Aandeel ASML onderuit na tegenvallende orders

Het aandeel ASML gaat woensdagochtend onderuit na een tegenvallend cijfer over de nieuwe orders in het eerste kwartaal.

Robert van den Oever 17 april, 2024 | 9:53
Facebook Twitter LinkedIn

asml

Was er nog euforie in de markt over de verrassend sterke orderinname in het vierde kwartaal van 2023, vandaag is die volledige verdwenen met het cijfer over de nieuwe orders die ASML (ASML) in het eerste kwartaal van dit jaar kon noteren. Dat cijfer kwam uit op €3,6 miljard, waar analisten op 4,5 tot 5 miljard hadden gerekend.

Deze tegenvaller leidt tot een koersdaling van 5,2% voor het aandeel ASML naar €865 na opening van de handel aan Euronext Amsterdam.

De €3,6 miljard, waarvan €656 miljoen voor de nieuwste extreme ultra violet (EUV) chipmachines, is nogal een contrast met het cijfer van €9,2 miljard voor de net bookings die de chipmachinemaker uit Veldhoven noteerde in het vierde kwartaal van 2023, waarvan €5,6 miljard voor EUV. Die bekendmaking eind januari 2024 leidde tot een koerssprong van zo'n 6% In het derde kwartaal werd er voor €2,6 miljard aan nieuwe orders ingelegd en dat was destijds eveneens een flinke tegenvaller voor beleggers, waardoor het aandeel toen fors onderuit ging. 

 

Morningstar statistieken over aandeel ASML

• Fair Value Estimate: €790
• Morningstar Rating: ★★★ 
• Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: High

 

Hobbelig verloop orderinname ASML

ASML's CFO Roger Dassen wijst in een toelichting op de kwartaalresultaten op het hobbelige verloop van de orderinname die per kwartaal nogal uiteen kan lopen. Daarom kijkt hij naar een langere periode en uitgaande van de eerder gestelde doelen voor 2025 met een omzet in de bandbreedte €30-40 miljard en de huidige stand van het orderboek betekent dat voor de komende drie kwartalen dat er ieder kwartaal zo'n €4 miljard aan nieuwe orders moet komen, aldus Dassen.

De omzet van ASML in het eerste kwartaal bedraagt €5,3 miljard tegen €7,2 miljard in het vierde kwartaal van 2023. Voor het tweede kwartaal verwacht het bedrijf een omzet tussen €5,7 en 6,2 miljard bij een brutomarge van 50% en ruim €1 miljard aan uitgaven voor research & development.

 

ASML handhaaft verwachting voor 2024

Opnieuw handhaaft ASML de eerdere uitspraak dat de omzet in 2024 "vergelijkbaar zal zijn aan die van 2023". Het jaar 2024 is volgens CEO Peter Wennink in zijn toelichting "een overgangsjaar met aanhoudende investeringen in capaciteit en technologie om klaar te zijn voor de ommekeer in de cyclus". Wennink stelt dat de tweede helft van 2024 sterker zal zijn dan de eerste, in lijn met het verwachte herstel vanuit het dal van de cyclus.

 

Morningstar verhoogt Fair Value voor aandeel ASML

Voor de markt is het ordercijfer groot nieuws, maar Morningstar-analist Javier Correonero wijst er in zijn reactie op de resultaten op dat ASML een lange-termijn blik vereist. Hij onderschrijft ASML's uitspraak dat de orderinname per kwartaal nogal kan verschillen, omdat de aantallen machines laag zijn en de prijzen hoog. Het is maar net wanneer een order in de boeken komt; het gaat dan om tientallen tot honderden miljoenen en het maakt nogal wat uit of die in het ene kwartaal valt of net in het volgende.

Correonero blijft positief voor de lange termijn, zeker gezien uitspraken van klanten TSMC en Samsung die ieder meer dan $20 miljard gaan investeren in nieuwe chipfabrieken in de VS. Ook verwacht de analist veel van de nieuwste generatie ASML-machines, de high-NA EUV generatie die een hogere marge oplevert, niet alleen bij de verkoop, maar ook bij het langjarige onderhoud. De analist verhoogt vanwege de gunstige omzet- en margevooruitzichten zijn Fair Value met 13% naar €790.

 

Nieuwe ASML-CEO treedt aan

Op de aandeelhoudersvergadering van 24 april aanstaande treedt CEO Wennink terug om na 10 jaar aan het roer met pensioen te gaan. Zijn opvolger komt uit eigen huis; Christophe Fouquet, al 15 jaar bij ASML, sinds 2018 lid van de Raad van Bestuur en momenteel Chief Business Officer.

Op hetzelfde moment zal ook CTO Martin van den Brink met pensioen gaan. Hij was een van de eerste mensen bij ASML in 1984 toen het van Philips werd afgesplitst. Van den Brink geldt als het technische brein van ASML en is naar verluidt de enige persoon die de werking een complexe ASML machine helemaal begrijpt.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten