Tesla schrapt banen: dit vindt Morningstar

Het aandeel Tesla maakte een duik na het nieuws over fors banenverlies, maar Morningstar handhaaft vooralsnog de Fair Value voor de fabrikant van elektrische auto's.

Seth Goldstein, CFA 17 april, 2024 | 8:07
Facebook Twitter LinkedIn

Tesla bonnet

Het aandeel Tesla (TSLA) daalde op 15 april met 3% na het nieuws over het plan van het bedrijf om meer dan 10% van zijn personeel te ontslaan, en het tegelijkertijd bekend worden van het vertrek van ten minste één hooggeplaatste leidinggevende bij Tesla.

De stap tot banen schrappen is in overeenstemming met Tesla's keuze voor een strategische verschuiving naar hogere winstgevendheid in plaats van puur in te zetten op groei van het aantal gebouwde auto's in 2024. Het bedrijf heeft ook in het verleden zijn personeelsbestand aangepast op basis van zijn strategie, door personeel aan te nemen in perioden van groei en het aantal werknemers te verminderen in perioden van vertraging. 

Morningstar statistieken voor aandeel Tesla

Fair Value Estimate: $195.00

Morningstar Rating: 3 sterren

Economic Moat Rating: Narrow

Uncertainty Rating: Very High

Vooruitblik op Tesla's resultaten

Na de daling van het aantal afleveringen in het eerste kwartaal denken we dat Tesla in 2024 de kosten zal verlagen om de winst te maximaliseren. Dit weerspiegelt onze visie dat het bedrijf zich zal richten op het stabiliseren van de brutowinstmarges per geproduceerde auto en zich zal richten op het verbeteren van de bedrijfsbrede operationele winstmarges. Daarom zien we geen reden om onze vooruitzichten voor het bedrijf te wijzigen en handhaven we onze schatting van de reële waarde op $195 en onze Narrow Moat rating.

We zullen ons model bijwerken na de winstupdate van Tesla volgende week, maar we zien de aandelen als licht ondergewaardeerd tegen de huidige prijs. Het aandeel noteert ongeveer 15% onder onze Fair Value schatting, maar bevindt zich nog steeds in het 3-sterrengebied. Daarom raden we beleggers aan om te wachten op een grotere veiligheidsmarge voordat ze instappen.

Een van de belangrijkste vertrekkende topmensen van Tesla is Drew Baglino, senior vice president of powertrain and engineering. Aangezien hij waarschijnlijk werkte aan de aandrijflijn voor het nieuwe betaalbare model, kan de inkrimping van het personeelsbestand te maken hebben met mogelijke vertragingen bij dat model. We hopen dat het management van Tesla bij de komende resultaten de strategie zal toelichten, inclusief het huidige plan voor het betaalbare voertuigplatform. We hopen ook de visie te horen op het vermogen van het bedrijf om groei op de lange termijn te genereren met een kleiner personeelsbestand. 

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Tesla Inc179,24 USD3,17Rating

Over de auteur

Seth Goldstein, CFA  is aandelenanalist bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten