceren. De ETF heeft over een periode van 10 jaar gemiddeld 3,7 procentpunten op jaarbasis beter gepresteerd dan zijn sectorgenoten en heeft een Morningstar Medalist Rating van Silver. 

Rize Sustainable Future of Food UCITS ETF A USD
• Morningstar sterrenrating: ★
• Morningstar Medalist Rating: Gold
• Q1 Net Return: 3,8%
• Lopende kosten: 0,45%

Deze ETF werd gelanceerd in september 2020 en repliceert de prestaties van de Foxberry Thematic Research Sustainable Future of Food Index, die bestaat uit 52 bedrijven die streven naar innovatie in de hele voedselwaardeketen om een duurzamer, veiliger en eerlijker voedselsysteem op te bouwen. In het afgelopen jaar versloeg het de categorie-index met 12,8 procentpunten jaar-op-jaar, maar presteerde het 5,2% onder het gemiddelde van zijn peers. 

VanEck Sustainable Future of Food UCITS ETF A USD Acc
• Morningstar sterrenrating: n.b.
• Morningstar Medalist Rating: Bronze
• Q1 Net Return: 3,5%
• Lopende kosten: 0,50%

Deze strategie werd gelanceerd in juni 2022 en heeft geen sterrenrating omdat zijn track record korter is dan drie jaar. Het is een tracker op de MVIS® Global Future of Food ESG index en biedt blootstelling aan een geconcentreerde portefeuille in 35 namen, variërend van precisielandbouw en biologische producenten tot vleesvervangers en andere alternatieve eiwitten.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten